Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2018 00:05 | Správy | Politika

Andrej Danko zmiernil tón: Ministra Lajčáka poprosil o kompromis

Koaličná kríza zažehnaná? Po tom, čo si predseda SNS Andrej Danko s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom vymenili cez médiá niekoľko štipľavých odkazov, šéf parlamentu zjemnil rétoriku a Lajčáka doslova poprosil o politický kompromis.

„Pokiaľ parlament vyhodí slovenskú diplomaciu z budúcich diskusií o migrácii na globálnej úrovni, musím na to zareagovať adekvátne, odchodom z postu šéfa diplomacie, lebo by to znamenalo vyslovenie nedôvery slovenskej zahraničnej službe a mne ako jej najvyššiemu predstaviteľovi,“ vyhlásil nekompromisne Lajčák.

Predseda parlamentu Danko napriek tomu trval na svojom. „V tejto podobe nie je globálny pakt pre nás prijateľný,“ povedal šéf SNS a olej do ohňa prilial, keď dodal, že národniari požadujú, aby do Marrákeša na rokovanie nikto zo Slovenska ani fyzicky nešiel. Svojho nominanta nepodporil ani predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý zopakoval, že Smer s paktom OSN takisto nesúhlasí.

Otvoriť galériu
Andrej Danko.
Zdroj: anc
Premiér vzal hrozbu Lajčákovho odstúpenia na vedomie a nechal vypracovať právnu analýzu. „Ak by účasť Slovenska na summite znamenala, že dokument podporujeme, nikto tam nepôjde. Ak však analýza ukáže, že by niekto mohol ísť do Marrákeša povedať, prečo s ním nesúhlasíme a nebude nás to k ničomu zaväzovať, nevidím dôvod, prečo by tam napríklad veľvyslanec nemohol ísť,“ uviedol Pellegrini.

 

Danko zjemnil tón

Ešte v sobotu SNS zaslala stanovisko, kde Lajčákove vyjadrenia označuje za politické vydieranie a diplomatický tanec vyvolávajúci nedôveru v rámci koalície. V nedeľu už bol predseda národniarov v relácii O 5 minút 12 oveľa zmierlivejší. „Prosím pána Lajčáka o politický kompromis,“ zaznelo z Dankových úst, pričom Lajčákovu prácu v diplomacii dokonca párkrát pochválil.

Odchod z vlády v prípade účasti Slovenska v Marrákeši šéf parlamentu nepripúšťa. „Nebudem sa hádzať o zem ako malý chlapec,“ uviedol s tým, že čoskoro budú parlamentné voľby a nech rozhodnú ľudia. Osobný konflikt s Lajčákom, ktorý v minulosti kritizoval Dankove výlety do ruskej Dumy, predseda parlamentu poprel.

Pre Lajčáka to je otázka cti

Grigorij Mesežnikov, politológ

Danko nie je v tejto veci Lajčákov partner, on ho, samozrejme, irituje, ale dôležitejšie je, ako sa zachová Smer. Z pohľadu Lajčáka premiérove vyjadrenia, že do Maroka pošlú nejakého diplomata nižšej inštancie, nič dobré neveštia. Spochybňujú jeho prácu. Ak bude prijaté uznesenie, že do Marrákeša nikto nepôjde, Lajčák určite naplní hrozby a odstúpi.

Otvoriť galériu

Je to preňho otázka cti, znamenalo by to, že by bola jeho práca hodená do koša. Táto hra má ďalší rozmer, a tým sú Lajčákove prezidentské (ne)ambície. Smer zistil, že ho nepresvedčia kandidovať, a tak už pre nich nie je dôležitý ani zaujímavý. Ak by Lajčák s kandidatúrou súhlasil, Smer by zrejme pakt podporil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!