Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2018 21:59 | Správy | Zahraničné správy

Tisícky Čechov žiadali v Prahe Babišovu hlavu, Zeman sa neovládol: Ako mohol toto povedať?!

Keby poslanci terajšej vláde Andreja Babiša (ANO) vyslovili nedôveru, prezident Miloš Zeman opäť poverí zostavením kabinetu Babiša.

Zeman to vo štvrtok povedal v relácii Týždeň s prezidentom na TV Barrandov. Babiš môže podľa Zemana po vyslovení nedôvery vládnuť mesiace v demisii, a za tú dobu sa situácia upokojí. Že by poslanci vyslovili vláde ÁNO a ČSSD nedôveru, ale prezident neočakáva. Hlasovanie o nedôvere vyvolala opozícia kvôli kauze okolo výrokov premiérovho syna Andreja Babiša mladšieho.

"Keby napriek môjmu očakávaniu bola vláde vyslovená nedôvera, tak poverím po jeho demisii Andreja Babiša zostavením vlády," vyhlásil Zeman. "Mám dva pokusy pred sebou," dodal. Ústava mu podľa neho umožňuje, aby vláda v demisii vládla niekoľko mesiacov. "A to už sa situácia naozaj upokojí," doplnil. Návrh na vyslovenie nedôvery vláde ale podľa neho získa v Snemovni len malú podporu.

Premiérov syn Andrej Babiš mladší povedal serveru Seznam Správy, že ho spolupracovníci jeho otca držali kvôli kauze Čapí hnízdo na ukrajinskom polostrove Krym, anektovaný Ruskom. Premiér médiám povedal, že jeho syn na Kryme bol, ale nebol nikým unesený. Uviedol tiež, že jeho dospelý syn aj dospelá dcéra sú psychicky chorí. Babiš mladší v reakcii na to obvinil svojho otca z klamstva.

 

"Moja prognóza - že to skončí, že sa to rozplynie," povedal vo štvrtok ku kauze Zeman. "Stalo sa, stručne povedané, to, že pár revolverových novinárov prepadol v jeho švajčiarskom byte duševne chorého muža a zverejnil záznam tohto rozhovoru. Nestalo by sa nič, pretože ten záznam nie je príliš zaujímavý, keby ten muž nebol synom ministerského predsedu," uviedol Zeman. Aj záznam rozhovoru podľa prezidenta nasvedčuje, že Andrej Babiš mladší je duševne chorý. "Je to celkom obyčajný hyenizmus zodpovedajúci úrovni českej žurnalistiky," vyhlásil k reportáži prezident. "Pražský dav si dnes ako zvyčajne zahuláka," doplnil Zeman v narážke na večernú demonštráciu, kedy sa na pražskom Václavskom námestí zišli tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra.

So Zemanom sa vo štvrtok zišiel kvôli aktuálnej politickej situácii predseda ČSSD a minister vnútra Jan Hamáček. Žiadna zo strán ale obsah rokovania nekomentovala. Pred Hamáčkem na Hrad dorazil aj predseda poslaneckého klubu ANO a prvý podpredseda strany Jaroslav Faltýnek. Novinárom povedal, že išlo o pravidelnú schôdzku, ktorú s hlavou štátu absolvuje z titulu funkcie šéfa poľnohospodárskeho výboru. "Prezident nepovažuje túto kauzu za dôvod na odstúpenie vlády alebo odvolávanie vlády, skôr za mediálnu záležitosť, ale on sa k tomu určite sám vyjadrí," povedal novinárom Faltýnek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol