Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2018 07:00 | Správy | Domáce správy

Pellegriniho tvrdý odkaz prezidentovi Kiskovi: Do Marrákeša nechoď!

Premiér Peter Pellegrini (43) hovorí, že diskusia okolo globálneho paktu OSN o migrácii sa už skončila a verejnosť by mala pozornosť upriamiť na dôležitejšie veci.

Napriek tomu stále nie je jasné, či zo Slovenska na konferenciu do Marrákeša niekto pôjde, alebo nie. Po novom sa totiž špekuluje o tom, že do Maroka pocestuje prezident Andrej Kiska (55) či jeho zástupca. Pellegrini mu však počas víkendu poslal drsný odkaz. Po tom, čo sa k nezáväznému dokumentu vyjadril už zrejme každý politik na Slovensku a parlament odhlasoval, že s paktom nesúhlasíme, sa ešte stále nevyriešila slovenská účasť v Marrákeši.

Práve tam sa bude diskutovať a pripomienkovať jednotlivé body, ku ktorým môžu mať jednotlivé krajiny výhrady. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák opakovane vysvetľuje, že práve takéto schôdzky sú súčasťou diplomacie a Slovensko tak iracionálne odmieta to, aby vysvetlilo svoj nesúhlasný postoj s paktom. Lajčák tak podal koncom týždňa demisiu, no je otázne, ako sa zachová prezident Kiska. Na pláne majú schôdzku už v utorok.

Otvoriť galériu

Do zajtrajška tak má priestor na manévrovanie aj Lajčákov predseda Pellegrini. „Mali sme niekoľko intenzívnych telefonátov, ešte nás čaká neformálne stretnutie. Nemôžem dnes povedať, že by som bol presvedčený o tom, že minister zmení rozhodnutie. Môj hlavný argument je, že túto čiastkovú vec ohľadom Marrakéša by nemal povýšiť nad úlohy, ktoré pred Slovenskom stoja,“ skonštatoval premiér v relácii TA3 V politike. Pellegrini však opakuje, že nebude Lajčáka presviedčať zmenou postoja v otázke účasti Slovenska v Maroku.

 

„Hádam neočakávate, aby sme kvôli jednotlivcovi zmenili názor len kvôli tomu, aby som zabránil tomuto stavu. Už sme to raz a navždy uzavreli, do Marrákeša nejdeme,“ dodal Pellegrini. Tesne pred víkendom sa do diskusie okolo paktu zapojil aj Kiska. „Prezident je presvedčený, že Slovensko by na konferencii malo mať zástupcu, ktorý bude tlmočiť názor parlamentu a vlády tak, ako sa to deje na každom významnom medzinárodnom podujatí, ako sú napríklad samit NATO alebo samit Európskej únie,“ vysvetlil hovorca Roman Krpelan. Prezidentská kancelária neodpovedala na to, či je možné, že Slovensko napokon bude v Marrákeši zastupovať Kiska či člen jeho tímu.

Kiskovo rozhodnutie

Na množiace sa špekulácie reagoval aj Pellegrini. „Ja ani parlament mu nemôžeme zabrániť, aby tam išiel. Ale potom by si to musel vysvetliť pred slovenským národom, že ide proti línii Národnej rady a vlády SR. Ja si nemyslím, že by pán prezident do Marrakéša mal ísť. Narušil by tým aj z jeho strany želaný konsenzus v zahranično-politických otázkach,“ objasnil Pellegrini.

Otvoriť galériu

Vyhrocovať napätú situáciu by prezident, napriek racionálnej úvahe, nemal ani podľa odborníkov. „Očakávam, že prezident Kiska starostlivo posúdi všetky aspekty svojho angažovania sa v tejto otázke a nebude konať na vlastnú päsť,“ povedal zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš s tým, že by mal počkať na stanovisko vlády a poradiť sa s ministrom.

Premiéra naštvali stíhačky

Na pozadí diskusie o Marrakéši sa rozohral spor aj medzi Pellegrinim a ministrom obrany za SNS Petrom Gajdošom. Ten oznámil, že podpísal technické zmluvy na obstaranie stíhačiek F-16 za 1,6 mld. eur. To naštvalo premiéra, ktorý odkázal, že žiadne zmluvy nie sú platné, lebo ich neodsúhlasil rezort financií. Obrana tak náhle zmenila rétoriku na to, že podpísali len „drafty“. „O podpise takýchto zmlúv má byť ministrom informovaný aj predseda vlády. Čokoľvek na obrane podpísali, tak si to môžu dať do skartovačky,“ rozčúli sa Pellegrini.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú