Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2018 14:10 | Správy | Domáce správy

SaS podáva na Kálavskú trestné oznámenie: Ministerka zdravotníctva reaguje na obvinenia

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) odmieta obvinenia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) z obhajovania zisku farmaceutických spoločností.

Šéfka rezortu tvrdenia liberálov považuje "za hrubé osočovanie a snahu o dezinformovanie verejnosti". Uvádza to v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. "Pre Andreu Kalavskú je pacient na prvom mieste a ako sa opakovane minulý týždeň niekoľkokrát vyjadrila, zarábanie farmaceutických spoločností na úkor pacienta v zdravotníctve nemá v žiadnom prípade miesto," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že "berie pri akomkoľvek rozhodovaní do úvahy tak medicínsky, ako aj ekonomický rozmer".

Ministerstvo zdôraznilo, že revíziu úhrad v rozsahu, ako nebola podpísaná sedem rokov, sa rozhodla Kalavská nepodpísať práve z dôvodu, že nechce, aby sa zvyšovali doplatky pre pacientov v lekárňach. MZ tiež pripomenulo, že z 300 výrobcov len dvaja znížili cenovú ponuku o dva centy. Zdôraznilo, že farmaceutické spoločnosti môžu cenové návrhy predkladať priebežne, bez akejkoľvek výzvy, preto stretnutie s výzvou zo strany rezortu považuje za "ústretový krok".

Rezort tiež poukázal na to, že bol ochotný komunikovať s materskými centrálami farmaceutických firiem. Zástupcovia farmapriemyslu na Slovensku však podľa MZ SR odmietli poskytnúť ministerstvu kontakty. Ignorovanie návrhu o predložení nových cenových ponúk považuje rezort zo strany farmaceutických spoločností "za absolútne ignorovanie pacienta a zameranie sa len na generovanie zisku a svoje zárobky". 

 

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že chce hľadať a realizovať ďalšie opatrenia, aby zvýšilo efektivitu pri využívaní verejných zdrojov na lieky. Zdôraznilo, že efektívne využívanie zdrojov sa však v žiadnom prípade nedotkne pacienta. Ušetrené zdroje budú investované do ďalších oblastí v zdravotníctve, kde ich pacienti najviac potrebujú. Napríklad do zlepšenia podmienok v nemocniciach, ambulanciách či na inovatívnu liečbu. Cieľom efektívneho nakladania s financiami je podľa MZ SR to, aby sa v rezorte zdravotníctva "na úkor pacienta nedosahovali neprimerané zisky".

Ministerstvo tiež dodalo, že posledná revízia, ktorú ministerka Kalavská podpísala, bude platná od 1. januára 2019. "K zníženiu úhrad došlo u 118 referenčných skupín liekov na základe zníženia ceny referenčných liekov a obsiahlo to takmer všetky terapeutické skupiny. Doplatkov pacientov sa to nedotklo, práve naopak, mohli sa aj znížiť. Ak sa úhrada zdravotnej poisťovne znížila vstupom generického lieku na trh, v skupine sa môže zvýšiť doplatok originálu, ale zároveň je tak zabezpečená generická náhrada lieku v skupine s nula eurovým doplatkom pacienta. Čiže pacient v peňaženke nič nepocíti," vysvetlilo MZ SR v stanovisku.

Opozičná strana SaS vyzvala v pondelok ministerku zdravotníctva Kalavskú, aby odstúpila. Zároveň na ňu podáva trestné oznámenie za marenie úlohy verejného činiteľa. Liberáli tvrdia, že Kalavská berie pacientom ročne od 64 do 72 miliónov eur, ktoré smerujú k farmafirmám. A to tým, že odmietla podpísať revíziu úhrad liekov. Ak Kalavská neodstúpi, SaS je ochotná začať zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na jej odvolanie.

zub ima

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!