Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2018 14:30 | Šport | Šport mix

Vlhovej famózny výkon: V Levi sa raduje z pódiového hetriku 

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dosiahla hneď v prvom slalome sezóny Svetového pohára výrazný výsledok, keď vo fínskom Levi skončila druhá.

V sobotňajšej súťaži triumfovala Američanka Mikaela Shiffrinová s náskokom 58 stotín a slávila svoje 44. víťazstvo v pretekoch SP, tretia skončila Rakúšanka Bernadette Schildová (+0,79 s).

Vlhová skončila tretíkrát v rade na pódiovej priečke v polárnej ouvertúre slalomu SP, vlani bola prvá a predvlani tretia, takže skompletizovala aj tri stupne. Iba 23-ročná slovenská reprezentantka dosiahla už trináste umiestnenie na "bedni" pretekov prestížneho seriálu, z toho desiate v klasickom dvojkolovom slalome. V 1. kole Vlhová zašla tretí čas, na vedúcu Shiffrinovú zaostávala 59 stotín a v druhej jazde tak favoritke jednu stotinku "uchmatla", hoci mala až štvrtý čas 2. kola. 

Začiatok druhých pretekov a prvého slalomu sezóny SP v alpskom lyžovaní presunuli o 3/4-hodinu na 11.00. Pre protivietor v polárnom stredisku skrátili aj trať znížením polohy štartovej búdky. Neboli to dramatické zmeny, necelých 30 metrov, 13 bránok a približne 15 jazdeckých sekúnd na dlhom pretekárskom svahu.

 

Tieto podmienky mierne ovplyvnili súťažiace protipólových kategórií. Zvýhodnilo to lyžiarky, ktorých slalomárska kondícia nie je na úrovni najlepších, naopak malú nevýhodu cítili pretekárky, ktoré zvyknú zvyšovať tempo svojich jázd. To je práve doména Shiffrinovej, ktorá v prvej tretine na skrátenom medzičase naozaj zaostávala, ale zo šiesteho najrýchlejšieho nájazdu do kľúčového strmého úseku sa hravo dostala najvyššie ešte na druhom medzičase. Najčistejší prejazd technickou pasážou a zvyšovanie dynamiky jazdy ju dostali do čela.

Petra Vlhová mala prvý medzičas rýchlejší od Shiffrinovej o 12 stotín. V zatvorených bránkach rytmicky postavenej trate držala vyšší nájazd, ale niektoré oblúky neprešla najčistejšie. "V tejto strednej časti som nešla optimálne, nemala som úplne správny rytmus a urobila som tam nejaké chybičky. Dole som potom ešte zatlačila, ale už sa to nedalo príliš stiahnuť. V druhom kole však budem atakovať naplno, uvidíme, ako to dopadne," povedala Vlhová v cieli 1. kola pre RTVS.



Prvé kolo dokončilo 63 zo 73 štartujúcich a z prvej 30-ky vypadla len jedna lyžiarka. Shiffrinová si v prvej časti nevyjazdila väčší náskok iba na Švédku Fridu Hansdotterová, februárová olympijská víťazka stratila 14 stotín, lenže v 2. kole zaváhala a na pódium ju predskočila najrýchlejším časom kola z 12. pozície Schildová. Vlhovej opäť vyšiel horný úsek, ale jej jazda bola celá konštantná a možno 2-3 desatiny stratila iba vo výjazde z malého prelomu do strminy, kde ju trochu odhodilo od stopy. Celkovo však Shiffrinová vyhrala vlastnými silami, išla konzistentne a čisto a hoci je Vlhovej vrstovníčka, ako fenomenálna šampiónka má už dostatok skúseností na to, aby si náskok rozumnými oblúkmi v širších bránkach postrážila.  

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!