Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2018 07:59 | Správy | Politika

O prepustení Kočnera bude opäť rozhodovať Najvyšší súd: Kto sa mu zloží na milión eur?

Čaká ho ďalší súd. Marián Kočner (55) sedí vo väzbe pre miliónové zmenky Markízy od júna tohto roku.

Už niekoľkokrát sa ho jeho advokáti pokúšali vysekať spoza múrov v Leopoldove, no neúspešne. Naposledy dokonca siahli aj po možnosti zaručiť sa za svojho klienta tým, že vyplatia kauciu. Pozoruhodné je, že sudcovi Špecializovaného trestného súdu navrhli, že za Kočnera sú ochotní dať až milión eur z vlastného vrecka. Na verejnosti sa obvinený biznismen objavil len počas domových prehliadok, kam ho vytiahlo policajné komando. Na súdy nechodí, no v jeho mene bojujú dvaja advokáti Martin Pohovej a Michal Mandzák. Naposledy navrhli, že sú ochotní za vyšetrovanie Kočnera na slobode zaplatiť kauciu milión eur. Sudca Roman Púchovský ju však neprijal.

„Navrhol, aby väzba bola v prípade existencie dôvodov väzby nahradená prijatím peňažnej záruky, výšku ktorej navrhol v sume milión eur, ktorá by bola zložená prostredníctvom obhajcov,“ napísal sudca v uznesení. Podľa Kočnerových advokátov by takáto suma bola dostatočná. Pohovej hovorí, že by boli ochotní tieto peniaze za svojho klienta zložiť. „To by boli peniaze obhajcov. Nie jemu, ale zložili by sme to ako náhradu za väzbu. Je to peňažná záruka,“ povedal Novému Času Pohovej. Na otázku, či teda svojmu klientovi dôverujú natoľko, že sú ochotní vytiahnuť toľko peňazí z vlastného vrecka, odpovedali jednoznačne: „Áno, samozrejme, v opačnom prípade by sme tak nepostupovali.“

Otvoriť galériu

Otázne je, či sa s Kočnerom dohodli, že by im financie vzápätí nejakým spôsobom vyplatil. „K tomu sa vám nebudem vyjadrovať, ale vzhľadom na to, že tam je zaistený majetok, tak si asi viete domyslieť,“ dodal Pohovej. Narážal totiž na fakt, že len nedávno Kočnerovi siahla na veľké majetky prokuratúra. Zaistené mu boli zmenky v hodnote desať miliónov eur, peniaze na troch bežných účtoch, akcie dvoch spoločností v státisícovej hodnote či domy v Bernolákove alebo Čunove.

 

Vyšetrujú aj vraždu

Advokát Marek Benedik hovorí, že obvinený v takýchto prípadoch nemusí preukazovať, že peniaze má k dispozícii. Z väzby však bude prepustený až vtedy, keď by peniaze zložil. „Peňažnú záruku zaňho môže zložiť aj tretia osoba. Zo zákona nevyplýva povinnosť súdu preverovať zdroj peňažnej záruky. Ak bude mať súd za to, že peňažné prostriedky napríklad pochádzajú z trestnej činnosti alebo ich pôvod je iným spôsobom neprijateľný, nemusí o prijatí peňažnej záruky rozhodnúť,“ povedal Benedik.

Už čoskoro bude o Kočnerovi opätovne rozhodovať Najvyšší súd, keďže obhajoba podala sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu. Policajný prezident Lučanský prvýkrát oficiálne potvrdil, že meno Kočnera sa spomína aj v prípade vraždy novinára a jeho priateľky. „Určite sa táto verzia preveruje, pracuje sa na nej, počkajme si na výsledky,“ uzavrel Lučanský.

Peniaze preskúmajú

Róbert Bános, advokát
V uvedenom prípade, keď ide o obzvlášť závažný trestný čin, možno peňažnú záruku prijať, len ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu. Hodnotia sa tu rodinné, osobné pomery obvineného, zdravotný stav jeho či členov rodiny obvineného, tiež skutočnosť, či je rodina na starostlivosť zo strany obvineného odkázaná a podobne. Okrem toho sa vždy skúmajú majetkové pomery toho, kto kauciu ponúkol, teda súd môže preskúmavať i zdroje, odkiaľ žiadateľ ponúknutú kauciu má.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu