Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2018 20:18 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Smutná správa pre fanúšikov Marvel komiksov: Zomrel otec Hulka, Spidermana či Thora

Stan Lee († 95) vymyslel Hulka, Spider-mana, Iron Mana a v podstate všetkých hrdinov sveta Marvel.

Podľa portálu Mirror museli v skorých ranných hodinách v jeho dome v Hollywoode zasahovať záchranári. Tvorca celého spektra superhrdinov zomrel po prevoze do nemocnice. V poslednom roku prekonal viacero ochorení ako napríklad pneumónia. Trpel tiež problémami so zrakom. 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Firmu Marvel založil so spoločníkom Jackom Kirbym v roku 1961.  V roku 2009 ju za štyri miliardy prevzal gigant Walt Disney. "Ľudia stavajú mosty a venujú sa lekárskemu výskumu, a ja vytváram príbehy vymyslených ľudí, ktorí sa správajú bláznivo. Ale uvedomil som si, že ani zábavu nedá ľahko opomenúť," povedal pre Chicago Tribune v roku 2014.

Svojou kreativitou sa pričinil o vznik komixov ako Fantastická štvorka, Avengers alebo Čierny panter. S firmou sa neskôr súdil o autorské práva k viacerým filmom. Jeho životnými láskami boli, okrem superhrdinov, dcéra Joan a manželka Joan, s ktorou bol ženatý 69 rokov, a ktorá umrela vlani. Dcéra, ktorá dostala meno po mame, sa vyjadrila, že "jej otec miloval všetkých svojich fanúšikov a bol veľmi skromný." 

 

Stan Lee sa narodil ako Stanley Martin Lieber 28. decembra 1922 v newyorskom Manhattane. Jeho rodičia, Celia Lieberová (za slobodna Solomonová) a Jack Lieber boli rumunskí židia, ktorí sa prisťahovali do Spojených štátov. Už od detstva ho uchvátili filmy, podľa jeho slov najmä tie, v ktorých hral heroické postavy Errol Flynn.

Neskôr sa rodina presťahovala do Bronxu, kde Stanley navštevoval strednú školu DeWitt Clinton High School. Bavilo ho písanie a sníval o tom, že raz napíše veľký americký román. Privyrábal si písaním nekrológov pre noviny, roznášaním sendvičov, ale aj prácou v kancelárii.

Po maturite mu strýko pomohol zamestnať sa vo vydavateľstve Timely (neskôr Marvel) Comics, kde mal na starosti jednoduché práce – nosil kolegom jedlo, napĺňal perá atramentom. V roku 1941 dostal príležitosť vypĺňať textové bubliny v komikse Captain America (Kapitán Amerika). Prvý raz použil pseudonym Stan Lee, ktorý sa časom stal jeho občianskym menom. Krátko nato sa stal vo vydavateľstve redaktorom.

V rokoch 1942-1945 slúžil v americkej armáde. Ku koncu 50-tych rokov 20. storočia redaktor vydavateľstva DC komiks Julius Schwartz oživil archetyp superhrdinu a zaznamenal veľký úspech s tímom komiksových hrdinov Liga spravodlivých. Vydavateľ Martin Goodman z Marvelu oslovil Stana, aby takisto vytvoril niečo podobné. Dovtedy bezchybným akčným hrdinom písaným skôr pre detské publikum Stan Lee prepožičal ľudské vlastnosti. Ako prvý vytvoril tím superhrdinov s názvom Fantastic Four (Fantastická štvorka). Hneď nato sa preslávil vďaka svojim superhrdinom ako boli Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil a Doctor Strange. Všetky projekty zastrešovalo vydavateľstvo Marvel Comics, v ktorom sa stal Stan Lee jedným z najvyššie postavených ľudí.

Na základe jeho príbehov bola nakrútená slávna séria filmov o Spider-Manovi či Iron Manovi. Po roku 2000 sa Stan Lee vrátil k svojej záľube stvárniť vo filmoch podľa jeho predlôh niektorú z vedľajších postáv. Vďaka tomu sa objavil v desiatkach filmov ako herec.

V roku 2010 založil nadáciu Stan Lee Foundation, prostredníctvom ktorej pomáha podporovať literatúru, vzdelávanie a umenie. Od roku 2012 bol aktívny na stránke YouTube.

V roku 1947 sa oženil s Joan Clayton Boocockovou, s ktorou strávil 69 rokov až do jej smrti v roku 2017. V roku 1950 sa im narodila dcéra Joan Celia, ďalšia dcéra Jan Lee (1953) zomrela krátko po narodení.

Kráľ sveta komiksov zomrel vo veku 95 v dôsledku viacerých zdravotných problémov. Na otázku, či verí v Boha, odpovedal: "Poviem to takto. Nebudem sa snažiť vyzerať múdro. Naozaj neviem. Jednoducho neviem." Ešte známejší je však citát zo Spider-Mana: "S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: miiv, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je