Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2018 14:28 | Šport | Motorizmus

Jakeš sa po roku teší na Dakar: Slová, ktoré hovoria za všetko!

Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš sa o necelých sedem týždňov postaví už jedenástykrát na štart najslávnejšej rely na svete – Rely Dakar.

Pred šiestimi rokmi skončil na celkovom štvrtom mieste, vlani sa nezúčastnil. Aj preto sa na nadchádzajúce preteky nesmierne teší. "Cítim sa veľmi dobre, čo sa týka chystania a nadšenia z pretekov. Cvičím, zabávam sa tým, robím veci, ktoré ma bavia," uviedol Jakeš na stredajšej tlačovej konferencii. Zdravotný stav slovenského reprezentanta však nie je ideálny. Trápi ho infekcia v nohe, ktorú si priniesol z Afriky. "Musím si doliečiť nohy. Je to nepríjemné a nie je to pekné na pohľad. Ale pravý palec sa mi zahojil a ľavý to čaká tiež. Nemôže ma to limitovať, s týmto by to bol inak veľký problém."

Keďže Jakeš vlaňajší ročník Rely Dakar vynechal, rozhodol sa pred ním odskúšať svoje sily na októbrovej Rally Heart of Morocco, čo bol pre neho veľmi dobrý tréning. V kategórii motocyklov obsadil druhé miesto. Po viac než osemnástich hodinách súťaženia zaostal za víťazným Španielom Juanom Pedrerom Garciom len o päť minút, odstupy ďalších súperov presiahli dve hodiny. "Príprava bola taká ako každý rok. Tréner mi robí zle, skúša ma. Veľmi sa teším, chcem si to opäť veľmi užiť, už nech som tam. Verím, že začiatok nového roka bude fantastický a že ma to nakopne," poznamenal Jakeš.

V Maroku preveril aj novú motorku, s ktorou sa chystá na Dakar. Podľa jeho slov je s ňou spokojný a funguje veľmi dobre. "Je to motorka na ktorej som už jazdil, teda myslím tento typ. Je to overený stroj, dali sme do nej to najlepšie. Som s ňou veľmi spokojný." V roku 2017 Jakeša počas Dakaru zasiahol blesk, následne si zlomil ruku. Rok predtým si pri páde potrhal väzy v pravom kolene a pomliaždil prsty na ľavej nohe. "Riskovať sa na Dakare neoplatí. Treba ísť tak, aby som prišiel do cieľa. Okolnosti môžu priniesť čokoľvek."

 

Štyridsiaty prvý ročník slávnych pretekov sa uskutoční od 6. do 17. januára v Peru, prvýkrát v histórii sa podujatie bude konať iba v jednej krajine. Štart aj cieľ je v hlavnom meste Lima. "Dakar bude taký ako predošlé roky. Vždy sa skracoval a vždy to vyšlo napokon o 5 až 6 tisíc kilometrov. Bude vraj veľmi ťažký, ale to organizátori hovoria stále. Bude na ňom veľa piesku. Peru poznáme, jazdil som tam, išiel som od vrchu až dolu, teraz to bude naopak. Viem, o čom to je," dodal Jakeš, ktorý bude mať v na západnom pobreží Južnej Ameriky k dispozícii dvoch ľudí. "Ideme traja, okrem mňa beriem ešte dvoch mechanikov. Ideme jedným autom, v ktorom nám nič nechýba. Máme v ňom aj kvalitné postele, pre nás je to absolútne postačujúce."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!