Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2018 12:00 | Správy | Politika

Pellegrini odmietol migračný pakt OSN: Ustúpi Lajčák alebo koalícia hodí ministra cez palubu?

Spor vládnej koalície s ministrom zahraničia vstúpil do finálnej fázy. Šéf diplomacie Miroslav Lajčák vyhlásil, že buď Slovensko prijme dohodu o migračnom pakte OSN, alebo podá demisiu.

A premiér Peter Pellegrini (43) ho, zdá sa, zobral za slovo. Podľa neho kontroverznú medzinárodnú dohodu v žiadnom prípade neprijmeme. Odpísala koalícia Lajčáka!? Čelí atakom z každej strany. Proti migračnému paktu OSN, ktorého prijatie na konferencii v Marrákeši presadzuje Miroslav Lajčák, vystúpil minulý týždeň aj predseda Smeru Robert Fico (54).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vo videu na sociálnej sieti upozornil, že aj keď je dokument právne nezáväzný, politicky je mimoriadne silný. Koaličná SNS zašla ešte ďalej a ministra zahraničia vyzvala, aby do Maroka vôbec necestoval a dal tým jasné stanovisko, že Slovensko s paktom nesúhlasí. Národná rada bude budúci mesiac rozhodovať o návrhu z dielne národniarov, ktorý má zaviazať vládu, aby sme pakt neprijali. Tiež zahraničný výbor odporučil, aby sme od neho odstúpili.

„Pokiaľ parlament vyhodí slovenskú diplomaciu z budúcich diskusií o migrácii na globálnej úrovni, musím na to zareagovať adekvátne, odchodom z postu šéfa diplomacie, lebo by to znamenalo vyslovenie nedôvery slovenskej zahraničnej službe a mne ako jej najvyššiemu predstaviteľovi,“ zopakoval svoje rozhodnutie Lajčák v Sobotných dialógoch RTVS a dodal, že aj keď nás dokument k ničomu nezaväzuje, svoje výhrady najlepšie vyjadríme priamo v Marrákeši. Zároveň avizoval, že do parlamentu predloží alternatívny návrh.

 

Slovensko pakt nechce

Pellegrini zo samitu v Bruseli odkázal, že Slovensko pakt z dielne OSN nepodporí. „Ako predseda vlády odmietam znenie paktu o migrácii a odmietam, aby platil na Slovensku,“ povedal Pellegrini a dodal, že požiadal ministerstvo zahraničných vecí o právnu analýzu, či účasť na stretnutí štátov Slovensko k niečomu zaviaže. Ak áno, tak podľa Pellegriniho do Marákeša zo Slovenska nikto nepôjde.

Premiér už o tom hovoril aj s Lajčákom a jeho možnú demisiu berie na vedomie, aj keď verí, že sa s tým zmieri a štátnu službu nadradí svojim osobným postojom. Podľa šéfa národniarov už len samotnou prítomnosťou v Maroku by sme vyjadrili súhlas s paktom. „Pretože aj naozaj fyzická účasť, tam sa nehlasuje, spôsobí, že väčšinovo deklaratívne je to prijaté,“ uviedol v relácii O 5 minút 12 šéf SNS Andrej Danko.

Proti dokumentu OSN sa prakticky postavila celá politická scéna. Dokonca aj opozičné strany sú proti jeho prijatiu. Jedinú podporu v parlamente tak minister Lajčák našiel u bugárovcov, ktorí sú pripravení rokovať o jeho návrhu. „Podľa vyjadrení ministra zahraničných vecí pripravený materiál odráža aj obavy Slovákov z migrácie ako takej a garantuje, že Slovensko bude mať svoj hlas pri rozhodovaní o migrácii. Most-Híd obidva momenty považuje za dôležité, rovnako ako jednoznačné odmietnutie povinných kvót a zabezpečenie suverenity Slovenska,“ uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd.

Kríza v súvislosti s kompaktom o migrácii zmenila aj pozíciu Lajčáka, ktorý doteraz patril k favoritom Roberta Fica a v Smere s ním počítali ako s prezidentským uchádzačom. Lajčákovi sa však do kandidatúry nechce a je otázne, či odmietnutie podpory pre pakt nie je pomstou smerákov za jeho trucovanie. Lajčáková demisia by zároveň otvorila priestor pre veľké rošády. V kuloároch sa totiž v posledných dňoch šepká, že o flek ministra zahraničia sa zaujíma aj predseda Smeru Robert Fico.

Koalícia môže obetovať Lajčáka

Tomáš Koziak, politológ

Miroslav Lajčák to myslí vážne. Aj z pohľadu, že je profesionálny diplomat a bol predsedom Valného zhromaždenia OSN, kde sa tento dokument pripravoval. Táto debata u nás skĺzla do roviny rôznych dohadov a v koalícii sa Lajčák cíti čoraz menej komfortne. Navyše, ťažko by sa mu vysvetľovalo, ak by do Marrákeša cestovať nemohol a pravdepodobne by demisiu podal.

Neodvolanie Andreja Danka v parlamente pre rigoróznu prácu naznačuje, že jeho pozícia v rámci koalície je veľmi silná. Môže sa postaviť do roly, že ak nebude po jeho vôli, tak budú predčasné voľby. Pretože vie, že z koalície má on najlepšie šance polepšiť si v nich. Smer padá, Most-Híd padá, SNS si preferencie udržuje. Viem si predstaviť, že ak si Danko v rámci koalície postaví hlavu, zrejme obetujú Lajčáka, aby dovládli.

Chce si udržať dobre renomé

Ján Baránek, politický analytik

Ide o to, či sa Lajčák odpíše sám. Teraz je na ňom, čo si vyberie, či ustúpi, alebo odstúpi. Odmietnutie migračného paktu OSN spojilo snáď prvýkrát v histórii skoro celú opozíciu s koalíciou. Pre Lajčáka je dôležitejšie, čo si o ňom myslia jeho zahraniční spojenci, ako to či bude ministrom.

Do istej miery je ten text jeho robota a pokiaľ Lajčák ešte chce robiť kariéru v medzinárodných štruktúrach, má tam veľkú časť prívržencov, ktorí sú za tento pakt a ktorí čakajú, ako sa zachová. On má široké pracovné možnosti a ide mu o zachovanie medzinárodného renomé.

Čo im prekáža na migrácii

  • Medzinárodný dokument údajne nerozlišuje medzi legálnou a nelegálnou migráciou.
  • Jeho prijatím by pre Slovensko síce nevznikli právne záväzky, no text by mal silnú politickú a morálnu váhu.
  • V pakte sa rozoberajú práva migrantov, no nehovorí sa o ich povinnostiach.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!