Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Aktivisti Greenpeace skončili vo väznici v Ilave: Hrozia im roky v base!

Kontroverzné rozhodnutie súdu rozpútalo na Slovensku veľké vášne. Prvýkrát v histórii poslal sudca 12 aktivistov z organizácie Greenpeace za mreže, kde majú zostať počas vyšetrovania.

Inštitút, ktorý sa využíva v prípade najväčších zločincov, justícia využila na to, aby v base držala dobrovoľníkov, ktorí nenásilne poukázali na ekologicky závažný problém s baňou v Novákoch. Aktivisti netušia, koľko si v Ilave posedia. Nad konaním Greenpeace sa viacerí pozastavujú, ale mimoriadne prísne rozhodnutie súdu na druhej strane mnohí odsudzujú.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Chceli upozorniť na problematiku ťažby a spaľovania uhlia a dostali sa za mreže. Dvanásť aktivistov zo Slovenska, Česka, Fínska a Belgicka obvinili z poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia a následne skončili v preventívnej väzbe v base v Ilave. Celkovo im hrozí až päť rokov väzenia.

„Za to, že sme upozorňovali na problematiku ťažby a spaľovania uhlia a že to spôsobuje zmenu klímy. Myslím si, že pokojne nás mohli pustiť po dvoch dňoch,“ povedal jeden zo zadržaných aktivistov z Česka pre TV JOJ. Po rozhodnutí súdu zostali ich príbuzným len oči pre plač. „To je veľmi nespravodlivé. Sudkyňa nám dovolila sa s ním stretnúť asi na 10 minút, vzhľadom na prebiehajúce konanie nám nemohol nič konkrétne povedať,“ povedala sestra zadržaného Gabriela Šveca, ktorý pracuje ako bankový analytik.

Otvoriť galériu
Bane argumentovali na súde tým, že zastavením prevádzky ohrozili pracoviská baní a zvyšovalo sa aj nebezpečenstvo požiaru. „Pre spoločnosť to znamená aj značné hospodárske škody,“ vysvetlila hovorkyňa baní Adriana Siváková. Bývalý šéf Greenpeace Juraj Rizman zároveň poukazuje na to, že bane nemali areál poriadne zabezpečený. „Keď aktivisti išli na ťažobnú vežu, bránil im niekto pred vstupom na pozemok a potom aj na zariadenie?“ pýta sa.

 

Chcú zmeniť súd

Organizácia Greenpeace sa v ďalších dňoch bude snažiť o presunutie súdneho konania mimo regiónu. „Medzi predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní a zamestnancami bane existujú príbuzenské vzťahy, čo len potvrdzuje, že na objektivitu vyšetrovania treba mať v tomto prípade najvyššie nároky,“ povedala Ivana Kohu tková pre portál aktuality.sk.

Otvoriť galériu
Či sa im to podarí, je však otázne. O odvolaní aktivistov bude totiž už čoskoro rozhodovať Krajský súd v Trenčíne. „Následne bude prostredníctvom elektronickej podateľne náhodným výberom pridelený niektorému zo senátov. O sťažnostiach obvinených rozhodne krajský súd do piatich pracovných dní od predloženia spisu,“ potvrdil hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Vlažná reakcia ministra

Precedens, ktorý Slovensko ešte nezažilo, nenechal chladných ani politikov. Na stranu aktivistov sa postavil prezident Andrej Kiska aj premiér Peter Pellegrini. „Rešpektujem rozhodnutia súdov, ale tak, ako sa mi zdalo absurdné prepustenie z väzby zjavného vraha mladého Filipínca, tak sa intenzívne pozastavujem aj nad týmto rozhodnutím,“ uviedol Pellegrini.

Otvoriť galériu
Pod heslom ani ryba, ani rak komentoval rozhodnutie súdu minister spravodlivosti Gábor Gál. „Iné orgány verejnej moci či zložky politického systému nemajú žiadne oprávnenie vydávať príkazy, ktoré by mohli ovplyvniť nezávislý výsledok rozhodovacej činnosti súdu alebo sudcu,“ konštatoval.

Právnik Robert Bános si však myslí, že legislatíva umožňuje aj menej razantné postupy a väzbu považuje za neadekvátny krok. „Sudca mohol nariadiť probačný dohľad, vyžiadať peňažnú záruku, prijať sľub, nariadiť elektronický monitoring, rovnako mohli byť využité civilnoprocesné postupy,“ dodal Bános.

Väzba je v tomto prípade neadekvátna

Marek Benedik, advokát

Právny inštitút väzby bol v tomto prípade vzhľadom na okolnosti použitý úplne neproporcionálne. Je zrejmé, že nejde o zločincov, ale o ľudí, ktorí realizovali slobodu prejavu. Môžeme sa sporiť o to, či prekročili, alebo neprekročili hranice slobody prejavu, ale väzba je v tomto prípade niečo neadekvátne. Okrem toho je sporné, či vôbec došlo k spáchaniu trestného činu, či je veža, na ktorú vyliezli, verejnoprospešné zariadenie a či skutočne ohrozili jeho prevádzku. Ide jednoznačne o precedens a pre Slovensko negatívny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Katarína Kurtanská, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo