Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2018 05:55 | Správy | Politika

V Smere zúri vojna, padajú silné slová: Lajčák sa vyhráža radikálnym riešením

Rozkol vo vládnom Smere! Pakt OSN o migrácii vyvoláva v slovenskej politike mimoriadne vášne. Postoj ministra zahraničných vecí a spoluatora textu dokumentu Miroslava Lajčáka (55) je opačný ako názor strany, ktorá ho na post šéfa diplomacie nominovala.

Lajčák im adresoval štipľavé poznámky a sám pripomenul, že na jednej strane ho chcú za prezidenta, no odmietajú jeho zahraničnú politiku. Dlhoročný diplomat tak pritvrdil a vyhlásil, že konflikt môže viesť až k jeho demisii.

Lajčák sa zúčastňoval na procese tvorby paktu o migrácii ako predseda Valného zhromaždenia OSN. Dokument sa venuje problémom, ktoré súvisia s pohybom ľudí medzi jednotlivými krajinami, nie s utečencami, ktorí hľadajú azyl. Ide teda napríklad aj o migráciu Slovákov do zahraničia kvôli práci či štúdiu.

Lajčák aj odborníci neustále opakujú, že ide len o deklaráciu, a nie o právne záväzný text, pre ktorý musíme meniť našu migračnú politiku či prijať kvóty na utečencov. „Nemáme radosť z toho, že téma je zneužívaná populistami, xenofóbmi a nacionalistami, ktorí šíria bludy a nepravdy o tomto dokumente. Nejde im o nič iné, len o to, aby si zvyšovali vlastnú popularitu, ale škodlivým spôsobom,“ povedal Lajčák. Dodal, že politici hrajú svoje hry, ktoré ho iritujú.

 

Hlasným kritikom je pritom aj jeho domáca strana Smer. „Stavajú ma do polohy nesvojprávneho človeka. Všetci si riešia preferencie. Všetci si riešia malú zápecnícku domácu politiku,“ nahneval sa Lajčák. Fico, ktorý Lajčáka na ministerstvo dosadil a chcel by ho aj za hlavu štátu, o texte vyhlásenia povedal, že nie je v súlade s migračnou politikou Slovenska. „Pakt nerobí rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou a vychádza z princípu, že migrácia je dobrá, pomáha riešiť problémy sveta a má byť zdrojom prosperity. Ale náš pohľad je iný,“ upozornil Fico. Lajčák v postoji nečakane pritvrdil: „Ak by poslanci v Národnej rade pakt o migrácii torpédovali, asi by som podal demisiu.“

Otvoriť galériu

Pellegrini chce čas

Premiéra Petra Pellegriniho jeho slová prekvapili, no stále tvrdí, že s textom dohody nesúhlasia. „Pán minister o týchto líniach vie, a preto mu dajme čas,“ povedal. Šéf diplomacie pritom z prieskumov vychádza ako víťaz prezidentských volieb, no kandidatúru zatiaľ odmieta.

Podľa analytika Grigorija Mesežnikova toto Smeru rozhodne pri jeho presviedčaní nepomáha. „Ťažko si predstaviť, že by tlačili na Lajčáka a on by potom ešte kandidoval na prezidenta s podporou Smeru. Keby sa na druhej strane so Smerom naozaj pohádal a potom kandidoval za prezidenta - to by bol veľký štýl od neho. Vnímajú ho ako odborníka a aj keby ho Smer nepodporoval, bude medzi silnými kandidátmi,“ uviedol.

Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD), minister zahraničia

- Nemám v úmysle voziť na Slovensko migrantov a ani dokument k tomu nesmeruje.

- Ak sa Slovensko rozhodne ísť cestou xenofóbie, tak také Slovensko nemôžem ani nebudem zastupovať v zahraničí. Ak mi Smer nedôveruje, tak, samozrejme, nemôžem byť ministrom.

- Hrajú svoje hry a mňa tieto hry veľmi iritujú. Lebo ma stavajú do polohy nesvojprávneho človeka. Nie je to o tomto dokumente. Všetci si riešia preferencie. Všetci si riešia malú zápecnícku domácu politiku.

Robert Fico

- Pakt nie je v súlade s národnou migračnou politikou SR. A je neakceptovateľný aj pre Smer. Je síce právne nezáväzný, ale politicky je to veľmi silný dokument.

Dokument štáty do ničoho nenúti

Tomáš Jungwirth, odborník na migračnú politiku

Objavilo sa okolo toho množstvo neprávd a hoaxov vrátane toho, že dokument zakladá ľudské právo na migráciu, že je právne záväzný, že povedie k tomu, že by európske štáty mali mať povinnosť prijímať migrantov z Afriky a Blízkeho východu. Nič z toho v dokumente nie je.

Tento politický dokument členské krajiny do ničoho nenúti a migračná politika ostáva suverénnym právom každého členského štátu OSN. Pakt je potrebné vnímať ako určitý zoznam nástrojov, z ktorého si môžu signatárske krajiny vyberať v prípade, že budú ďalej rozvíjať svoju migračnú politiku. Ide teda o návrhy, kam by sa mohli krajiny uberať.

Čo rieši migračný pakt OSN

  • na 34-stranovom dokumente sa dohodlo 193 členských štátov OSN v septembri 2016
  • posilnenie ochrany hraníc a práva migrantov
  • posilnenie policajnej spolupráce medzi krajinami
  • obchodovanie s ľuďmi, boj proti pašerákom s migrantmi
  • pomoc v krajinách, z ktorých ľudia utekajú
  • nemôže narušiť suverenitu jednotlivých krajín
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!