Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2018 14:30 | Správy | Zahraničné správy

Kontroverzný experiment: Čínski vedci upravovali DNA dvojčiat, rázny krok vlády

Čínska vláda nariadila zastaviť práce vedeckého tímu, ktorý tvrdí, že upravil DNA niekoľkých ľudských embryí, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Podpredseda čínskej vlády pre vedu a technológie Sü Nan-pching v rozhovore pre čínsku štátnu televíziu CCTV uviedol, že jeho rezort je proti experimentom s dedičnými úpravami DNA.

Výsledkom snáh vedcov pod vedením Che Ťien-kchueja bolo údajne narodenie dvojčiat ženského pohlavia a zrejme aj tehotenstvo ďalšej dobrovoľníčky zapojenej do projektu. Deti sa vraj narodili začiatkom novembra. Tieto informácie, pochádzajúce priamo od Che Ťien-kchueja, sa zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť.

Podľa dostupných správ bolo pri spomínanej úprave DNA vajíčko ženy v skúmavke oplodnené spermiou partnera, následne bolo geneticky upravené a potom znovu vložené do ženinho tela. V podstate šlo o techniku používanú pri umelom oplodnení s editáciou génu navyše. Mnohí vedci sa však medzičasom vyjadrili, že z etického hľadiska ide o veľmi kontroverzný projekt.

 

Do pokusov čínskeho vedca Che Ťien-kchueja sa ako dobrovoľníci zapojilo osem párov - otcovia boli pozitívne testovaní na vírus HIV, matky mali testy negatívne. Jeden pár z projektu vystúpil ešte pred jeho zastavením.

Cieľom genetickej úpravy embryí malo byť umožniť HIV-pozitívnym otcom splodiť deti, u ktorých by bolo nižšie riziko nákazy týmto vírusom, spôsobujúcim nevyliečiteľný syndróm získaného zlyhania imunity (AIDS).

Sü Nan-pching označil aktivity vedeckého tímu Che Ťien-kchueja za protiprávne a neprijateľné. Informoval, že vládne úrady nariadili začať v prípade vyšetrovanie.

Che Ťien-kchuej svojím experimentom väčšinu vedcov prekvapil a mnohých šokoval. Dedičné úpravy DNA (tzv. editácia zárodočnej línie) sú kontroverzná téma a v mnohých krajinách sveta je táto metóda - úprava ľudskej DNA - zakázaná. Tieto zmeny v DNA sa totiž môžu prejaviť aj u ďalšej generácie, pričom môže dôjsť i k poškodeniu niektorých iných génov.

Na tom, že na takéto potenciálne dedičné úpravy DNA je priskoro, sa zhodla aj skupina popredných vedcov, ktorí sa v týchto dňoch zišli na konferencii v Hongkongu.

Účastníci vedeckej konferencie sa vo štvrtok zhodli, že je nezodpovedné robiť pokusy s ľudskými vajíčkami, spermiami či embryami, pretože nie sú jasné riziká s nimi spojené alebo bezpečnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Aktualizované
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?