Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2018 19:28 | Správy | Domáce správy

Minister financií Kažimír o zákone roka: Toto je najlepší rozpočet za posledných sedem rokov

Návrh rozpočtu na rok 2019 je najlepším rozpočtom za posledných sedem rokov. Konštatoval to v závere rozpravy k tomuto takzvanému zákonu roka minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

O návrhu budúcoročného rozpočtu by malo plénum parlamentu hlasovať v stredu 5. decembra o 11.00 h. Diskusia k rozpočtu odštartovala v piatok 30. novembra a následne pokračovala v utorok 4. decembra.

Ciele navrhnutého rozpočtu sú podľa ministra Kažimíra realistické, založené na nezávislých hodnoteniach makroenomického vývoja na najbližšie roky. "Som absolútne presvedčený, že rozpočet na rok 2019 a 2020 je založený na číslach a trendoch, ktoré každému, kto bude môcť realizovať rozpočet či už tejto, alebo inej vládnej väčšiny v roku 2020, umožní vyrovnané hospodárenie, ak sa nerozhodne inak," zhodnotil šéf rezortu financií.

Napríklad v rezorte obrany sa podľa jeho slov počíta s výdavkom v budúcom roku na jednu zo splátok na nákup súčastí stíhacieho letectva. "Ak sa podarí uzavrieť kontrakt, tak v budúcom roku rátame s 500-miliónovou splátkou, s prvou zo splátok," vysvetlil.

 

V prípade rezortu školstva spomenul napríklad, že oproti peniazom, ktoré sú priamo rozpočtované, je v rezerve ešte 10 miliónov eur na zvýšenie odmeňovania nastupujúcich mladých učiteľov. "Čo považujem z hľadiska kvality za jedno z najlepších opatrení," zhodnotil Kažimír. Možno z toho nemusia mať podľa neho radosť odborári, ale musia mať z toho radosť všetci tí, čo sú klientmi školstva, teda rodičia. "Pretože to je postup k tomu, aby boli v školstve čoraz lepší ľudia," uviedol.

V prípade rezortu dopravy nie je Kažimír podľa vlastných slov "Ježiš Kristus, ktorý sníma hriechy sveta", takže nie je schopný vyriešiť problémy infraštruktúry v rozpočte ani na tri roky. Kľúčové v tejto oblasti je však podľa neho prioritizovať investičný plán. To znamená, mať zásadnú politickú a možno aj nadčasovú dohodu a veľkú mieru pripravenosti výstavby jednotlivých projektov.

V rezorte dopravy sa totiž podľa jeho slov peniaze presúvajú z minulých rokov, pretože jednotlivé stavby nie sú pripravené, či už v prípade výkupu pozemkov, verejných obstarávaní a podobne. Platí pritom podľa neho to, čo dohodol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd), že sa bude plánovať dodatočných 200 miliónov eur na najbližšie štyri roky na opravy ciest prvej triedy.

V prípade zdravotníctva vyčíslil, že do rezortu pôjde budúci rok 5,2 miliardy eur. "Peňazí je dosť vo verejnom zdravotníctve. Snažíme sa ich aj s rezortom zdravotníctva využívať efektívnejšie a samozrejme stále platí to, že vždy budeme kryť chrbát verejnému zdravotníctvu. Nepoznám vládu, ktorá by pustila zdravotníctvo k vode," opísal Kažimír.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali