Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2018 12:33 | Šport | Futbal

Slovensko spoznalo možných súperov v kvalifikácii: Vieme, s ktorými štátmi sa nestretneme!

V utorok vyvrcholil skupinovou fázou nový projekt Európskej futbalovej únie (UEFA) Liga národov, v ktorej od septembra do novembra participovalo 55 členských krajín v štyroch divíziách.

Na finálový turnaj sa z A-divízie kvalifikovalo kvarteto Portugalsko, Švajčiarsko, Anglicko a Holandsko. Slováci zostúpili z B-divízie do "céčka", keď neuspeli v konkurencii Ukrajiny a rivala z ČR. Najväčšiu radosť však nová súťaž prinesie až tým, ktorí si vďaka nej zabezpečia postup na finálový turnaj EURO 2020.

Výsledky skupín rozhodli primárne o nasadení reprezentácií do košov pri žrebe kvalifikácie, ktorý sa uskutoční 2. decembra v Dubline. V tom najvyššom nebudú Nemci, ktorí od septembra dosahovali slabé výsledky. Ziskom bodu v Portugalsku za remízu 1:1 sa v ňom naopak udržali Poliaci, ktorí spolu s Nemeckom, Islandom a Chorvátskom vypadli z A-divízie. Slováci budú až v 3. koši a nebudú sa tak môcť v kvalifikácii stretnúť s deviatkou - Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko a Izrael.

Teoreticky 16 krajín získalo istotu záložného plánu, resp. "zlatej príležitosti" v prípade, že nepostúpia na ME cez kvalifikáciu a budú tak bojovať o druhú šancu v baráži LN v marci 2020. Je medzi nimi napríklad aj víťaz 1. skupiny D-divízie Gruzínsko pod vedením bývalého reprezentačného trénera SR Vladimíra Weissa. Jeho súpermi v baráži budú Bielorusi, Macedónčania a Kosovčania. Samozrejme, ak by si senzačne niekto z týchto krajín vybojoval postup cez kvalifikáciu, na štvorčlennom turnaji by ho nahradila v poradí najlepšia ďalšia reprezentácia v renkingu LN (UEFA Nations League rankings). Kosovo si postup do C-divízie, resp. účasť v play off LN zabezpečilo v utorok triumfom 4:0 nad Azerbajdžanom, ktorý zariadil hetrik Arbera Zeneliho, 23-ročného stredopoliara holandského Heerenveenu. Podarilo sa mu to len dva roky po tom, ako ho UEFA uznala za riadneho člena a zaradila do jej národných súťaží.

 

EURO 2020 sa bude konať v 12 krajinách po celom kontinente od Írska až po Azerbajdžan a ani jedna z nich nemá účasť garantovanú. Pôvodne sa malo hrať aj v Belgicku, ale Brusel odstúpil pre zlyhanie projektu nového štadióna. Šampionát sa začne 12. júna 2020 v Ríme a vyvrcholí 12. júla v londýnskom Wembley, na ktorom sa budú hrať aj obe semifinále. O ME sa bude súperiť v desiatich kvalifikačných skupinách, päť z nich bude päťčlenných a päť šesťčlenných. Postup si vybojujú prví dvaja z každej z desiatich skupín. Ďalšie štyri miestenky určí baráž LN. Účastníci Final Four LN majú istotu účasti v 5-člennej skupine kvalifikácie ME, aby sa im otvorilo termínové okno na odohratie turnaja v júni 2019. Hrať sa bude v Portugalsku v Porte (Estádio do Dragao) a v Guimaraes (Estádio D. Afonso Henriques). Žreb, ktorý dá dokopy semifinalistov, sa uskutoční 3. decembra v Dubline. Portugalsko ako organizátor má istotu, že ho bude hrať 5. júna, druhé sa uskutoční o deň neskôr. Víťaz prvého ročníka LN bude známy po finále v nedeľu 9. júna, v ten istý deň sa bude hrať aj o bronz.

Prvý šampión LN okrem 71 cm vysokej striebornej trofeje dostane aj finančnú prémiu 7,5 milióna eur. Za druhé miesto vypísala UEFA prémiu 6,5 milióna, bronzový tím dostane 5,5 milióna a štvrtý 4,5 milióna. V týchto sumách už je zarátaný bonus (štartovné) 3 miliónov pre všetkých štyroch účastníkov, ktorý pozostáva z 1,5 milióna ako štartovné pre všetkých účastníkov A-divízie, resp. prémie 1,5 milióna za víťazstvo v skupine najvyššej divízie. Riadiaci orgán celkovo na štartovné a bonusy vyplatí 55 krajinám v LN sumu 76,25 miliónov eur. Slováci dostali za účasť v 1. skupine B-divízie 1 milión eur, ak by ju vyhrali, zinkasovali by ďalší milión.

 

Nasadenie do košov pri žrebe kvalifikácie EURO 2020 (2. decembra v Dubline):

1. kôš: Švajčiarsko, Portugalsko, Holandsko, Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Poľsko

2. kôš: Nemecko, Island, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Dánsko, Švédsko, Rusko, Rakúsko, Wales, ČR

3. kôš: SLOVENSKO, Turecko, Írsko, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Srbsko, Fínsko, Bulharsko, Izrael

4. kôš: Maďarsko, Rumunsko, Grécko, Albánsko, Čierna Hora, Cyprus, Estónsko, Slovinsko, Litva, Gruzínsko

5. kôš: Macedónsko, Kosovo, Bielorusko, Luxembursko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Moldavsko, Gibraltár, Faerské ostrovy

6. kôš: Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Andorra, Malta, San Maríno

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné