Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2018 14:55 | Správy | Domáce správy

Black Friday: Veľký deň výpredajov, alebo klamanie zákazníkov? Na toto by ste si mali dať pozor

Slovné spojenie Black Friday, čiže Čierny Piatok, má síce historicky veľa významov, ale v dnešnom svete je označením výpredajov, čiže výrazných zliav v obchodoch.

Hoci ho marketéri súčasnosti používajú už v podstate po celý rok, jeden najdôležitejší predsa len ostáva. Štvrtý piatok v novembri, ktorý tohto roku vychádza na 23., sa považuje za začiatok Vianočných nákupov. Sú však zľavy naozaj také výhodné?

V USA sú bežné zľavy aj okolo 80% a v daný deň sú ľudia ochotní čakať pred vchodom, kým obchod otvorí. Keď sa valia dnu, ale aj počas bojov o obmedzený počet zľavnených tovarov dochádza pravidelne k viac či menej závažným zraneniam, zaznamenané sú aj prípady ušliapania človeka davom. Takéto šialenstvá sa u nás nedejú. Čierny Piatok používajú obchodníci viackrát do roka a aj ten skutočný Black Friday, novembrový, obvykle natiahnu na pár dní alebo začnú už v októbri. Zaujímavostí, ktoré sa okolo tohto výpredaja u nás dejú, je viac.

Praktiky niektorých obchodníkov sa pokojne dajú nazvať nekalými a vám môžu vyrobiť vrásky na čele. „Práve sme riešili podnet z jednej reštaurácie v Bratislave, kde mali tiež akciu Black Friday. Jednalo sa o grécky šalát, ktorý mal mať namiesto 250 g teraz  do 300 g. A čuduj sa svete, obchodník to poňal po svojom a grécky šalát nemal ani 150 g. Na otázku bolo odpovedané, že nepísali 300 g, ale DO 300 g, čo je zásadný rozdiel. Preto dávame do pozornosti poriadne si všímať letáky, reklamu v médiach a v kamenných obchodoch a nenechať sa oklamať,“ upozorňuje JUDr. Ľubica Hofmannová zo Spotrebiteľského centra.

 

Nereálna pôvodná cena

Jednou z najobľúbenejších praktík je nadsadzovanie ceny pred zľavou. Buď obchod uvedie pôvodnú cenu vo výške, akú nikdy nikde nemala, alebo na pár dní pred začiatkom zliav ceny tovarov naozaj navýši do nereálnych rozmerov a z týchto nereálnych potom uvádzajú zľavy. Občas sa dokonca stane, že cena po zľave je vyššia, ako priemerná cena daného produktu bežne počas roka. Preto je dobré neriadiť sa výškou zľavy, ale výslednou cenou, ktorú za produkt zaplatíte a až tú porovnať vo viacerých obchodoch. Pre zaujímavosť si môžete aj prepočítať cenu po zľave, obchodníkom nie vždy výpočty sedia. V kamennom obchode môže byť zaujímavé odlepiť novú cenovku a zistiť skutočnú pôvodnú cenu.

Špeciálne“ Black Friday balenie

Ďalší trik, ku ktorému sa obchodníci vedia uchýliť, je dodávať výrobok v balení, ktoré neobsahuje štandardné príslušenstvo. Keď napríklad hľadáte na internete presný typ mixéra, ktorý sa dodáva aj s prídavnou nádobou, vo vašej Black Friday variante druhú nádobu obsahovať nemusí. Dokonca ani keď na fotke zobrazená je. Overte si, čo všetko za zľavnenú cenu dostanete, aby sa vám nestalo, že si budete musieť dokúpiť pripájacie káble alebo nabíjačku.

Nie všetko je v zľave

Obchodníci dávajú do výpredajov len zlomok svojho tovaru. Ostatný ostáva v lepšom prípade na pôvodnej cene, v horšom sú ceny ešte aj navýšené. Obchodník vás potrebuje nalákať do obchodu a keď tam už ste, je pravdepodobné, že nakúpite aj neplánované veci. Aj pri tých si dajte pozor na ceny. Uvedené ceny sa líšia od skutočných Najmä v kamenných obchodoch, ale občas aj v tých internetových, by ste si mali zapamätať cenu. Obchodník totiž môže mať pri tovare uvedenú jednu sumu, ale pri naskenovaní tovaru pri pokladni nabehne iná. Mali by ste si to všimnúť a rozhodnúť sa, či novú cenu akceptujete. Po zaplatení býva reklamácia zložitejšia.

Zlacnené sú staré typy

Pozrite si presne, čo kupujete. Ak vám stačí počítač s nižším výkonom, alebo kabát z minulej sezóny, je to v poriadku. Ale ak si kúpite hernú konzolu a až doma zistíte, že hry na tento typ sa už roky nevyrábajú, môže vás to prekvapiť.

Zlacnený tovar nemôžete vrátiť

Upozornenie e-shopu, že na tovar v akcii sa nevťahuje dvojtýždňová lehota na vrátenie tovaru, prípadne informácia o tom, že záručná doba je skrátená na mesiac, sú nelegálne. Oboje, dvojročná záruka a 14-dňová lehota na vrátenie tovaru zakúpeného v e-shope, sú ukotvené v zákone a nie je možné ich meniť, bez ohľadu na výšku zľavy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je