Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2018 14:39 | Správy | Politika

Expremiér Fico: Cieľom je, aby Lajčák zostal ministrom

Vládna strana Smer-SD chce, aby sa Slovensko nespochybniteľným spôsobom v žiadnom prípade nedotklo a neprihlásilo k migračnému paktu.

Rovnako je strategickým záujmom Smeru-SD, aby šéf diplomacie Miroslav Lajčák (Smer-SD) zostal ministrom aj naďalej. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico po tom, ako Národná rada SR prijala uznesenie, ktorým vyzýva vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii.

"Mňa vôbec nezaujímajú technické detaily, ale sú tu fakty, ktoré sa nedajú opomenúť. Za uznesenie hlasovala ústavná väčšina. To naznačuje, že v otázke migrácie na Slovensku existuje široký politický konsenzus. V prípade strany Smer-SD všetci prítomní poslanci hlasovali za prijatie uznesenia, ktoré odmieta Globálny pakt. Podľa mňa je tento dokument nebezpečný, lebo nerobí rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou a hovorí o migrácii ako o dobrej veci. Je vraj inovatívna, prináša prosperitu, zabezpečuje udržateľný rozvoj," povedal Fico s tým, že Európa má iné skúsenosti. Zároveň dodal, že Globálny rámec je v príkrom rozpore s migračnou politikou SR aj EÚ. Podľa neho je to nezáväzný právny dokument, ale má silný politický rámec.

Podľa Fica NR SR nemôže rozhodovať o tom, či niekto môže niekam cestovať. "Môj osobný názor je, že do Marakéša by nemal ísť nikto," dodal a podotkol, že akákoľvek účasť by nás mohla radiť ku krajinám, ktoré s rámcom súhlasia. "Verím, že vláda nájde technické riešenie, ktoré bude aj v súlade s mandátom NR SR. Želám si, aby sa našlo riešenie, že nikto nebude uvažovať o zmene na pozícii ministra zahraničných vecí," vyhlásil Fico s tým, že či niekto pôjde do Marakéša, do toho zasahovať nebude. "Musíme nájsť rozumné riešenie. Ak absolútna väčšina politickej scény hovorí, že toto je škodlivé pre túto krajinu, nemôžu nad tým stáť osobné dôvody," povedal. Zároveň dodal, že chápe osobný postoj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý bol pri tvorbe paktu podstatne bližšie. "Ale zas nebol tak blízko pri migrácii, ako sme boli my," uviedol Fico.

 

Na margo výzvy predsedu NR SR Andreja Danka (SNS), podľa ktorého by mal Fico zjednať nápravu vo vyjadreniach Lajčáka predseda Smeru uviedol, že rešpektuje právo každého politika, aby prednášal svoje postoje. "Pre mňa je ale dôležité, aby fungovala vládna koalícia, a tá funguje. Je veľmi stabilná," dodal.

Národná rada SR žiada vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla 2018 a aby vykonala príslušné opatrenia spojené so stiahnutím Slovenskej republiky z procesu prijímania Globálneho paktu a jeho neprijatím na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa uskutoční v Maroku 10. a 11. decembra. Vyplýva to zo spoločného uznesenia Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru-SD, za ktoré hlasovalo 90 zákonodarcov. V prijatom uznesení Národná rada Slovenskej republiky konštatuje, že Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR. V prijatom uznesení sa píše, že Slovenská republika je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!