Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Malej Vaneske opuchlo očko, odvtedy bojuje o život: Jej mama si vypočula tú najhoršiu správu

Prežíva strašné muky! Mladá mamička Katarína (19) z Dolnej Stredy (okr. Galanta) zápasí s mimoriadne ťažkým osudom. Jej milovaná dcérka Vaneska (2) má takmer v celom telíčku nádory.

Zistilo sa to pred rokom, keď jej začalo opúchať očko. Odvtedy malé dievčatko zvádza boj so zákernou chorobou, ako len vládze. Podstupuje jednu chemoterapiu za druhou a len nedávno jej transplantovali kostnú dreň. Mamička sa každý deň modlí, aby mala dcérku pri sebe čo najdlhšie.

Napriek tomu, že Vaneske sa mierne polepšilo, lekári pripravili Katarínu aj na to najhoršie... Katka otehotnela nečakane. Napriek všetkému sa však na svoju dcérku tešila. „Bol to môj najkrajší deň, keď sa mi narodila,“ spomína na krásne chvíle v živote každej ženy mladá mamička, ktorá ani len netušila, že vo svojom mladom veku bude zápasiť s takým ťažkým údelom.

Otvoriť galériu
„Bola úplne zdravá, nič jej nebolo, až jedného dňa jej opuchlo očko. Ani vo sne by mi nenapadlo, že by to bolo niečo vážne. Išli sme k lekárke. Dala nám lieky a odišli sme domov. Očko však stále opúchalo, a tak nás poslali do Bratislavy na vyšetrenie,“ opisuje ťažké chvíle Katarína.

 

Najhoršie slová lekárky

Malá princezná podstúpila nespočetné množstvo vyšetrení a verdikt lekárov bol, žiaľ, nekompromisný. „Urobili jej sono bruška a v tom momente prišla za mnou lekárka s najhoršou správou, akú mi kedy kto povedal. ‚Máte onkologického pacienta,‘ zneli slová doktorky. Vaneska má neuroblastóm v poslednom štádiu. Zrútil sa mi úplne život,“ plače Katka.

Od tohto smutného okamihu zostali v nemocnici celý mesiac. „Vaneska dostávala chemoterapiu. Veľmi zle to znášala, nechcela jesť ani piť, bolo to veľmi ťažké. Pustili nás domov na tri dni a to bolo pre nás vykúpenie. Vaneska začala papať, konečne sme boli medzi svojimi, aj keď len na chvíľku.

Následne sme museli ísť opäť do nemocnice. Vaneska dostala infekciu, no prekonali sme to. V marci jej transplantovali kostnú dreň, čo hrdinsky zvládla tiež,“ opisuje mama, čo všetko už jej malý poklad musel absolvovať.

Otvoriť galériu

Bojujú samy

Malé dievčatko má postihnuté rakovinou až 93 % tela. Nádory má úplne všade, no statočne bojuje. „Je to veľmi ťažké. Vaneskin otec sa na nás vykašľal a na všetko sme samy. Veľmi ťažko to zvládame finančne, keďže cesty do Bratislavy nie sú najlacnejšie. Robím všetko, aby mala naša princezná to, čo potrebuje. Oblečenie, drogéria a ostatné veci sú pre nás finančne náročné. Veľmi by som chcela malinkej urobiť novú izbičku, no neviem, ako to zvládnuť,“ smúti užialená matka.

Zároveň pridáva mimoriadne smutné slová. „Neviem, čo bude s mojou láskou, no doktorka nás pripravila aj na to najhoršie. Pokojne sa môže stať, že sa Vaneska ráno nezobudí, čoho sa bojím najviac. Jedno však viem, že chcem jej dopriať všetku radosť na svete, aby si užila toho čo najviac,“ uzatvára ťažký životný príbeh mladá Katka.

Čo je to neuroblastóm

Zhubný nádor, ktorý vyrastá z nervových buniek u dojčiat a malých detí. Vytvoriť sa môže z nervových tkanív na krku, hrudníku, bruchu alebo panve, ale najčastejšie vzniká v tkanive drene nadobličiek. Pri plánovaní liečby je dôležité určiť štádium pokročilosti nádoru.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu