Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2018 15:25 | Správy | Zahraničné správy

Českú stredoškoláčku podviedol frajer so spolužiačkou: Zvrátené, na čo ho naviedla!

Za pokus o vraždu spolužiačky v piatok uložil pražský mestský súd osemnásťročnému študentovi štyri roky väzenia

Chlapcova priateľka si má odpykať o rok menej za to, že ho naviedla. Obaja obžalovaní mali v čase činu 17 rokov. Ako mladistvému ​​tak chlapcovi hrozilo maximálne desať rokov za mrežami, dievčaťu nanajvýš päť rokov. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný.

Študent podľa rozsudku zaútočil na svoju spolužiačku vlani 13. novembra v blízkosti jej bydliska v pražskej časti Horní Měcholupy. Najprv sa ju podľa súdu pokúsil zozadu podrezať. "Tá rana bola veľmi povrchná, jednoducho sa to bál urobiť. Keby pritlačil, bola by to rana posledná," konštatoval predseda súdneho senátu Jan Kadlec.

Keď sa dievča útočníkovi vyšmyklo a začalo kričať, mal jej zasadiť ďalších 64 rán do hlavy a tváre, hrudníka a rúk. Zachránili ju svedkovia, ktorí si mladíkove počínanie všimli, odplašili ho a do príchodu záchranárov jej poskytli prvú pomoc.

Chlapca mala k činu prinútiť jeho priateľka, ktorá v lete prišla na to, že jej bol so spolužiačkou neverný. Podľa súdu sa mu opakovane vyhrážala, že spácha samovraždu, ak jej sokyňu nezabije. Chlapec jej to uveril. Znalci uviedli, že ich vzťah bol patologický a že študent bol na priateľke úplne závislý. Dievča vďaka aplikácii v mobile kontrolovalo, kde sa jej priateľ práve nachádza. Rozvinula sa u neho tzv. porucha prispôsobenia, kvôli ktorej tiež výrazne schudol.

Študent sa k vražde nejaký čas odhodlával. Na spolužiačku čakal už 6. novembra v mieste jej bydliska, nemala na neho však čas. O deň neskôr sa stretli a zhruba pol hodiny sa prechádzali v lesoparku. Jeho obeť potom na súde vypovedala, že už vtedy mal na sebe pracovné rukavice a stále opakoval, že sa jeho priateľka zabije. K činu sa vtedy podľa súdu neodhodlal, hoci mu priateľka práve zaisťovala alibi tým, že platila jeho kartou na Hlavnej stanici.

V deň útoku 13.11. si na dievča údajne opäť počkal v rukaviciach a so zatváracím nožom. Po útoku odišiel za priateľkou. "Po čine sa správala úplne racionálne, zahladzovala stopy," poznamenal na adresu obžalovaných Kadlec. Dievča síce popieralo, že by priateľa k niečomu navádzalo, súd sa ale priklonil k tomu, čo tvrdil mladík.

Kadlecov senát dvojici tiež uložil, aby napadnutej študentke spoločne uhradili 2,3 milióna českých korún (88 573 eur) za spôsobenú ujmu. Chlapec má navyše zaplatiť 360 000 zdravotnej poisťovni a 50 000 ministerstvu spravodlivosti, ktoré obeti poskytlo peňažnú pomoc.

Štátna zástupkyňa požadovala pre oboch mladistvých obžalovaných ekvivalent výnimočného trestu u dospelých, teda potrestanie v sadzbe piatich až desiatich rokov väzenia. Podľa súdu to ale u dievčaťa kvôli právnej kvalifikácii jej skutku vôbec neprichádzalo do úvahy. U chlapca potom sudca túto možnosť nevyžil s ohľadom na to, v akom psychickom stave mladík v čase činu bol. "Volil v hlave medzi smrťou jedného z dvoch dievčat. Odporuje to jeho naturelu, nie je to typický násilník," podotkol Kadlec.

Súd tak obom obžalovaným ukladal v súlade so zákonom o súdnictve vo veciach mládeže trest v sadzbe jedného až piatich rokov väzenia. Kadlec ale zároveň poznamenal, že keby bol chlapec o pol roka starší, zo súdu by odišiel so zhruba pätnásťročným trestom.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta