Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2018 20:02 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Atmosféra v Česku hustne: Tisícky ľudí vyšli do ulíc, žiadali demisiu Andreja Babiša

Na pražskom Václavskom námestí sa vo štvrtok večer zišli tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra Andreja Babiša (ANO). Akcia začala o 19:00 a organizovala ju aktivistická skupina AUVA, ktorá už v minulosti usporiadala niekoľko demonštrácií proti predsedovi vlády.

K Opletalovej ulici bolo priestranstvo husto zaplnené, protestujúci ale stáli v značnej časti hornej polovice námestia. Jeden z usporiadateľov na demonštrácii povedal, že skupina AUVA plánuje ďalší protest na Malostranskom námestí v deň rokovania o nedôvere vláde ÁNO a ČSSD.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ľudia držali transparenty s nápismi ako "Nechcem z ČR Rusko, Babiš von", "Andrej = Krim" alebo "Uklid(n)íme vaše deti" s fotografiou lekárky Dity Protopopovej, ktorý má evokovať volebný transparent hnutia ANO. Vidieť boli vlajky Českej republiky i Európskej únie, niektorí demonštranti mali píšťalky. Na začiatku protestu ľudia hlasno skandovali "Demisiu!", neskôr zneli heslá ako "Nie je nám to jedno!" alebo "Máme toho dosť!"

"Zišli sme sa, pretože sme už veľmi nahnevaní. Máme dojem, že situácia v našej krajine v politickej sfére je niekde, kde by nemala byť," povedala ČTK krátko pred začatím demonštrácie spoluzakladateľka skupiny AUVA Veronika Ševčíková. Celá akcia by sa podľa nej mala konať práve na Václavskom námestí. Na facebooku potvrdilo účasť približne 11 000 ľudí, ďalšie desaťtisíce o akciu prejavili záujem. "Ťažko sa dá počet účastníkov odhadovať, zo skúseností z predchádzajúcich podujatí očakávame 10- až 20-tisíc ľudí," doplnila Ševčíková. Podľa odhadu ČTK sa na demonštrácii zúčastnilo až 5 000 ľudí.

 

Na improvizovanom pódiu s nápisom "Jedine demisiu!" vystúpil napríklad poslanec Miroslav Kalousek z opozičnej TOP 09. "Príbeh predsedu vlády pripomína lacnú béčkovú gangsterku. Bohužiaľ to nie je film, ale realita, ktorá rozožiera štát ako rakovinu. Teraz nejde o nič menšie než o princípy právneho štátu," povedal. "Chcel by som vám poďakovať, že vám nie je jedno, čo sa v Českej republike deje a aký príklad dáva Andrej Babiš celému národu, akým spôsobom pohŕda spravodlivým procesom a spravodlivosťou v Českej republike," povedal poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) pripomenul, že horná komora vo štvrtok označila za neprijateľné, aby premiér vzhľadom na nové podozrenia zostal vo vláde do vyšetrenia kauzy Čapí hnízdo, v ktorej je trestne stíhaný kvôli dotačnému podvodu.

Pred davom mali krátky príhovor tiež politici Jiří Pospíšil (TOP 09) či Miroslava Němcová (ODS), ale tiež napríklad Bohumír Rada, ktorý viedol spory s Agrofertom, ktorý predtým Babiš vlastnil, Mikuláš Minář zo spolku Milion chvíľok pre demokraciu alebo Varhan Orchestrovič Bauer, ktorého verzia českej hymny zaznela. O hudobný program sa inak postaral Ziggy Horváth.

Impulzom pre rýchle zvolanie protestu bola reportáž serveru Seznam Správy, v ktorej Babišov syn Andrej novinárom povedal, že bol proti svojej vôli odvezený na Krym. Premiér podľa svojho syna chcel, aby zmizol z Česka kvôli policajnému vyšetrovaniu dotácií pre farmu Čapí hnízdo, v ktorej obaja čelia trestnému stíhaniu. Babiš v stredu uviedol, že jeho syn síce bol v minulosti na Kryme, jeho pobyt bol ale legálny, nešlo o únos. Vo štvrtok na facebooku poďakoval manželom Protopopovým za starostlivosť o svojho syna údajne trpiaceho schizofréniou. Výzvy opozície na rezignáciu odmietol. Babiš mladší vo štvrtok v e-maile pre Seznam Správy obvinil svojho otca z klamstva v súvislosti s tvrdeniami o jeho schizofrénii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!