Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2018 08:45 | Správy | Politika

Kyjev vyhlásil vojnový stav v 10 regiónoch krajiny: Komu pomôže konflikt na Ukrajine?!

Náhodný výstrel alebo začiatok veľkého vojenského incidentu?! Konflikt, ktorý v nedeľu prepukol medzi Ukrajinou a Ruskom, zvýšil napätie v celom regióne a vyvolal zdesenie na celom svete.

Ukrajinský parlament v pondelok večer schválil vyhlásenie stanného práva a vyzýva spojencov na ďalšie protiruské sankcie. Aké scenáre vývoja napätej situácie medzi Kyjevom a Moskvou môžeme očakávať?Zamrznutý konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sa znova začína vyostrovať. Po nedeľnej zrážke ukrajinského remorkéra s ruskou loďou, po ktorej ruské špeciálne jednotky zadržali tri ukrajinské lode a 23 námorníkov, je situácia stále napätá.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

K roztržke prišlo v Kerčskom prielive, cez ktorý sa chceli ukrajinské plavidlá presunúť do prístavu Mariupoľ v Azovskom mori. Rusi tu v máji tohto roka dokončili most spájajúci anektovaný pol­ostrov Krym s ruskou pevninou, ktorý výrazne skomplikoval námornú prepravu z ukrajinského prístavu Mariupoľ, keďže väčšie lode ho nedokážu podplávať. Po zadržaní ukrajinských plavidiel Rusi Kerčský prieliv úplne zablokovali, za čo ich Kyjev obvinil z porušenia medzinárodného práva.

Ukrajinský parlament reagoval na vypätú situáciu a schválil výnos o stannom práve prezidenta Petra Porošenka, ktorý v desiatich pohraničných regiónoch krajiny zaviedol výnimočný stav na 30 dní. Jeho súčasťou je čiastočná mobilizácia armády, ktorá je už od nedeľe v plnej bojovej pohotovosti, a posilnenie protivzdušnej obrany. „Vôbec to neznamená, že by Ukrajina začala akékoľvek útočné akcie. S nikým sa nechystáme bojovať. Vojnový stav sa vyhlasuje výhradne kvôli obrane,“ vysvetlil prezident Porošenko, že vyhlásenie výnimočného stavu neznamená vyhlásenie vojny.

 

„Dôležité je, aké čiastkové opatrenia nastanú - je to otázka slobody zhromažďovania, otázka volebných mítingov. Tie opatrenia sú však naviazané len na región, ktorý bezprostredne súvisí s konfliktom, takže bežný Kyjevčan by to nemal pocítiť. Lebo v rámci toho sa dá spraviť všeličo - dá sa zobrať auto pre armádu či nasťahovať regiment vojakov do bytu,“ vysvetlil politológ Svetozár Krno.

Berlín má dohovoriť Porošenkovi

Ruský prezident Vladimír Putin označil konflikt v Kerčskom prielive za provokáciu zo strany Ukrajiny a vyjadril vážne znepokojenie nad vyhlásením stanného práva. Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú vyzval, aby dohovorila ukrajinskému prezidentovi. „Berlín dokáže vyvinúť na ukrajinské úrady tlak, aby ich odradil od ďalšieho nezodpovedného konania,“ vyhlásil Putin.

Európska únia aj Severoatlantická aliancia vyjadrili v konflikte podporu Kyjevu, líder USA Donald Trump sa však vyjadril zdržanlivejšie a vyzval hlavne na uvážené riešenie konfliktu. „Nie je to dobré, nie sme z celej tej veci nadšení,“ povedal Trump. Kyjev požaduje od Kremľa návrat zadržaných lodí aj námorníkov. Ukrajinský parlament tiež vyzval námorné mocnosti, aby do regiónu Azovského mora vyslali bojové plavidlá s cieľom odvrátiť ďalšiu ruskú eskaláciu napätia.

Zákonodarcovia z Kyjeva tiež požadujú od medzinárodného spoločenstva pritvrdenie protiruských sank­cií. Podľa analytika Pavla Havlíčka je prístav Mariupoľ pre Ukrajinu významný a jeho blokádou získali Rusi ďalšiu páku na Ukrajinu. „Z hľadiska ekonomiky tieto prístavy sú veľmi dôležité, z hľadiska zásobovania uhlím či rudou. Sú to strategické kľúčové prístavy nielen pre ekonomiku, ale z hľadiska vojenskej oblasti a všeobecne zásobovania obyvateľstva,“ dodal Havlíček.

3 scenáre vývoja sporu

1. Eskalácia konfliktu

Konflikt sa vyostrí a obe strany budú tlačiť na silové riešenie problému. Z priestoru Azovského mora sa môže konfl ikt presunúť aj do ďalších nepokojných oblastí rusko-ukrajinského pohraničia. Konfl ikt lodí vyústi do otvoreného vojenského konfl iktu medzi oboma stranami. Tento scenár nie je pravdepodobný.

2. Zmiernenie situácie

Pod tlakom Európskej únie, NATO a ďalších medzinárodných inštitúcií dôjde k zmierneniu situácie a Rusko sa s Ukrajinou dohodne. To, čo sa bude musieť riešiť, je zajatie tých 26 ukrajinských námorníkov a vrátenie zadržaných lodí. Rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sa určite v nejakom formáte budú konať.

3. Udržanie statusu quo

Zostane to ako zamrznutý konfl ikt a obnoví sa status quo spred víkendovej roztržky v Kerčskom prielive. Súperenie bude prebiehať skôr v diplomatickej rovine ako vo vojenskej a nebude sa riešiť ľahko, pretože Rusko ani Ukrajina nebudú chcieť ustúpiť zo svojich pozícií. Môžeme očakávať dlhú diplomatickú bitku s občasnými výbuchmi konfliktu, ako ten posledný v Azovskom mori v nedeľu.

Doma získavajú Porošenko aj Putin

Svetozár Krno, vedúci Katedry politológie a euroázijských štúdií na FF UKF v Nitre - Ja teraz nechcem povedať, kto je v práve v tom konfl ikte priamo na mori, ale opatrenia na Ukrajine sú robené ani nie veľmi pre potenciálnych spojencov v západnej Európe a NATO a nie je to adresované ani samotnému Kremľu.

Na Ukrajine sa blížia prezidentské a parlamentné voľby a popularita prezidenta Porošenka veľmi klesla. Preto je to skôr adresované jeho voličom s odkazom, že je to prezident, ktorý vie konať, ktorý sa vie zastať. Ruská strana chce tiež ukázať, že je pánom toho, čo ona považuje za svoje.

Putin má síce vysokú podporu, ale pri návrhu dôchodkovej reformy mu klesla a dosť zásadne. On sa tiež nemôže ukazovať ako človek, čo nič nerobí. To nie je víťazstvo Putin kontra Porošenko, alebo naopak, ale je to víťazstvo oboch voči svojim vnútorným oponentom. Obaja získajú časť stratených voličov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí