Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2018 15:09 | Šport | Šport mix
Foto

Vyhlásenie právnych zástupcov sestier Fialkových: Rozhodnutie zväzu je nezákonné

Na tvrdenie advokátskej kancelárie GARANT PARTNER legal s.r.o., že Slovenský zväz biatlonu pri sestrách Paulíne a Ivone Fialkových porušuje Zákon o športe i ich právo na reprezentáciu Slovenska, zareagoval prezident SZB Tomáš Fusko.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Svoje predchádzajúce stanovisko v súvislosti s podpisom zmluvy o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie oboch biatlonistiek nemení a len zdôrazňuje: "Dúfam, že zvíťazí zdravý rozum."

"Keby som neveril, že sa všetko vyrieši, tak by som nemohol robiť prezidenta zväzu," dodal. "Jednoducho nastal nejaký spor, sú tu aj systémové chyby, názory športovcov, právnikov, okolia, rodičov. Nahromadilo sa veľa informácii, treba ich spracovať, no ja som optimista a verím, že zdravý rozum zvíťazí. Len dúfam, že tí, ktorí robia šport, a to sme my, ho budú môcť robiť so športovcami, ktorých sme vychovali. Všetci, ktorí sú pýchou nášho športu, by sa mali postaviť na štart v kombinézach reprezentácie so snahou prinášať radosť aj naďalej, trebárs ako na predchádzajúcej olympiáde."

Celú záležitosť by podľa vyjadrenia advokátskej kancelárie mala posúdiť hlavná kontrolórka športu. "Nemôžem sa k tomu nejako vyjadriť, kontrolór má vždy svoje úlohy zo zákona. Len dúfam, že sa všetci, ktorí má čo do toho povedať, stretnú za okrúhlym stolom a nájdeme rozumný kompromis. Z mojej strany môžem povedať, že som pripravený rokovať každý deň. Začiatok sezóny a Svetového pohára sa blíži, nerád by som sa vložil do úvah, čo sa môže stať, čo sa stihne, alebo nie. Dnes môžete veľa vecí vyriešil aj za 20 minút. Všetci si uvedomujeme, že čas sa kráti a treba rýchlo konať, konštruktívne a v prospech veci, no nie takým spôsobom, že sa niekto bude hrať s maximálnou lehotou na vyjadrenie," zdôraznil Fusko.

 

Do celého sporu sa Medzinárodná biatlonová únia (IBU) nebude a nemôže vkladať, čo zdôraznil aj člen exekutívy IBU Ivor Lehoťan. "Je to problém, ktorý sa týka výhradne národnej federácie, pretože IBU nezasahuje do vzťahových záležitostí národných federácií a športovcov. Pre nás je dôležité, že všetci slovenskí športovci podpísali tzv. deklaráciu IBU, čiže vyhlásili, že budú súťažiť podľa antidopingových, disciplínárnych, športových pravidiel IBU, a aj podľa marketingových. Z našej strany v tejto chvíli spĺňajú všetci slovenskí športovci právo štartovať na Svetovom pohári."

Podľa advokátov porušili zákon

Slovenský zväz biatlonu svojim konaním voči sestrám Paulíne a Ivone Fialkovým údajne porušil zákon o športe, ako aj ich právo na reprezentáciu Slovenska na významných medzinárodných podujatiach.

Tvrdí to Advokátska kancelária GARANT PARTNER legal s.r.o. zastupujúca obe športovkyne. Jej predstavitelia zaslali oficiálny podnet na prešetrenie protizákonného postupu SZB hlavnej kontrolórke športu.
Disciplinárna komisia Slovenského biatlonového zväzu (DK SZB) na svojom piatkovom zasadnutí zakázala obom sestrám štart na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky. Podľa člena disciplinárnej komisie Ľubomíra Lepeňa Fialkové nerešpektovali rozhodnutie prezídia tým, že nepodpísali zmluvu, ktorú majú podpísať všetci reprezentanti.

Advokátska kancelária v pondelok reagovala na sankciu a zaslala vyhlásenie, ktoré TASR zverejňuje v plnom znení bez obsahových úprav:

"GARANT PARTNER legal s.r.o. oznamuje, že naše klientky sestry Fialkové nepodpísali Zmluvu o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie. Slovenský zväz biatlonu predložil biatlonistkám v auguste 2018 návrh Zmluvy o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie v rozpore s § 29 ods.3 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe v znení neskorších predpisov. Zákon o športe jednoznačne určuje, že práva a povinnosti športového reprezentanta UPRAVUJE PREDPIS športovej organizácie, čo v žiadnom prípade nie je Zmluva o zabezpečení štátnej športovej reprezentácie. Predpisom sa rozumie jednostranný akt vo forme napríklad Štatútu reprezentanta, ktorý po prijatí zákona o športe zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu priamo s odvolaním sa na § 29.odsek 3 zákona o športe.
Zmluvu so športovým reprezentantom predpokladá zákon o športe výlučne v oblasti osobnostných práv športovca, ktorú by si mohli obe strany po vzájomnej dohode podpísať nad rámec zákonnej úpravy. Aj napriek upozorneniu na tieto fakty zväz trvá na svojej koncepcii, kde do jedného dokumentu účelovo spojil časti týkajúce sa štátnej športovej reprezentácie so svojimi obchodným zámermi, ktoré sa týkali aj nadrámcového využívania osobnostných práv športovca. Aj napriek nášmu nesúhlasu so zmluvnou formou, ktorou chce športový zväz riešiť vzťah so športovcami, sme na podnet sestier Fialkových vyvinuli maximálne úsilie, aby sme sa so zväzom dohodli na využívaní osobnostných práv sestier Fialkových nad rámec možností, ktoré zväzu prináležia v zmysle zákona.

Nakoľko v tejto oblasti vzhľadom na odmietavý postoj zväzu k naším pripomienkam a protinávrhom nedošlo k dohode, platí zo zákona iba právo národného zväzu používať a zhodnocovať osobnostné práva športovca v zmysle zákona o športe, s čím samozrejme súhlasíme. Na základe neúspešných jednaní naše klientky ako prejav maximálneho záujmu o reprezentáciu Slovenska podpísali a zväzu doručili Štatút reprezentanta z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktorý však športový zväz odmietol akceptovať.

Výsledkom protizákonného postupu Slovenského zväzu biatlonu je disciplinárna sankcia - zákaz štartu na súťažiach spojených s reprezentáciou Slovenskej republiky. Vynucovanie podpisu Zmluvy nad rámec zákona sankciou je neprijateľné z pohľadu právneho poriadku Slovenskej republiky. Takáto Zmluva by bola v súlade s predpismi Občianskeho zákonníka neplatná, keďže nebola podpísaná slobodne a vážne. Na základe týchto skutočností sme zaslali oficiálny podnet na prešetrenie protizákonného postupu Slovenského biatlonového zväzu hlavnej kontrolórke športu," uvádza sa v stanovisku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!