Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2018 16:15 | Správy | Servis

Vianoce sú tu už takmer o mesiac: Na toto si dajte pri kúpe v e-shope pozor

Vianoce sa blížia a väčšina z nás už nakupuje darčeky. Čoraz viac ľudí ale už vymenilo obchody za internet a prekvapenia zháňa v e-shopoch. Je to pohodlné, rýchle a často lacné, nemusíte sa tlačiť v preplnených nákupných centrách a neobmedzujú vás otváracie hodiny.

Obavy však spôsobuje platenie cez internet a možnosť, že vám tovar nesadne. Na čo si dať pri kúpe v e-shope pozor a čomu sa teraz pred Vianocami vyhnúť? 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Overte si e-shop

Keď uvažujete o nákupe v e-shope, ktorý ešte nepoznáte, overte si ho. Väčšina z nich už nemá kamennú predajňu, často ani neumožňujú osobný odber. Kedysi by to bolo podozrivé, dnes bežná prax. Tiež je dobré zistiť, aké má e-shop recenzie a ako sa o ňom vyjadrujú ľudia v diskusiách. Novovzniknutý obchod však takéto zázemie ešte mať nemusí. Ak o ňom nič nenájdete, nemusí ísť hneď o podvod, ale je dobré spozornieť.

 

Naopak, rôzne ocenenia, napríklad od Heuréky, sú veľký klad. Ak hľadáte čo najnižšiu cenu značkového tovaru, dajte si pozor na podozrivo nízku. „V prvom rade je vhodné si overiť „pozadie“ daného e*shopu. Najdôležitejšie je, aby mal e-shop zverejnený kontakt, najlepšie aj telefonický,“ radí Michal Horňák z portálu NajlepšiaModa.

Zistite si dobu dodania

E-shopy nie vždy majú všetok tovar na sklade, ale uvádzajú dobu dodania. POZOR! Pred Vianocami mávajú internetové obchody problémy s kapacitou a nestíhajú. Niektorí to jednoducho nezvládnu a vy svoj tovar dostanete až v januári. Viacerí majú na stránke uvedené, dokedy musíte tovar objednať, aby vám garantovali dodanie do Vianoc. Dátum poslednej predvianočnej objednávky sa obvykle pohybuje od konca novembra do polovice decembra. Nenechávajte kúpu na december.

Otvoriť galériu

Skontrolujte tovar

Pozorne si prečítajte, či slovný opis zodpovedá fotografiám výrobku. Buďte opatrní, ak chýba nejaký údaj, prípadne fotografia z niektorého uhla. Ak nakupujete tovar, u ktorého je dôležitý rozmer, kontrolujte ho v centimetroch. Veľkosti S, M, L nie sú nijako certifikované, overte si veľkostné tabuľky.

Otvoriť galériu

Zistite možnosti reklamácie

Pri nákupe cez internet máte zo zákona právo vrátiť nepoškodený a nepoužitý tovar do 14 dní bez udania dôvodu. Prečítajte si na stránke, či sa tento zákon predajca nepokúša obísť a ako prebieha proces reklamácie. Napríklad, či je uvedená adresa, kam tovar môžete poslať, či kto znáša poštovné. Michal Horňák upozorňuje na zahraničné e-shopy, ktoré sa prezentujú ako slovenské.

Pri nich môže vzniknúť problém s reklamáciou, či vrátením tovaru kvôli vysokej cene poštovného do zahraničia. Dvojtýždňová lehota na vrátenie nemusí platiť u predajcov z krajín mimo EÚ, overte si to pred nákupom. Zistite si, do koľkých dní od vrátenia tovaru vám e-shop vráti prípadné zaplatené peniaze. „Predávajúci je povinný bez zbytočného odkladu, najneskôr do 14 dní odo dňa doručenia oznámenia o odstúpení od zmluvy, vrátiť spotrebiteľovi všetky platby, ktoré od neho prijal na základe zmluvy,“ informuje Danuša Krkošová, Slovenská obchodná inšpekcia.

To znamená, že poštovné, ktoré ste zaplatili, vám e-shop preplatiť nemusí, ak nemá v obchodných podmienkach uvedené inak. Nikdy nepreberajte poškodenú zásielku. Ak zistíme poškodenie tovaru až po rozbalení, ihneď kontaktujte e-shop. Niektoré budú požadovať fotodokumentáciu, ale väčšina nie. Na vrátenie tovaru po Vianociach, čiže po uplynutí dvojtýždňovej lehoty, sa v e-shope informujte. Nie každý to ponúka a ak áno, pýtajte sa, čo budete k vráteniu musieť doložiť.

Zvážte možnosti platby

Pri prvom nákupe je vhodné zvoliť platbu na dobierku pri prevzatí tovaru, pri ďalších je platba on-line pohodlnejšia. Najbezpečnejšie je platiť internetové nákupy cez PayPal, čo je platobná brána, ktorá nevyžaduje, aby ste uvádzali citlivé informácie obchodníkovi. Na jej zriadenie potrebujete len účet v banke, platobnú kartu a pár klikov na stránke PayPal. Platba kartou vopred je obvykle výhodnejšia.

Otvoriť galériu

Používajte bezpečný internet

Bezplatné wifi body v nákupných centrách či parkoch rozhodne nie sú vhodné na nákupy. Nakupujte a najmä plaťte zásadne len z vlastného zariadenia a najlepšie z domácej siete.

 

Seriózny e-shop má stránku, ktorá

  • Výrazne sa nepodobá na inú, obvykle značkovú, alebo inak veľmi známu
  • Obsahuje texty bez chýb, preklepov, zrozumiteľne napísaná
  • Má bezpečnostný certifikát – adresa sa začína https, nie len http a pred tým obvykle obrázok zamknutého zámku alebo kľúča
  • Uvádza všetky obchodné údaje overiteľné v živnostenskom alebo obchodnom registri – IČO, DIČ, bankové spojenie, adresu sídla
  • Je dohľadateľná v diskusiách, recenziách a cenových vyhľadávačov
  • Uvádza možnosti platby, spôsoby doručenia, reklamačný poriadok, poučenie o ochrane osobných údajov a používaní cookies

 

Výhody

  • Na výber a nákup máte času, koľko chcete
  • Nezaujímajú vás otváracie hodiny
  • Môžete porovnávať ponuky viacerých predajcov
  • Dovoz až domov

 

Nevýhody

  • Tovar si nemôžete vyskúšať, chytiť, prezrieť
  • K cene musíte pripočítať poštovné (nie vždy)
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?