Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Organizátori demonštrácií Za slušné Slovensko: Prezradili, čo sa dialo na výsluchu

Nečakaný krok polície. Po vražde Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) sa nálada v spoločnosti prejavila masovými protestmi v uliciach po celej krajine. Zvolala ich Iniciatíva Za slušné Slovensko, pričom medzi hlavné požiadavky patril koniec vtedajšieho ministra vnútra či policajného prezidenta.

Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry začal si predvolávať organizátorov ešte minulý týždeň. Trestné oznámenie oficiálne podali pre korupciu, no kriminalisti sa pri výsluchu mladých aktivistov pýtali, či sa počas protestov po vražde mladého páru začiatkom roka snažili organizovať štátny prevrat.

Otvoriť galériu
Protestujúci.
Zdroj: anc

„Ten vyšetrovateľ sa pýtal, či nás niekto riadil, kto nás riadil a podobne. Zisťoval tiež, kto to zaplatil a organizoval a tento naratív,“ povedal Novému Času jeden z usporiadateľov Juraj Šeliga. Policajt sa ho tiež pýtal, či demonštrácie platil Soros a žiadal od neho výpisy z osobného účtu. Šeliga mu vysvetlil, že všetky aktivity financovali prostredníctvom transparentného účtu z darov podporovateľov a od nikoho zo zahraničia peniaze neprijímali. „

Povedal som, že naozaj nevidím dôvod, prečo by som mal zverejňovať svoj osobný účet, keď je všetko na transparentnom účte. Som sa ho pýtal, že či nás NAKA ide stíhať za vlastizradu proti Slovenskej republike, alebo sabotáž. On povedal, že nevylučuje, že iné oddelenie NAKA sa tým zaoberá, ale on vyšetruje korupciu. Na otázku, že v čom je to korupcia, nevedel odpovedať,“ dodal Šeliga. Policajné preverovanie už absolvovala aj jeho kolegyňa Karolína Farská, ktorá nechápe zmysel celého konania.

 

„Sám ten vyšetrovateľ povedal, že on by to najradšej hodil do koša, niekoľkokrát to prízvukoval. No povedal, že ono to bolo podané priamo riaditeľom NAKA (Hraškom pozn. red.), ktorý na tom trvá, že sa to má vyšetrovať,“ vysvetlila Farská. „Sme veľmi prekvapení, že sa takéto niečo deje a mňa to veľmi mrzí hlavne kvôli iným ľuďom v NAKA, ktorí si myslím, že robia dobre svoju robotu,“ vyhlásil Peter Nagy z iniciatívy Za slušné Slovensko.

Vyšetrovateľ: Je to výmysel

Policajné prezídium potvrdilo, že aktivistov vypočúvajú na základe anonymného oznámenia zo začiatku septembra. Riaditeľ NAKA Peter Hraško, ktorého policajný šéf Milan Lučanský odstavil od vyšetrovania vraždy Kuciaka, však vraj vyšetrovanie neinicioval.

„Zverejnené informácie o údajnom vyjadrení vyšetrovateľa, že ,celú vec by som hodil do koša‘, považuje dotknutý policajt za vymyslené. Nikdy sa takto nevyjadril a svoj postup v uvedenej veci realizuje ako procesne samostatný. Rovnako akýkoľvek vplyv na rozhodnutie a postup policajtov NAKA vylúčil aj riaditeľ agentúry,“ napísali nám z policajného prezídia.

Šéf polície Milan Lučanský povedal, že zbor je povinný zaoberať sa akýmkoľvek trestným oznámením. Toto bolo adresované priamo Hraškovi. „Rozhodol, že celá táto písomnosť bude vzhľadom na možné skutky týkajúce sa korupčného správania pridelené na NAKA,“ povedal Lučanský

Otvoriť galériu

Fico obviňuje

Expremiér Robert Fico, ktorý o stoličku prišiel pre demonštrácie, opakovane obvinil organizátorov z napojenia na amerického podnikateľa Georgea Sorosa. V pondelok opäť útočil na organizátorov. „My dobre vieme, kto sa s kým schádzal a akú úlohu v tej dobe zohrával. Všetko to pôjde von, až bude jasné, kto si objednal vraždu,“ povedal Fico pre Echo24 a dnes jeho slová potvrdila aj strana Smer, no vylúčil, že by štátne orgány sledovali usporiadateľov protestov.

„Predseda strany SMER – SD Robert Fico si stojí za svojimi slovami,“ napísala. Už na piatok iniciatíva zvolala ďalší protest.

Fico zastrašuje ľudí

Otvoriť galériu

Andrej Kiska, prezident SR

Poslanec Fico sa nám cez české médiá snaží ukázať, že má stále moc a vie zastrašovať. Že slušní ľudia na Slovensku majú mať strach. Takáto šikana, obviňovanie organizátorov protestov z pokusu o štátny prevrat sú neodpustiteľné. Demokratická spoločnosť sa musí voči takýmto rečiam a krokom postaviť. Ako prezident spravím všetko pre to, aby sa slušní ľudia na Slovensku nebáli.

Polícia nech rieši iné veci

Richard Sulík, predseda SaS

Za smiešne považujem, že v tejto veci sa angažuje politický skrachovanec Robert Fico, ktorý dodnes nevysvetlil, ako zháňal peniaze vlastnou hlavou na založenie Smeru napriek tomu, že k tejto kauze existuje nahrávka. Mrzí ma, že s rovnakou vervou sa polícia nevenuje trestným oznámeniam, ktoré sme podali v súvislosti s miliónovými rozkrádačkami nominantov Smeru.

Počkajme na závery vyšetrovania

Otvoriť galériu
Béla Bugár
Zdroj: tasr

Béla Bugár, predseda Most-Híd

O celej veci som sa dnes dozvedel z médií. Viac informácií v tejto chvíli nemám. Namiesto komentovania priebehu vyšetrovania, samotných informácií, spomedzi ktorých už niektoré boli aj dementované, by som rád počkal na informácie a závery orgánov činných v trestnom konaní. K scenáru o „organizovaní štátneho prevratu zo zahraničia“ som sa vyjadril už niekoľkokrát. Tvrdiť niečo bez dôkazov nie je dobrá cesta.

Sorosa nezaujíma Slovensko

Boris Kollár, predseda Sme Rodina

Ak to nie je akt pomsty zo strany Roberta Fica a Smeru, tak si myslím, že ak sú nejaké podozrenia, tak by sa k nim mali správať rovnako ako k akémukoľvek občanovi či politikovi. Osobne si myslím, že pán Soros má dnes vo svojom veku väčší problém udržať moč, ako udržať nejakú politickú situáciu na Slovensku, o ktorom nevie, ani kde leží. Asi toľko k blábolom pána Fica.

Vláda má strach

Otvoriť galériu
Igor Matovič
Zdroj: tasr

Igor Matovič, predseda OĽANO

Je neuveriteľné, čo dokáže vládna mafia v strachu o svoju existenciu.

Nemám informácie

Peter Pellegrini, premiér SR

Predseda vlády je aktuálne na zahraničnej pracovnej ceste. Túto informáciu sa dozvedel z médií, nemá žiadne bližšie informácie, a preto ju nebude nijako komentovať,“ napísali nám z Úradu vlády.

Mal to hodiť do koša

Marek Benedik, právnik

V tejto veci vyšetrovateľ nemal nikoho vypočúvať. To by mal zmiesť zo stola, pretože nejde o trestný čin. Ľudia, pokiaľ sa zhormažďujú na uliciach a chcú zmenu vlády - aj keby chceli odstúpenie všetkých poslancov a členov vlády - to je ich demokratické právo. Jednoducho to môžu žiadať aj mimo volieb.

To sa nakoniec stalo v novembri 1989. Neprávnicky povedané, ten policajt, ktorý to má na stole, by si mal povedať, že nebude buzerovať slušných ľudí a zahodí to do koša. To, čo sa deje, je absurdné. Taký trestný čin „štátny prevrat“, nič také neexistuje. To, čo sa dialo na námestiach, nenapĺňalo skutkovú podstatu žiadneho trestného činu.

Preveruje sa každé oznámenie

Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru

Policajt musí prijať každé trestné oznámenie. Máme zásadu oficiality a tá hovorí o tom, že orgán činný v trestnom konaní je povinný postupovať z úradnej povinnosti. To znamená začať konať pri akomkoľvek trestnom oznámení, a preto máme prvé štádium, ktoré hovorí o preverovaní trestného oznámenia.

Pri preverovaní musí policajt zisťovať skutočnosti, ktoré vedú k tomu, že či začne, alebo nezačne trestné stíhanie. Pre policajta vôbec nie je záväzné, ako je ten skutok definovaný v trestnom oznámení. Je práve na ňom, aby ten trestný skutok vyhodnotil a klasifikoval.

Obaja napokon skončili spolu s rekonštrukciou celej vlády. Organizátori nečakali, že pre demonštrácie budú mať napokon opletačky s políciou. Tá v septembri prijala anonymné trestné oznámenie a usporiadateľov si po jednom volá na výsluchy pre „organizovanie štátneho prevratu“.

Protesty Za slušné Slovensko

Spúšťač

Otvoriť galériu
Bola to vražda Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) koncom februára 2018 vo Veľkej Mači. Do ulíc vyšlo stotisíc ľudí po celom Slovensku niekoľkokrát za mesiac.

Požiadavky

Najväčšou bol odchod šéfa Policajného zboru Tibora Gašpara a odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý napokon zo svojich funkcií odišli. Kaliňák je poslancom, Gašpar sa vrátil ako poradca ministerky vnútra.

Protestujúci

Mnohí žiadali aj odchod predsedu vlády Roberta Fica, ktorý napokon skončil po tlaku Mosta-Híd Bélu Bugára, keďže druhou možnosťou bol pád vlády. Došlo aj k miernej rekonštrukcii kabinetu a nastúpil Peter Pellegrini ako premiér.

Iniciatíva

Nechce sa priamo zapojiť do politiky, ale napríklad odporučila niektorých kandidátov na primátorov či poslancov v komunálnych voľbách.

Robert Fico

Expremiér spustil voči nim ofenzívu a niekoľko mesiacov nazýva organizátorov „Sorosovými deťmi“. Majú od začiatku zverejnený transparentný účet, na ktorom ukazujú svojich podporovateľov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja