Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2018 21:14 | Správy | Domáce správy

Profesor z Univerzity Komenského o rigorózke Andreja Danka: Tieto slová šéfa SNS potešia

To, či je akákoľvek vedecká práca plagiátom, môže vysloviť len odborne zainteresovaná komisia. Pre TASR to uviedol profesor z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Ján Turňa, ktorý má viac ako 30-ročné skúsenosti ako predseda rigoróznych komisií.

Je tiež generálnym riaditeľom Centra vedecko-technických informácií SR, ktoré predstavuje technickú jednotku, ktorá spracúva a uskladňuje záverečné práce. V centre v súčasnosti realizujú projekt antiplagiátorského systému.

"Ukázanie väčšej či menšej zhody nie je dostatočným dôvodom na konštatovanie, či išlo (v prípade rigoróznej práce Andreja Danka, pozn. TASR) o plagiát. Softvér len vyjadrí mieru zhody aj v členení štruktúry práce, či je to už v jej úvodnej časti, ktorá sa napríklad vždy zapodieva prehľadom súčasného stavu, niekedy sa označuje prehľad literatúry," vysvetlil Turňa.

Otvoriť galériu
Ján Turňa
Zdroj: tasr
Generálny riaditeľ Centra vedecko-technických informácií pripomenul, že klasické plagiátorstvo svoje zdroje zatajuje. "V prípade práce pána Danka sú zdroje uvedené. Čiže minimálne úmyslom nebolo ich zatajiť, ale naopak – uviesť ich. Môžeme diskutovať o tom, či bola použitá správna forma citovania," priblížil.

 

Turňa považuje za "nešťastné", keď hocikto bez bližších informácií robí závažné závery a zaťahuje svet výskumu a vzdelávania do politiky. Prílišné zdôrazňovanie niektorých aspektov je podľa jeho slov "jednoznačne skôr politicky účelové". Mieni, že keď niekto uviedol, že niekoľko strán je v zhode, naozaj by bolo zaujímavé vidieť celú prácu. "Pokiaľ sú v nej autonómne časti a komisia ich takto hodnotila, to, že sa nájdu jednotlivé strany v zhode, v podstate nie je dôvodom na to, aby niekto urobil záver, že ide o plagiát," dodal s tým, že si vie predstaviť, že aj práca, v ktorej sa nájde zhoda vo vysokých percentách, vie byť hodnotná, pokiaľ komisia konštatuje prínos autora. "Aj Nobelova cena bola neraz udelená za text, ktorý nepresiahol jednu stranu," zdôraznil.

Poukázal tiež na to, že niektoré vysoké školy či univerzity majú vnútorné pravidlo, že keď zhoda neprekročí 40 percent, tak prácu akceptujú. "Keď sa toto číslo prekročí, nie sú spokojné. V tomto smere je vždy určujúca komisia, podobne, ako je to pri súde. Napriek tomu, že niektorí právnici a experti na právo majú rôzne názory, vždy je v konečnom kroku najdôležitejšie rozhodnutie súdu," uviedol.

Mnohé zhody v prácach alebo nedodržanie všetkých zásad písania rigoróznych prác by sme podľa Turňu našli v prácach zamestnancov viacerých slovenských renomovaných inštitúcií. "Sú v mnohých inštitúciách, ale jednoducho by som si nikdy nedovolil povedať, že sú tam plagiátori. Uvedené nemení fakt, že proti plagiátorstvu musíme bojovať, ale nie so zatvorenými očami," dodal.

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) čelil v stredu v tajnom hlasovaní odvolávaniu pre kauzu okolo jeho rigoróznej práce. Vo funkcii zostane aj naďalej, pretože za jeho odvolanie hlasovalo len 61 zákonodarcov, proti bolo 26 a zdržal sa jeden poslanec. Danko sa na schôdzi obhajoval, trvá na tom, že na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici absolvoval všetko, odmieta, že by bol plagiátor. Priznal, že jeho rigorózna práca nie je vedecké dielo, ale taká ambícia pri takejto práci podľa neho ani nie je. Doplnil, že rigorózna komisia univerzity bez námietok uznala jeho skúšku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ