Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2018 17:16 | Správy | Politika
Foto

Tisícky ľudí vyšli opäť do ulíc, herci sa rozohnili: Tvrdý odkaz Pauhofovej z námestia

Odkaz Novembra '89 dominoval dnešnému zhromaždeniu Za slušné Slovensko v Bratislave.

Fotogaléria
19
fotiek v galérii

Na Námestí SNP vystúpili tváre spojené s Novembrom '89, konkrétne Zuzana Mistríková, Filip Vagač, Fedor Gál, Martin Bútora alebo Peter Zajac. Takisto vystúpil maďarský aktivista Miklós Haraszti, ktorý spolupracoval už s Chartou 77. Podľa neho nie je dobrou správou, že aj skoro 30 rokov po roku 1989 sa Stredoeurópania musia opäť zasadzovať za demokraciu. "Mocní vo všetkých štátoch V4 sa snažia sfalšovať demokraciu," vyhlásil. Súčasní politici si podľa neho berú za vzor nie politikov zo západu, ale "autokratov a kleptokratov od Putina po Erdogana". Zároveň upozornil, že sloboda sa dá stratiť aj demokratickou cestou.

Účastníci zhromaždenia Za slušné Slovensko v Bratislave nechcú prevrat, ale obrat. Vyhlásil to na zhromaždení sociológ Martin Bútora. "Ide o návrat k spravodlivej a solidárnej spoločnosti," povedal. Podľa neho sa už v minulosti stávalo, že vládna moc označovala svojich kritikov za podvratných alebo kontrarevolucionárov, napríklad v päťdesiatych rokoch alebo keď sovietska tlač kritizovala Pražskú jar, prípadne komunisti v osemdesiatych rokoch ochranárov. "To všetko poznáme z minulosti," povedal s tým, že je smutné, že podobná rétorika sa vrátila. Požiadavka slušného Slovenska je podľa neho prirodzenou reakciou na kradnutie a vraždy.

Otvoriť galériu
Podľa aktivistky Zuzany Mistríkovej je potrebné povedať, že korupcia a nenávisť nepatrí do spoločnosti, ktorú chceli osobnosti roku 1989 a do spoločnosti nepatria ani dnes. "Slovensko potrebuje odbornosť, spoluprácu, demokratické hodnoty a spravodlivosť," vyhlásila. Ďalšia z tvárí roku 1989 Filip Vagač skonštatoval, že rok, keď padol komunistický režim, nechal v životoch účastníkov hlbokú stopu, ale po ňom nemali potrebu vracať sa na námestia. Tá prišla až tento rok. "Prišli sme podporiť ľudí, ktorí svojou odvahou prispeli k politickým zmenám," uviedol.

 

Tvrdý prejav Pauhofovej

"Stojím tu dnes hrdo slušne a zadarmo," vyhlásila herečka Táňa Pauhofová s tým, že nemôže byť inde, pretože ľudí, ktorí sa postavili za spravodlivosť, vyšetrujú štátne orgány. Bojíte sa a tak konšpirujete a snažíte sa rozpútať ešte väčšiu nenávisť," uviedla s tým, že táto taktika sa nepodarí, keďže ľudia na námestiach sú zjednotení.

Študentskí lídri roku 1989 pri príležitosti zhromaždenia vydali vyhlásenie, v ktorom zdôraznili, že pred rokmi ich do ulíc vyhnala arogancia štátnej moci, nevymožiteľnosť práva a násilie na mladých ľuďoch. "Dnes sme tu opäť a stojíme tu v mene obrany slobody a ústavou garantovaných práv nás a našich detí," uviedli. Rovnako ako iniciatíva Za slušné Slovensko sa podľa vlastných slov hlásia k členstvu Slovenska v civilizačnom priestore Európskej únie, k hodnotám vymožiteľnosti práva, demokracie, ľudských a občianskych práv. "Chceme žiť v štáte, kde sa nemanipuluje s pravdou a nezneužíva štátna moc na osobný prospech. Chceme žiť v štáte, kde sa oceňuje iniciatíva občanov a kde sa hľadajú riešenia prinášajúce úžitok pre spoločnosť," uviedli.

Otvoriť galériu
Česká novinárka Pavla Holcová zhromaždeným povedala, že po vražde Jána Kuciaka to mnohí novinári chceli vzdať. Práve zhromaždenia občanov im podľa jej slov pomohli čeliť enormnému tlaku. Tomu vo forme vyhrážok a hrozieb podľa Zuzany Števulovej čelia aj zástupcovia mimovládnych organizácií, v mene ktorých na zhromaždení prehovorila. V súčasnosti je podľa nej na Slovensku spoločnosť rozdelená, čo vyhovuje tým, "ktorí majú krajinu riadiť dobr,e ale nerobia to". Preto je podľa nej potrebné spoločne sa brániť proti konšpiráciám a nepravdám.

Protest aj v Banskej Bystrici

Stovky Banskobystričanov sa v piatok po 17. hodine zhromaždili na Námestí slobody s transparentmi „Banská Bystrica je za slušné Slovensko“, „Som tu zadarmo“ alebo „Plagiátor odstúp“. Štrnganie kľúčov a skandovanie hesiel „Skutok sa stal“, „Podozriví ste tu vy“, „Už je koniec zlodeji“ a ďalších sprevádzalo ináč pokojný pochod popri Pamätníku SNP až na Námestie SNP, pričom počas neho sa pridávali ďalší protestujúci. Na námestí SNP sa nakoniec zišlo približne tisíc ľudí, ktorí sa takto pridali k výzve iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá zorganizovala protestné zhromaždenia na celom Slovensku ako reakciu na ich vypočúvanie zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Protestujúci prišli na námestie vyjadriť to, že nechcú žiť v štáte, kde sa vraždia novinári, kde sa kradne, kde sa tituly získavajú za opísané práce, tam kde sa po prehre vo voľbách menia volebné systémy. „Potrebujeme ukázať, že vláda stále nie je dôveryhodná. Súčasná situácia s vypočúvaním aktivistov je veľkým výkričníkom pre celé Slovensko obzvlášť preto, že je predvečer 17. novembra, keď sme si vybojovali nejakú slobodu a slobodu prejavu,“ uviedla za organizátorov protestu v Banskej Bystrici koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová.

Otvoriť galériu

Odhady účasti na piatkovom zhromaždení sa líšia medzi niekoľko tisíc až po približne 2-tisíc ľudí. Zhromaždenia sa uskutočnili aj v iných mestách, napríklad v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline, Leviciach alebo Prievidzi.

Jedným z dôvodov organizovania piatkového zhromaždenia je, že polícia vypočúvala niektorých z členov iniciatívy Za slušné Slovensko. Dostala totiž anonymné trestné oznámenie, že zhromaždenia boli financované filantropom Georgeom Sorosom a ich cieľom je štátny prevrat. Členovia iniciatívy sa voči týmto tvrdeniam ohradili. Rovnako chceli reagovať na výroky bývalého predsedu vlády Roberta Fica na ich adresu. Podľa nich totiž Fico disponuje informáciami, ktoré by mať nemal. Organizátori si tiež chcú uctiť výročie 17. novembra 1989.

Iniciatíva Za slušné Slovensko vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Počas protestov na jar tohto roku požadovali napríklad odstúpenie vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo