Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2018 14:09 | Správy | Politika

Podnikateľ Marian Kočner má ďalší problém: Nové obvinenie!

Podnikateľa Mariana Kočnera tento týždeň obvinili z trestného činu poškodzovania veriteľa.

Informuje o tom Denník N s tým, že to potvrdili zdroje z orgánov činných v trestnom konaní. Polícia podľa denníka nechcela prípad komentovať „vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, a taktiež, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania“. Podnikateľ podľa denníka v tomto prípade kúpil pohľadávku Tatra banky voči majiteľom golfového areálu v Báči v okrese Dunajská Streda, následne vyrobil ďalšiu obrovskú fiktívnu pohľadávku a pomocou spleti schránkových firiem na Malte alebo v Karibiku ovládol v dražbe celý majetok firmy tak, aby ostatní veritelia nedostali ani euro. "Škoda, ktorú spôsobil súkromným osobám, spoločnostiam aj štátu, je približne 7,5 milióna eur. Z toho škoda pre štát je približne štyri milióny eur," informuje denník.

Denník N pripomína, že golfový areál v Báči stavali viacerí developeri združení vo firme Welten. "Na celý projekt, ktorý zahŕňal aj výstavbu rodinných domov, požičala Tatra banka približne 4,5 milióna eur. V roku 2011 sa banka rozhodla z nejasných dôvodov vyhlásiť predčasnú splatnosť úveru a pohľadávku za 2,7 miliónov eur predať," píše Denník N s tým, že pohľadávku kúpila firma Mariana K. Inkasný servis a zaplatila za ňu 1,7 milióna eur. Práve v tom čase štát vyplatil podnikateľovi vratky DPH za viac ako dva milióny eur v kauze prevodov nehnuteľností na Donovaloch. Podľa denníka tak existuje podozrenie, že Marian K. na kúpu pohľadávky použil peniaze, ktoré si vypýtal od štátu. "Pohľadávka, ktorú kúpil, bola zabezpečená dvoma spôsobmi – záložným právom na nehnuteľnosti v areáli klubu a samotnou firmou," uvádza denník s tým, že nasledovali transakcie medzi viacerými navzájom spriaznenými firmami, v ktorých vystupovali napríklad Jana Š., ktorá je už s Marianom K tiež obvinená, alebo jeho zať z Malty, s ktorým sa neskôr jeho dcéra rozviedla, či Štefan Ágh, ktorý je s podnikateľom už od času, keď chcel v roku 1998 ovládnuť televíziu Markíza.

Spriaznená firma Exton neskôr podľa denníka iniciovala dražbu areálu. Do tej sa prihlásila nielen s reálnou pohľadávkou, ktorú jej časom postúpil Marian K, ale aj s fiktívnou pohľadávkou vo výške približne 21 miliónov eur. Celý areál následne kúpila ďalšia Marianovi K. blízka schránka z Malty za 25 miliónov a neskôr, dva mesiace po dražbe, to za 100-tisíc eur predala podnikateľovi. Ten tak podľa Denníka N ovládol majetok za približne 10 miliónov eur len za 1,7 milióna eur, aj to s podozrením, že neplatil vlastnými peniazmi, ale štátnymi, a ostatní veritelia nedostali nič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo