Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Rozprávka o 12 mesiačikoch v realite: Ľudia si mohli nazbierať jahody v novembri

Vystrihnuté ako z rozprávkového príbehu! Niečo neuveriteľné sa podarilo v obci Borovce (okr. Piešťany) - po druhý raz v roku tam dozreli jahody. Odborníci hovoria o historicky prvom zbere na Slovensku v mesiaci november.

Niečo také poznajú len najmenší z rozprávky, kde Maruška išla na jahody v januári, keď bola treskúca zima. Spoločnosť, ktorej jahody patria, zverejnila na svojom profile, že budú robiť samozber jahôd – a zadarmo. Oznam zakrátko zdieľalo 200-tisíc ľudí! Od skorého utorkového rána ľudia neváhali merať cestu, len aby sa im jahody ušli.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Je to neuveriteľné, že sú v novembri jahody. Keď sme sa to dopočuli, hneď sme si brali dovolenku a išli sme. Sú krásne, veľké a sladké, sme nadšení,“ hovoria manželia z Hlohovca. Odborníci hovoria, že je to len zázrak prírody, ktorý sa udial po prvý raz v histórii vďaka tomu, že v týchto končinách ešte nemrzlo. V rozprávke O dvanástich mesiačikoch bolo však vďaka milej Maruške všetko možné.

Rozprávku od Pavla Dobšinského poznajú deti veľmi dobre a svoju Marušku si našiel aj Nový Čas. „Je to krásne, že aj teraz sú jahody. Sú veľmi dobré a som milo prekvapená, že ich je až toľko,“ hovorí krásna Paulínka (17), ktorá sa na chvíľku pomyselne vrátila do rozprávky.

Otvoriť galériu

 

Vďaka teplému počasiu dozreli zhruba dve až tri tony jahôd, ktoré boli v Borovciach fuč za pár hodín. Konateľ spoločnosti Marián Varga (66) neskrýval nadšenie. „Jahody sú odrody Capri a Murari. My sme vôbec nečakali tento ohlas ľudí, sme v šoku. Je tu niekoľko tisíc ľudí. Jahody sú úplne zadarmo,“ dodal.

Otvoriť galériu

Klimatoóg: Je to len výnimka

Pavel Faško, klimatológ

V niektorých častiach Slovenska boli registrované aj kvitnutia ovocných stromov a kvetov. Nepovažoval by som to za niečo, čo by mohlo byť v našej klíme samozrejmé. Takže to nemusí byť každoročnou záležitosťou. Tento rok je mimoriadne teplý. Tým, že na začiatku jesene pršalo a potom bolo zase teplo, to dodalo rastlinám impulz ako keby bola jar. Preto sa príroda teraz takto prejavila.

Úryvok z rozprávky

„A čože si prišla, dievka moja a čo tu hľadáš?“ „Idem na jahody,“ odpovedala dievčina. „Eh veď je zima a na snehu jahody nerastú, " vraví Veľký Sečeň. „Ej veď ja viem,“ vraví smutne Maruška. „Ale sestra Holena a macocha prikázali mi nazbierať jahôd. Ak im nenazbieram, zabijú ma.“

Tu sa zdvihol Veľký Sečeň, šiel k mesiačikom, ktorý mu sedel naproti, dal mu kyjak a povedal: „Bratku Lipeň, zasadniže si teraz na moje miesto!“ Mesiac Lipeň sadol hore na najvyšší kameň a zatočil kyjakom nad vatrou. Kým sa Maruška spamätala, bolo ich akoby bol polial zem krvou. Uradovaná Maruška nazbierala plnú zásteru jahôd.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Novy Cas, zab

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť