utorok 11. 12.
Hilda
4°C  Polooblačno  |  Bratislava
06.12.2018, 19:56 | Správy | Zahraničné správy

Rada EÚ prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu: Toto by teraz mali urobiť všetky členské štáty

Rada EÚ pre spravodlivosť vo štvrtok v Bruseli jednomyseľne prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu a o potrebe spoločného prístupu zameraného na lepšiu ochranu židovských komunít a inštitúcií v Európe. Európska komisia (EK) postoj ministrov spravodlivosti členských krajín EÚ privítala.

Ministri spravodlivosti v spoločnej deklarácii uviedli, že židovské komunity v niektorých krajinách EÚ sa cítia mimoriadne zraniteľné voči teroristickým útokom a v posledných rokoch sú vystavené nárastu počtu násilných incidentov. Podľa vyhlásenia je nenávisť voči židom stále rozšírená, čo potvrdzuje aj tohtoročná správa Agentúry o základných právach (FRA) o antisemitizme.

Vyhlásenie vyzýva členské štáty, aby prijali a implementovali komplexnú stratégiu predchádzania a boja proti všetkým formám antisemitizmu ako súčasť svojich stratégií zameraných na boj proti rasizmu, xenofóbii, radikalizácii a násilnému extrémizmu. Členské štáty EÚ by zároveň mali zvýšiť svoje úsilie o zaistenie bezpečnosti židovských komunít, inštitúcií a občanov. Členské štáty boli vyzvané, aby používali definíciu antisemitizmu prijatú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v spoločnom vyhlásení upozornili, že v časoch stupňujúcich sa protižidovských nálad jednomyseľné prijatie Deklarácie o boji proti antisemitizmu 28 členskými štátmi EÚ vysiela dôležitý signál židovskej komunite: že EÚ a každý jej členský štát sú na ich strane, aby im zaručili bezpečnosť.

"Budeme spolupracovať na európskej a vnútroštátnej úrovni, aby sme zabezpečili, že európski židia budú môcť budovať budúcnosť pre seba a pre svoje deti v Európe spoločne so všetkými ostatnými Európanmi," uviedli Timmermans a Jourová.

Európska komisia pri tejto príležitosti zopakovala, že je proti akejkoľvek forme antisemitizmu a bude pokračovať v spolupráci s členskými štátmi EÚ pri riešení tejto dôležitej otázky. Komisia má sériu nástrojov na boj proti antisemitizmu, vrátane monitorovania toho, ako sa implementuje európska legislatíva boja proti antisemitizmu, a usmernení pre členské štáty ako riešiť zločiny z nenávisti a nenávistné prejavy spojené so židovskou komunitou.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Marián Kočner
Najvyšší súd zamietol Kočnerovu sťažnosť, ostáva vo väzbe Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 6 min
Juncker vylúčil nové rokovania o brexitovej dohode Aktuality.sk
Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v utorok vylúčil možnosť opätovného otvorenia rokovaní o dohode, ktorá upravuje podmienky odchodu Británie z Európskej únie.
pred 16 min
Rekonštrukcia Bratislavského hradu pokračuje, stáť bude cez 16 miliónov eur Aktuality.sk
Bratislavský hrad ďalej rekonštruujú.
pred 54 min
Najvyšší súd zamietol Kočnerovu sťažnosť, ostáva vo väzbe Aktuality.sk
Najvyšší súd na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného Mariana Kočnera zamietol ako nedôvodnú.
Kresťanský
KDH chce s OĽaNO rokovať o spoločnom prezidentskom kandidátovi: Padlo aj prvé meno
Kočner
Kočner ostáva za mrežami: Súd jeho sťažnosť zamietol
(ilustračné foto)
Irán potvrdil test balistickej rakety: Spojené štáty vyzývajú na sankcie
hokej
Na tréningu St. Louis Blues lietali päste: Čo sa stalo medzi spoluhráčmi?
Jagger (vľavo)
Mick Jagger je na staré kolená single: Mladučká frajerka mu ušla za miliardárom
Medzinárodné
Medzinárodné cvičenie najelitnejších policajných jednotiek: Strhujúce zábery z Komárna vám vyrazia dych
Rodina sa teraz
Sedemčlennej rodine zhorelo takmer všetko: Dom nám podpálila 4-ročná Martinka
Ruský prezident
Archív východonemeckej tajnej služby vydal tajomstvo: Našli Putinov preukaz Stasi!
Podpredseda SaS
Zničenie nahrávok Gorily bude podľa SaS trestným činom: Zlikvidujú dôkaz proti Kočnerovi?
Samuele Manfredi
Európskeho šampióna v cyklistike zrazilo auto, teraz bojuje o život!
Predseda
Juncker je neoblomný: Nové rokovania o brexitovej dohode rázne vylúčil
Bratislavský hrad
Rekonštrukcia Bratislavského hradu pokračuje: Investícia cez 16 miliónov eur