utorok 15. 10.
Terézia
19°C  Jasno  |  Bratislava
06.12.2018, 19:56 | Správy | Zahraničné správy

Rada EÚ prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu: Toto by teraz mali urobiť všetky členské štáty

Rada EÚ pre spravodlivosť vo štvrtok v Bruseli jednomyseľne prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu a o potrebe spoločného prístupu zameraného na lepšiu ochranu židovských komunít a inštitúcií v Európe. Európska komisia (EK) postoj ministrov spravodlivosti členských krajín EÚ privítala.

Ministri spravodlivosti v spoločnej deklarácii uviedli, že židovské komunity v niektorých krajinách EÚ sa cítia mimoriadne zraniteľné voči teroristickým útokom a v posledných rokoch sú vystavené nárastu počtu násilných incidentov. Podľa vyhlásenia je nenávisť voči židom stále rozšírená, čo potvrdzuje aj tohtoročná správa Agentúry o základných právach (FRA) o antisemitizme.

Vyhlásenie vyzýva členské štáty, aby prijali a implementovali komplexnú stratégiu predchádzania a boja proti všetkým formám antisemitizmu ako súčasť svojich stratégií zameraných na boj proti rasizmu, xenofóbii, radikalizácii a násilnému extrémizmu. Členské štáty EÚ by zároveň mali zvýšiť svoje úsilie o zaistenie bezpečnosti židovských komunít, inštitúcií a občanov. Členské štáty boli vyzvané, aby používali definíciu antisemitizmu prijatú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v spoločnom vyhlásení upozornili, že v časoch stupňujúcich sa protižidovských nálad jednomyseľné prijatie Deklarácie o boji proti antisemitizmu 28 členskými štátmi EÚ vysiela dôležitý signál židovskej komunite: že EÚ a každý jej členský štát sú na ich strane, aby im zaručili bezpečnosť.

"Budeme spolupracovať na európskej a vnútroštátnej úrovni, aby sme zabezpečili, že európski židia budú môcť budovať budúcnosť pre seba a pre svoje deti v Európe spoločne so všetkými ostatnými Európanmi," uviedli Timmermans a Jourová.

Európska komisia pri tejto príležitosti zopakovala, že je proti akejkoľvek forme antisemitizmu a bude pokračovať v spolupráci s členskými štátmi EÚ pri riešení tejto dôležitej otázky. Komisia má sériu nástrojov na boj proti antisemitizmu, vrátane monitorovania toho, ako sa implementuje európska legislatíva boja proti antisemitizmu, a usmernení pre členské štáty ako riešiť zločiny z nenávisti a nenávistné prejavy spojené so židovskou komunitou.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň s J. Gorduličom Podcasty Prémiové čítanie Šport TV program Počasie Horoskopy
Jaroslav Haščák
Komentár Daga Daniša: Z čoho má Fico strach Aktuality.sk
V ako Vendeta.
Foto Kvíz
Fanúšikovia sci-fi, otestujte sa: Viete, kto sa skrýva za maskami týchto filmových postáv?
Bývalý katalánsky
Európsky parlament zakázal katalánskemu expremiérovi Puigdemontovi vstup do svojho sídla
Zachráni United
V Juventuse iba zohrieva lavičku: Zachráni United chorvátsky veterán?
Petr Janda spomína na bujaré žúry s Gottom: Karel bol bohém, ktorý mi preberal frajerky!
Depressed man
Polícia v Nigérii zakročila v škole teroru: Kvôli tomu, čo sa tam dialo, niektoré deti nedokázali chodiť
Maznáčik nie je
Psíkovi Indymu hrozilo, že zomrie z nešťastia: Z toho, čo sa stalo o chvíľu, budete skákať meter dvadsať!
Ivan Rakitič.
Zrušia protesty v Barcelone aj El Clasico? Rakitič už musel pešo z letiska!
Keď si myslíte, že váš deň v práci už nemôže byť horší, pozrite si toto video: Môže!
Rodney Higgins je
Muž po 60-ke sa zasnúbil s 23-ročnou dievčinou: Zarážajúca minulosť brunetky!
Hlavný vyjednávač
Britský denník The Guardian: Vyjednávači sa zhodli na brexitovej dohode!
Slovenský obranca
Veľká pocta pre slovenského zadáka: Černák si zahrá v elitnej formácii Lightning!
Dominika
Manžel Dominiky Gottovej pár dní po pohrebe maestra († 80) šokuje: Žaloba na vdovu Ivanu!