Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2018 00:00 | PR články

Panter medzi diamantmi

Legendárna naháňačka za ružovým diamantom v podaní inšpektora Clouseau je film, ktorý dobre pozná každý z nás. Žiarivý klenot sa stal veľkým lákadlom v očiach nejedného obdivovateľa. Farebné diamanty patria všeobecne k tým najdrahším drahokamom sveta a čím je ich farba sýtejšia, tým sa zvyšuje aj ich cena. Tá sa v mnohých prípadoch šplhá na miliónové hranice.

Hviezdy medzi ružovými

Aj keď je fiktívny diamant Pink Panther asi najznámejší na celom svete, skutočne vzácnou hviezdou sa stal 56,7 karátový ružový diamant Pink Star. Ten bol pred vyše rokom vydražený v aukčnej sieni v Hongkongu za rekordných takmer 72 miliónov dolárov, čo je zhruba 66 miliónov eur. Drahokam vyťažila v roku 1999 v Juhoafrickej republike spoločnosť De Beers a neopracovaný vážil 132,5 karátu. Brúsenie diamantu trvalo až 20 mesiacov, počas ktorých stratil drahokam až 55% svojej pôvodnej hmotnosti.

Pôvodne ho v roku 2013 vydražil newyorský brúsič diamantov Isaac Wolf za astronomických 83 miliónov dolárov, vtedy 55,2 milióna eur. Keďže však zaň nezaplatil, kameň ostal vo vlastníctve aukčnej siene Sotheby's spolu s ďalšími dvoma partnerskými spoločnosťami.

Otvoriť galériu
Zdroj: ms

Dražba diamantu Pink Star prekonala dovtedy rekordný predaj modrého diamantu obdĺžnikového tvaru s názvom Oppenheimer blue, ktorý bol vydražený v roku 2016 za 50,6 milióna dolárov. Jeho vzácnym modrým predchodcom bol diamant s názvom Hope, ktorý pochádzal z dielne Harry Winston a ktorý sa stal predlohou filmového šperku Heart of sea z filmu Titanic.

Do rodiny vzácnych ružových klenotov sa rozhodne zapísal aj 15,38 karátový diamant Unique Pink, ktorý bol vydražený ázijským kupcom po telefóne v aukčnom dome Sotheby's v Ženeve za sumu 27,8 milióna eur. Išlo o diamant v tvare hrušky, osadený do prsteňa.

Otvoriť galériu

Farebnosť sa vypláca

Vďaka svojej krásnej sýtej farbe sa mnohé diamanty mohli zaradiť do špičkovej kategórie „fancy vivid“, do ktorej patria tie diamanty, ktoré majú najvyššiu možnú koncentráciu danej farby. O ich vzácnosti svedčí aj fakt, že tvoria iba 1 % všetkých diamantov na svete.

„Sýtosť a jas farieb je kľúčový prvok pri zhodnocovaní farebných diamantov. Čím má diamant sýtejšiu farbu, tým je aj jeho cena vyššia. Aj keď je diamant jemnejšej farby dvojnásobne väčšej hmotnosti, stráca na cene.“ vysvetľuje Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds, ktorý ako prvý Slovák obchodoval na burzách s diamantmi.

Vplyv na cenu farebných diamantov majú aj módne trendy. Konkrétne ružové diamanty nabrali na hodnote po tom, ako speváčka Jennifer lopez získala jeden v podobe zásnubného prsteňa. V neposlednom rade je dôležitý aj samotný marketing. Vďaka nápaditej komunikácii sa v minulosti zvýšil dopyt po netypických tmavohnedých diamantoch, ktoré sa označovali ako „čokoládové diamanty“.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši