Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2018 10:00 | Správy | Politika
Video

Dankova práca má byť plagiátom z 5 kníh: Podľa politológa má šéf parlamentu len jedinú možnosť

Šéf SNS Andrej Danko čelí podozreniu, že získal takzvaný malý doktorát a titul JUDr. neoprávnene. Na základe porovnávania Denník N zistil, že pozbieral texty z piatich učebníc a publikácií do svojej rigorózky.

Možné plagiátorstvo sa nepozdáva koaličnému partnerovi Mostu-Híd, ktorý zatrúbil na poplach, a od šéfa parlamentu žiada vyvodenie osobnej zodpovednosti. Danko neodstúpi sám, ale o dôveru chce požiadať v parlamente. Danko bol historicky prvým študentom na Univerzite Mateja Bela, ktorý nechal utajiť svoje akademické dielo. Urobil tak po otázkach novinárov a podľa jeho vlastných slov aj preto, aby si bol istý kompletnosťou všetkých materiálov a dokumentov.

„Cítil som isté podozrenie, že sa na mňa môže opäť niečo chystať. Absolútne vylučujem, že by som svoju prácu nerobil sám a že by som ju neobhajoval,“ uviedol Danko v rozhovore pre Nový Čas. Šéf parlamentu prácu verejnosti opätovne sprístupnil až po mesiaci, je však možné si ju prehliadnuť iba osobne v knižnici banskobystrickej univerzity a nemôže sa fotiť. Vysvitlo, že identická rigorózka bola odovzdaná o rok neskôr po Dankovi, zároveň existuje ďalšia práca s rovnakým názvom a počtom strán ako Dankova, ktorá však bola odovzdaná o rok skôr.

Otvoriť galériu

Denník N po preskúmaní práce šéfa národniarov upozornil na to, že ide o kópiu. Prvých 25 strán zo 72 sa takmer úplne zhoduje s českou publikáciou Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha. Ďalej to s originalitou nie je o nič lepšie. Na 13 stranách sa Danko bez uvedenia mena pôvodného autora „inšpiroval“ učebnicou bývalej ministerky spravodlivosti za HZDS Kataríny Tóthovej. V práci navyše chýba, už v tom čase povinný, zoznam použitej literatúry. Dokonca v poznámkach pod čiarou je rovnaká chyba ako v druhej rigoróznej práci.

 

Most-Híd v priebehu vládnutia nekomentoval viaceré kauzy koaličných partnerov, po zisteniach o Dankovom plagiátorstve sa prekvapivo ozval. „Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Čo máme chápať pod pojmom osobné rozhodnutie, sme sa pýtali aj predsedu strany Bélu Bugára.

Ten sa ku kauze zatiaľ nevyjadril. Kým Most vidí v podozreniach z plagiátorstva problém, Smer sa Danka zastal. „Pre stranu Smer je Andrej Danko legitímnym predsedom NR SR,“ uviedli. Danka plánuje opozícia odvolávať z kresla predsedu. On sám zvolanie schôdze podporí.

„Neostáva mi nič iné, len sa znova uchádzať o dôveru koalície,” povedal Danko s tým, že on sa dokáže k plagiátorstvu vyjadriť až po rozhodnutí odbornej komisie, ktorú zvolala Univerzita, čo bude najskôr v januári. “Vyjadriť sa dokážem až po rozhodnutí odbornej komisie, prípadne súdu,” dodal. Na otázky priestor nedal.

Jedine odchod

Grigorij Mesežnikov, politológ

Podľa príkladov iných politikov v demokratických krajinách usvedčených z použitia cudzích prác, jediná možnosť pre pána Danka je jeho odchod z funkcie. "Tu už nejde o jeho osobu, na čele najvyššej ústavnej inštitúcie by mal stáť človek bez problematických záznamov z minulosti. Iné riešenie by bolo zlé a naštrbovalo by aj samotnú inštitúciu parlamentu. Druhá vec je, že asi sa to nezaobíde bez toho, aby celá táto kauza v širšom kontexte neotvorila otázku kvality vysokého školstva."

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta