Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2018 20:02 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Atmosféra v Česku hustne: Tisícky ľudí vyšli do ulíc, žiadali demisiu Andreja Babiša

Na pražskom Václavskom námestí sa vo štvrtok večer zišli tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra Andreja Babiša (ANO). Akcia začala o 19:00 a organizovala ju aktivistická skupina AUVA, ktorá už v minulosti usporiadala niekoľko demonštrácií proti predsedovi vlády.

K Opletalovej ulici bolo priestranstvo husto zaplnené, protestujúci ale stáli v značnej časti hornej polovice námestia. Jeden z usporiadateľov na demonštrácii povedal, že skupina AUVA plánuje ďalší protest na Malostranskom námestí v deň rokovania o nedôvere vláde ÁNO a ČSSD.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ľudia držali transparenty s nápismi ako "Nechcem z ČR Rusko, Babiš von", "Andrej = Krim" alebo "Uklid(n)íme vaše deti" s fotografiou lekárky Dity Protopopovej, ktorý má evokovať volebný transparent hnutia ANO. Vidieť boli vlajky Českej republiky i Európskej únie, niektorí demonštranti mali píšťalky. Na začiatku protestu ľudia hlasno skandovali "Demisiu!", neskôr zneli heslá ako "Nie je nám to jedno!" alebo "Máme toho dosť!"

"Zišli sme sa, pretože sme už veľmi nahnevaní. Máme dojem, že situácia v našej krajine v politickej sfére je niekde, kde by nemala byť," povedala ČTK krátko pred začatím demonštrácie spoluzakladateľka skupiny AUVA Veronika Ševčíková. Celá akcia by sa podľa nej mala konať práve na Václavskom námestí. Na facebooku potvrdilo účasť približne 11 000 ľudí, ďalšie desaťtisíce o akciu prejavili záujem. "Ťažko sa dá počet účastníkov odhadovať, zo skúseností z predchádzajúcich podujatí očakávame 10- až 20-tisíc ľudí," doplnila Ševčíková. Podľa odhadu ČTK sa na demonštrácii zúčastnilo až 5 000 ľudí.

 

Na improvizovanom pódiu s nápisom "Jedine demisiu!" vystúpil napríklad poslanec Miroslav Kalousek z opozičnej TOP 09. "Príbeh predsedu vlády pripomína lacnú béčkovú gangsterku. Bohužiaľ to nie je film, ale realita, ktorá rozožiera štát ako rakovinu. Teraz nejde o nič menšie než o princípy právneho štátu," povedal. "Chcel by som vám poďakovať, že vám nie je jedno, čo sa v Českej republike deje a aký príklad dáva Andrej Babiš celému národu, akým spôsobom pohŕda spravodlivým procesom a spravodlivosťou v Českej republike," povedal poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) pripomenul, že horná komora vo štvrtok označila za neprijateľné, aby premiér vzhľadom na nové podozrenia zostal vo vláde do vyšetrenia kauzy Čapí hnízdo, v ktorej je trestne stíhaný kvôli dotačnému podvodu.

Pred davom mali krátky príhovor tiež politici Jiří Pospíšil (TOP 09) či Miroslava Němcová (ODS), ale tiež napríklad Bohumír Rada, ktorý viedol spory s Agrofertom, ktorý predtým Babiš vlastnil, Mikuláš Minář zo spolku Milion chvíľok pre demokraciu alebo Varhan Orchestrovič Bauer, ktorého verzia českej hymny zaznela. O hudobný program sa inak postaral Ziggy Horváth.

Impulzom pre rýchle zvolanie protestu bola reportáž serveru Seznam Správy, v ktorej Babišov syn Andrej novinárom povedal, že bol proti svojej vôli odvezený na Krym. Premiér podľa svojho syna chcel, aby zmizol z Česka kvôli policajnému vyšetrovaniu dotácií pre farmu Čapí hnízdo, v ktorej obaja čelia trestnému stíhaniu. Babiš v stredu uviedol, že jeho syn síce bol v minulosti na Kryme, jeho pobyt bol ale legálny, nešlo o únos. Vo štvrtok na facebooku poďakoval manželom Protopopovým za starostlivosť o svojho syna údajne trpiaceho schizofréniou. Výzvy opozície na rezignáciu odmietol. Babiš mladší vo štvrtok v e-maile pre Seznam Správy obvinil svojho otca z klamstva v súvislosti s tvrdeniami o jeho schizofrénii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!