Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2018 05:00 | Správy | Zahraničné správy

Megaškandál českého premiéra: Babišov syn prehovoril o únose na Krym!

Príbeh ako z filmu. Už mesiace českou spoločnosťou otriasa škandál a údajný dotačný podvod premiéra Andreja Babiša (64) v súvislosti s jeho farmou Čapí hnízdo. Ten namočil do kauzy aj svoje deti, pričom syna Andreja (35) sa dlho nepodarilo vypátrať. Našli ho až českí reportéri Seznamu v ďalekom Švajčiarsku, kde žije so svojou mamou.

V rozhovore prezradil šokujúce podrobnosti o tom, ako ho uniesli z Česka na Krym okupovaný Ruskom, kde strávil niekoľko mesiacov. Na českej politickej scéne sa okamžite rozpútalo politické peklo.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Rovnomenný 35-ročný potomok miliardára bol verejnosti neznámy až do momentu, keď ho otec spojil s kauzou rek­reačného centra Čapí hnízdo. V škandále, ktorý otriasol Babišovými preferenciami, ide o to, že firma, písaná na premiérových rodinných príslušníkov, dostala dotácie v súhrnnej výške 5,5 milióna z EÚ, určených na rozvojové projekty pre malé a stredné firmy. Podnikateľ sa musel spovedať aj v českej Poslaneckej snemovni, kde uviedol, že Čapí hnízdo nepatrilo jemu a Agrofertu, ale bratovi súčasnej ženy Moniky a dvom deťom z jeho prvého manželstva Adriane a Andrejovi.

Práve Andreja ml. polícia podľa novinárov nevedela dva roky vypátrať a vypočuť v kauze dotačného podvodu, aj keď jeho otec tvrdí, že polícia vie presne, kde sa jeho syn nachádza. Novinári teraz muža navštívili a pod dohľadom slovensky hovoriacej matky, ktorá je lekárkou, vyspovedali. Zjavne rozrušený Babiš mladší v rozhovore pôsobil nekoncentrovane. Bývalý pilot opísal, ako ho proti jeho vôli v čase vyvrcholenia dotačného škandálu zavliekli na Krym okupovaný Rusmi, a uviedol, že polícii napísal mail o svojom únose. Takisto potvrdil, že v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo podpisoval nejaké papiere. „Byť zobratý na Krym, to bol pre mňa šok. On (Protopopov, pozn. redakcie) ma tam odviezol, že pôjdem na prázdniny, on je pôvodom Rus, primitívny človek. Potom sme sa vrátili do Európy, bol som na Slovensku, potom som utiekol do Švajčiarska autobusom. Tu mám nového doktora, zbavil som sa opatrovateľa, ktorý ma psychicky týral, a beriem tabletky namiesto injekcií. Som teraz v starostlivosti lepších ľudí, beriem lieky a mám sa fajn,“ uviedol Babiš junior.

Chystá sa odvolávanie

 

Petr Protopopov je zamestnancom jednej z Babišových firiem a manželom psychologičky Dity Protopopovej, ktorá napísala správu, že je Babiš ml. nespôsobilý vypovedať. Protopopov povedal, že na Kryme vlani nebol. O vyšetrovaní kauzy Babišov syn uviedol, že sa nechce zúčastniť na trestnom konaní. „Pozitívne si pamätám, že som niečo o Čapom hnízde podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem.“ Český predseda vlády na margo vyjadrení jeho syna uviedol: „Moja dcéra Adriana má 20 rokov bipolárnu poruchu. Syna Andreja novinári prepadli v byte vo Švajčiarsku, kde žije so svojou mamou, s kamerou skrytou v okuliaroch a kládli mu sugestívne otázky, aby dostali správnu odpoveď, je vrchol hyenizmu. Nie je pravda, že bol môj syn unesený.“

Polícia po prijatí mailu Babiša mladšieho už skúmala, či išlo v jeho prípade o únos, trestný čin vtedy nezistila. Po odvysielanej reportáži podozrenia opäť preskúma. Na politickej scéne sa zvažuje vyslovenie nedôvery Babišovej vláde.

 

Mohlo to uňho prepuknúť po únose

Otvoriť galériu
Dušan Kešický
Zdroj: anc

Dušan Kešický, psychológ

K tomu, aby sme vedeli povedať, či je pán duševne chorý, by sme museli vedieť, aký bol predtým. Ten prejav, ktorý vidíme, môže byť prejav jeho osobnosti a byť taký stále. Pôsobí rozrušene, ale to môže byť tým, že ho našli vo Švajčiarsku, kde s tým vôbec nepočítal. Ako pilot prepravujúci osoby musel v minulosti absolvovať prísne psychické testy a je prakticky vylúčené, že v tej dobe trpel psychickou chorobou. Duševné choroby však môžu mať pomalý, ale aj búrlivý nástup v priebehu jedného mesiaca a ak aj podpisoval kedysi nejaké zmluvy, neznamená to, že bol už vtedy psychicky nespôsobilý. On môže byť iba v dočasnom stave nevypovedať kvôli tomu, že zažil nejakú traumu. Napríklad taký únos by bol určite dôvodom na traumu.

Posudok psychológa nestačí

Otvoriť galériu
Róbert Bános, právnik

Správa psychologičky nie je dostatočným dôvodom na nevypočutie svedka, resp. obvineného. K tomu, aby vyšetrovatelia zastavili trestné stíhanie z dôvodu nepríčetnosti alebo duševnej choroby treba znalecký posudok od psychiatra, prípadne od psychiatrickej kliniky. Mali by sa pokúsiť ho vypočuť. Ak ho nedokážu vypočuť, môže to zmariť alebo pozastaviť vyšetrovanie len v prípade, že by bez tejto výpovede nemali dosť iných dôkazov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude