Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2018 09:00 | Správy | Politika
Práve teraz

Zásadný zvrat v Kočnerovej kauze: Znalkyňa pre NAKA potvrdila, že zmenky sú falošné!

Dlhé mesiace riešia súdy zmenky Mariána Kočnera vo výške 69 miliónov eur, ktoré si nárokuje od televízie Markíza. Nový Čas získal znalecký posudok, ktorý si nechala vypracovať NAKA a ten hovorí jasne: zmenky sú falošné.

Kočnera čaká už dnes súd o to, či ho prepustia na slobodu. Vo väzení v Leopoldove sedí práve pre miliónové zmenky, ktoré prokurátor označil za falošné. Kočner je v prípade obvinený spolu so svojim dobrým známym Pavlom Ruskom, ktorý v roku 2000, kedy mali byť zmenky vyhotovené, šéfoval Markíze. 

Podnikatelia zhodne tvrdia, že cenné papiere sú originály a nedávno dokonca predložili posudok zo zahraničia, ktorý im vraj tento fakt potvrdzoval. Znalec v USA však neskúmal samotné zmenky, ale len súvisiace listiny. 

Do prípadu sa obula aj NAKA, ktorá si pre potreby vyšetrovania nechala vyhotoviť oficiálny posudok renomovanej znalkyni v odbore písmoznalectva. Novému Času sa ho podarilo získať a jeho záver hovorí jasnou rečou: zmenky sú falošné. Znalkyňa preskúmala viac ako 300 podpisov Pavla Ruska a na základe toho mohla zistiť, ako sa Ruskov podpis zmenil v priebehu rokov 1993 až 2016. 

 

Zo záverov vyplýva, že nezávislá znalkyňa sa zaoberala aj tým, že Ruskov podpis prešiel v danom období dvoma zmenami. Rozhodujúca zmena nastala až po tom, ako Rusko a Kočner tvrdia, že sporné zmenky boli podpísané, čiže po roku 2000. Znalkyňa konštatuje, že podpisy vyhotovil Rusko ako vystaviteľ aj ako ručiteľ, ale neboli urobené dňa 11.6.2000. Podpisy boli vyhotovené až po roku 2013.

Zástupca Markízy Daniel Lipšic tvrdí, že práve tieto zistenia dokazujú, že zmenky nikdy neboli autentické. "Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie," povedal Lipšic.

Advokát televízie dodáva, že podpis sa v priebehu času mení. "Pri porovnaní podpisov na údajných zmenkách so stovkami podpisov Ruska zoradených chronologicky do časovej osi bolo možné presvedčivo určiť obdobie, kedy tieto podpisy vznikli. Na tomto základe nestranný znalec jasne dospel k záveru, že boli vytvorené po roku 2013, čo nie je ani náhodou v blízkosti času, kedy obvinený hovoril o vytvorení zmeniek," prízvukuje Lipšic. Kočner aj s Ruskom sa zhodujú v tom, že zmenky údajne podpísali v roku 2000.

Nový Čas oslovil aj advokátov Kočnera a Ruska. "Znalecký posudok považujeme za procesne nepoužiteľný. Je tomu tak preto, lebo znalec  v rámci znaleckého skúmania hodnotí výpovede obvineného, čo je podľa judikatúry neprípustné. Takéto právo totiž prislúcha len súdu, a nie znalcovi," povedal Kočnerov zástupca Michal Mandzák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?