Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2018 12:28 | Správy | Domáce správy

Budú na blate alebo na snehu? Klimatológ prezradil, aké počasie treba čakať na Vianoce

Tuhé zimy, na aké si mnohí pamätajú zo 60. alebo 80. rokov, sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú opakovať.

Ani tohtoročná zima nebude mať takýto charakter. V relácii Pohľad na oblohu na Tablet.TV to povedal klimatológ a literárny historik Pavel Matejovič. V minulosti sa bežne vyskytovali zimy, keď pretrvávalo studené počasie so snežením od novembra, respektíve decembra až do začiatku jari. Navyše všetky tri zimné mesiace, teda december, január aj február boli veľmi studené. "To je už nepravdepodobné, lebo na severnej hemisfére nie sú vytvorené podmienky preto, aby sa takáto zima celé tri mesiace udržala. Ani táto zima už taká nemôže byť, pretože očakávame oteplenie, prípadne sa môžu striedať chladnejšie a teplé obdobia, ale je veľmi málo pravdepodobné, že by bol december mimoriadne studený. Ani zima ako celok sa potom nemôže vyrovnať tým studeným, je to takmer vylúčené," uviedol v relácii klimatológ.

Biele Vianoce sú už len ideál

Tradícia bielej zimy a bielych Vianoc ako ideálu, po ktorom väčšina spoločnosti túži, sa formovala najmä počas 19. storočia a súvisí podľa Matejoviča s obdobím romantizmu. Stačí spomenúť zasnežené romantické krajinky českého maliara Josefa Ladu (1847-1904). Práve druhá polovica 19. storočia, teda obdobie, v ktorom Lada vyrastal, sa vyznačovalo tuhými zimami.

 

V rámci Slovenska sú veľké rozdiely v počasí medzi horskými a nížinnými oblasťami. "Na juhozápade Slovenska to štatisticky vychádza tak, že sú Vianoce biele len v 30 percent prípadov, teda je pravdepodobnosť až 70 percent, že sneh nie je. Naopak, v horských oblastiach čím ideme vyššie, tým sa pravdepodobnosť bielych Vianoc zvyšuje. Na severe Slovenska a v oblastiach nad 1000 metrov nad morom je to 90-percentná pravdepodobnosť, v Oravskej lesnej alebo na Štrbskom plese až 99-percentná. Tam sa za 30 rokov stalo len raz, že nemali biele Vianoce," povedal Matejovič.

Navyše sa stáva, že aj keď už v novembri alebo decembri nastúpi zimné počasie, práve vo vianočnom období dochádza k otepleniu a k odmäku. Túto skúsenosť, samozrejme, len intuitívne, odráža známe ľudové príslovie o Kataríne na ľade a Vianociach na blate.

Vianočné oteplenie

Meteorológovia majú pre tento jav pomenovanie "vianočné oteplenie" a vedia ho aj vysvetliť. Na začiatku zimy pretrváva teplotný kontrast medzi Atlantickým oceánom, ktorý chladne pomalšie než pevnina, teda aj oceánsky vzduch je teplejší než kontinentálny. Ak práve tento teplejší vzduch z Atlantiku prúdi do Európy, môže spôsobiť prechodné oteplenie a prekaziť bielu vianočnú idylu. "Studený vzduch v zime k nám môže prísť z oblasti Arktídy a Severného ľadového oceánu. Ak prúdi odtiaľto, musí prejsť aj ponad teplejšie moria, kde sa v prízemných vrstvách ohreje a v nižších polohách už neprinesie také výrazné ochladenie ako vo vyšších. Ak vzduch prenikne zo severnej Škandinávie, z oblasti severného Ruska alebo všeobecne od východu, je oveľa chladnejší aj v nižších polohách. Prechádza totiž cez pevninu a neohreje sa, teda si aj v prízemnej vrstve zachováva svoje pôvodné vlastnosti," vysvetlil klimatológ.

Pri takomto type počasia môžu aj v nížinách klesnúť teploty pod – 20 stupňov alebo vzácne aj pod – 30. Naposledy zažilo Slovensko takéto obdobie silných mrazov v januári 2017. Vo všeobecnosti pri chladnom počasí klesajú nočné teploty najnižšie vtedy, keď je jasno, utíši sa vietor a nechýba ani snehová pokrývka, ktorá zosilňuje vyžarovanie tepla zo zemského povrchu.

Zamrznutý Dunaj je už minulosťou

Posledným obdobím, keď sa vyskytovali tuhé zimy, bol začiatok 60. rokov. Napríklad v januári 1963 zamrzol Dunaj od Viedne až k Čiernemu moru. Mnohí si tiež spomenú na prudké ochladenie po 1. januári 1979, ktoré školákom prinieslo trojtýždňové uhoľné prázdniny. Posledné studené zimy potom boli v rokoch 1984/85 a 1986/87. Práve na 11. január 1987 sa viaže spomienka na kalamitu v Bratislave, ktorá ochromila dopravu v hlavnom meste aj v iných kútoch Slovenska. Zima s výraznou zápornou teplotnou odchýlkou bola aj v rokoch 1995/96.

Od 90. rokov sa však čoraz častejšie vyskytujú zimy teplé alebo "normálne", teda s teplotami zodpovedajúcimi dlhodobému priemeru. Podľa Matejoviča môžu nastať kratšie obdobia so silnými mrazmi, takisto aj situácie, keď napadne veľmi veľa snehu. "Nechcem povedať, že sa zima vytratí úplne a že už nebudeme mať sneh ani mrazy. Ale tuhé zimy patria minulosti," tvrdí Matejovič.

Či bude sneh počas tohtoročných Vianoc, je ešte priskoro predpovedať. "Posledné biele Vianoce na celom území Slovenska boli v roku 2002. Odvtedy síce bol sneh na Vianoce, ale nikdy nie všade," doplnil klimatológ Matejovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?