Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2018 10:00 | Správy | Politika
Video

Dankova práca má byť plagiátom z 5 kníh: Podľa politológa má šéf parlamentu len jedinú možnosť

Šéf SNS Andrej Danko čelí podozreniu, že získal takzvaný malý doktorát a titul JUDr. neoprávnene. Na základe porovnávania Denník N zistil, že pozbieral texty z piatich učebníc a publikácií do svojej rigorózky.

Možné plagiátorstvo sa nepozdáva koaličnému partnerovi Mostu-Híd, ktorý zatrúbil na poplach, a od šéfa parlamentu žiada vyvodenie osobnej zodpovednosti. Danko neodstúpi sám, ale o dôveru chce požiadať v parlamente. Danko bol historicky prvým študentom na Univerzite Mateja Bela, ktorý nechal utajiť svoje akademické dielo. Urobil tak po otázkach novinárov a podľa jeho vlastných slov aj preto, aby si bol istý kompletnosťou všetkých materiálov a dokumentov.

„Cítil som isté podozrenie, že sa na mňa môže opäť niečo chystať. Absolútne vylučujem, že by som svoju prácu nerobil sám a že by som ju neobhajoval,“ uviedol Danko v rozhovore pre Nový Čas. Šéf parlamentu prácu verejnosti opätovne sprístupnil až po mesiaci, je však možné si ju prehliadnuť iba osobne v knižnici banskobystrickej univerzity a nemôže sa fotiť. Vysvitlo, že identická rigorózka bola odovzdaná o rok neskôr po Dankovi, zároveň existuje ďalšia práca s rovnakým názvom a počtom strán ako Dankova, ktorá však bola odovzdaná o rok skôr.

Otvoriť galériu

Denník N po preskúmaní práce šéfa národniarov upozornil na to, že ide o kópiu. Prvých 25 strán zo 72 sa takmer úplne zhoduje s českou publikáciou Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha. Ďalej to s originalitou nie je o nič lepšie. Na 13 stranách sa Danko bez uvedenia mena pôvodného autora „inšpiroval“ učebnicou bývalej ministerky spravodlivosti za HZDS Kataríny Tóthovej. V práci navyše chýba, už v tom čase povinný, zoznam použitej literatúry. Dokonca v poznámkach pod čiarou je rovnaká chyba ako v druhej rigoróznej práci.

 

Most-Híd v priebehu vládnutia nekomentoval viaceré kauzy koaličných partnerov, po zisteniach o Dankovom plagiátorstve sa prekvapivo ozval. „Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Čo máme chápať pod pojmom osobné rozhodnutie, sme sa pýtali aj predsedu strany Bélu Bugára.

Ten sa ku kauze zatiaľ nevyjadril. Kým Most vidí v podozreniach z plagiátorstva problém, Smer sa Danka zastal. „Pre stranu Smer je Andrej Danko legitímnym predsedom NR SR,“ uviedli. Danka plánuje opozícia odvolávať z kresla predsedu. On sám zvolanie schôdze podporí.

„Neostáva mi nič iné, len sa znova uchádzať o dôveru koalície,” povedal Danko s tým, že on sa dokáže k plagiátorstvu vyjadriť až po rozhodnutí odbornej komisie, ktorú zvolala Univerzita, čo bude najskôr v januári. “Vyjadriť sa dokážem až po rozhodnutí odbornej komisie, prípadne súdu,” dodal. Na otázky priestor nedal.

Jedine odchod

Grigorij Mesežnikov, politológ

Podľa príkladov iných politikov v demokratických krajinách usvedčených z použitia cudzích prác, jediná možnosť pre pána Danka je jeho odchod z funkcie. "Tu už nejde o jeho osobu, na čele najvyššej ústavnej inštitúcie by mal stáť človek bez problematických záznamov z minulosti. Iné riešenie by bolo zlé a naštrbovalo by aj samotnú inštitúciu parlamentu. Druhá vec je, že asi sa to nezaobíde bez toho, aby celá táto kauza v širšom kontexte neotvorila otázku kvality vysokého školstva."

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?