Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2018 05:15 | Správy | Domáce správy
Foto

Generálny prokurátor o aktivistoch Greenpeace, ktorí sú už vonku z basy: Nikdy ich nemali zavrieť!

Sedeli neprávom a musia ísť von! Také je rozhodnutie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára (54) po preštudovaní spisu, ktorý poslal 12 aktivistov organizácie Greenpeace za pokojný protest až do ilavskej väznice.

Sedia v nej aj najťažší zločinci a vrahovia. Prípad priniesol Slovensku
medzinárodnú hanbu a kritizovali ho viaceré nadnárodné organizácie.  „Dospeli sme k dvom záverom. Dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu a neexistujú ani teraz. Tí ľudia sú vo väzbe neprávom,“ uviedol generálny prokurátor, pričom podľa neho skutok nebol ani dobre právne kvalifikovaný.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Paradox je v tom, že teraz sa to pre nich môže skončiť beztrestne alebo aj horšie, v každom prípade k ustáleniu právnej kvalifikácie musí prebehnúť rozsiahle dokazovanie,“ dodal Čižnár s tým, že kým sa tak nestane, aktivisti budú stíhaní na slobode. Členovia Greenpeace strávili v cele 6 nocí, keď vyliezli na ťažobnú vežu Hornonitrianskych baní v Novákoch.

Otvoriť galériu
Čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Verejnosť aj právnikov pohoršil najmä fakt, že aktivisti mali čakať na definitívne rozhodnutie súdu za mrežami, čo mohlo trvať mesiace. Dôvodom väzby mala byť podľa súdu obava, že budú pokračovať vo svojich aktivitách proti Hornonitrianskym baniam bez ohľadu na zákon.

 

„Ochrancovia sa bez rozmyslu púšťajú do takej prezentácie ochrany životného prostredia, pri ktorej nevedia odhadnúť primeranosť prostriedkov. Z výpovedí niektorých obvinených vyplynulo, že už v minulosti sa na podobných aktivitách zúčastnili, ale ich spôsob prejavu a prostriedky, ktoré volia, sa stupňujú až do takých prejavov, ako bol výstup na vežu. A v takýchto činnostiach, vzhľadom na ich prezentovaný postoj ochrancov životného prostredia, budú naďalej pokračovať, a teda aj pokračovať v páchaní trestnej činnosti,“ píše sa v uznesení prievidzského súdu, ktorý poslal aktivistov do basy.

Otvoriť galériu
Ochranárom nepomohla ani ponuka kaucie. Greenpeace bolo ochotné za slobodu každého z nich zaplatiť 2 000 eur, teda dokopy 24 000. Čižnár odsúdil vyjadrenia niektorých politikov, prokurátor podľa neho situáciu zle vyhodnotil, ale išlo o jeho právny názor, preto priestor na disciplinárne stíhanie nevidí.

Greenpeace: Sme radi, že konal rýchlo

Sme veľmi radi, že generálny prokurátor uznal nezmyselnosť zadržiavania aktivistov. Rovnako oceňujeme, že konal tak rýchlo a aktivisti môžu byť po siedmich dňoch za mrežami konečne na slobode. Zdá sa, že stále sme krajinou, v ktorej sa za ochranu prostredia a zdravia ľudí nebude nakladať s ľuďmi ako so zločincami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí