Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Exsiskára Kosíka prepustili z basy: Odkaz pre Lexu z afrického Mali

Je na slobode! Dva roky strávil Ľuboš Kosík (53) v nehostinných podmienkach väznice v hlavnom meste afrického Mali. Bývalý legalizant SIS bol na Slovensku odsúdený pre falšovanie zmeniek a nezaplatenie pokuty na 18 rokov basy.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Africké mreže Kosíka dokonca prinútili ozvať sa slovenskej polícii a prejaviť ochotu vypovedať o únose Michala Kováča ml., do ktorého bol priamo zapletený. Slovenské orgány tvrdili, že sa bývalého tajného snažia neúspešne dostať na Slovensko. Podarí sa im to teraz, keď je voľný?

Kosík sa do väzenia v Mali dostal po tom, ako ho tamojšie úrady zatkli na základe medzinárodného zatykača zo Slovenska. Dopustil sa u nás falšovania zmeniek, za čo bol v roku 2015 právoplatne odsúdený na 14 rokov a tento týždeň mu k tomu pribudli ďalšie štyri roky pre nezaplatenú pokutu.

Otvoriť galériu
O Kosíkovom prepustení informoval denník SME. Exsiskár sa o novinke vo svojom živote zdôveril aj svojmu advokátovi Martinovi Kanásovi. „V utorok poobede ho prepustili s tým, že ho nevydajú na Slovensko. Má tam voľný pohyb. Hľadal si bývanie, zatiaľ ešte veľa nevie. Na súdy a pojednávania, ktoré sa ho týkajú, plánuje posielať vyjadrenia priamo alebo cezo mňa,“ uviedol Novému Času Kanás a na otázku, či jeho klient plánuje prísť na Slovensko, odpovedal: „Pravdepodobne nie, z toho dôvodu, ako to teraz celé vyzerá a pre právoplatný trest.“

 

Kosík o svojom prepustení neinformoval ani bývalého kamaráta Ibiho Maigu, ktorý mu ešte pred jeho zatknutím pomáhal v Mali zháňať bývanie, no počas Kosíkovho pobytu v base sa dvojica pohádala pre peniaze. „Až keď pôjdem do Mali, budem zisťovať, čo je s ním,“ uviedol prekvapene Maiga s tým, že Kosík v Mali teraz podľa neho začne nový život. „Podľa mňa nepôjde nikam, ostane tam. Na Slovensko zrejme nepríde, pretože sa bojí o svoj život. Bojí sa, aby ho nechceli odstrániť pre to, čo by mohol dosvedčiť. Tvrdí, že to bolo naňho ušité, pretože vie priveľa,“ priblížil. Kosík Novému Času povedal, že plánuje zotrvať v Mali. „Na Slovensko sa zatiaľ nechystám, najbližšie obdobie plánujem žiť v Mali. So slovenskými orgánmi však chcem spolupracovať,“ skonštatoval Kosík.

Bývalý člen slovenskej kontrarozviedky počas pobytu v base prejavil záujem vypovedať v citlivých kauzách a slovenské orgány sa ho neúspešne snažili dostať na Slovensko aj pre chýbajúcu zmluvu o vydávaní osôb. Ministerstvo spravodlivosti, rezort vnútra a ani polícia o prepustení Kosíka nevedeli. „Nedostali sme ani informáciu, že by ho mali prepustiť na slobodu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. „Ak je informácia o tom, že je p. Kosík v Mali na slobode, pravdivá, naše ministerstvo nemá zákonné možnosti a ani dôvod vstúpiť do priamej komunikácie s menovaným. Možnosti kontaktovať orgány činné v trestnom konaní v SR by mohli mať potenciál vyriešiť situáciu,“ dodala Drobová.

Otvoriť galériu
Exminister vnútra Daniel Lipšic povedal, že boli prípady, keď sme na Slovensko z Afriky dostali obvinených. „Dalo by sa to spraviť cez administratívne vyhostenie, nie cez extradíciu. Neviem si predstaviť, že by svedčil z Mali prostredníctvom telemosta, tam by musel byť prítomný aj niekto zo Slovenska,“ uviedol Lipšic. Exminister Robert Kaliňák zase tvrdí, že ak je Kosík pripravený vypovedať, tak by mal prísť na Slovensko sám. „Ak nemá na letenku sú orgány, ktoré mu dokážu pomôcť. Určite pre neho nepôjde vládny špeciál,“ dodal.

Ako sa vyvíjala kauza exsiskára

1995

Ako člen komanda SIS sa mal Kosík zúčastniť na únose Michala Kováča mladšieho.

2011

Kosík sfalšoval zmenky v hodnote 2,4 milióna eur.

2015

Špecializovaný trestný súd ho odsúdil za falšovanie a uložil mu 14 rokov väzenia a pokutu 100-tisíc eur.

August 2016

Kosík ušiel pred spravodlivosťou do Mali a vydali na neho európsky zatykač.

November 2016

Zadržali ho v Mali a poslali do basy.

Január 2018

Odkazuje z väzenia, že chce svedčiť o únose, ktorý mal nariadiť vtedajší šéf SIS Ivan Lexa.

November 2018

ŠTS mu za nezaplatenie finančného trestu predĺžil trest o 4 roky v jeho neprítomnosti.

Kto je Ľuboš Kosík?

Kosík je bývalým príslušníkom SIS, ktorý je obžalovaný v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča. Podľa obžaloby bol súčasťou päťčlennej skupiny, ktorá vytiahla Kováča mladšieho z auta cestou zo Svätého Jura do Bratislavy. Tomuto komandu mal šéfovať podľa zistení vyšetrovateľov Michal Hrbáček, ktorý priamo podliehal vtedajšiemu námestníkovi SIS Jaroslavovi Svěchotovi. Hlavnou osobou, ktorá figuruje v tejto kauze, je však šéf SIS Ivan Lexa.

Čo prezradil o SIS a Lexovi?

Únos prezidentovho syna Michala Kováča ml.

„Pravda je, že rozkazy počas únosu dával Michalovi Hrbáčkovi cez telefón Jaroslav Svěchota a všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu.“

Oskara Fegyveresa chceli zlikvidovať vo Švajčiarsku

„So súhlasom Ivana Lexu bol Michal Hrbáček vyslaný aj do Švajčiarska s cieľom likvidácie vtedajšieho korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa.

Vedel o vražde Remiáša

„Ivan Lexa vedel aj o vražde Róberta Remiáša. Robil konkrétne úkony, o ktorých nechcem verejne hovoriť a poviem o tom pred sudcom.“

Rabovačka v kancelárii KDH

„Ivan Lexa vedel aj o vykradnutí kancelárie KDH v Prešove. Od Hrbáčka žiadal, aby mu priniesol CD nosiče, na ktorých mali byť zoznamy ľudí evidovaných v KDH, aby mohli byť skompromitovaní v čase volieb.“

Ukradnuté zbrane SIS

„Lexa dal Hrbáčkovi pokyn, aby vykradol sklad SIS na Kopčianskej ulici v Bratislave. Plne naloženým autom značky Avia zbrane vyviezol. Tieto zbrane boli ďalej využívané na potreby Hrbáčkovej skupiny.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ