Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2018 06:00 | Správy | Domáce správy

Zatočte so zlou náladou aj chorobami s pomocou byliniek: Užite si voňavú jeseň

Poznáte to - vonku je čoraz menej slnka, sychravé dni sa skracujú a keď do toho zaprší, nálada je na bode mrazu. Našťastie, tohtoročná jeseň je trochu netypická a zatiaľ sa s nami počasie skôr kamaráti.

Aby vás však pochmúrne jesenné dni neprekvapili, vyzbrojte sa vôňami, ktoré ulahodia vašej duši. Môžete staviť na bylinky, vonné sviečky či esenciálne oleje. Vyskúšajte zopár našich voňavých tipov a jeseň zvládnete s úsmevom na tvári.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Levanduľová na upokojenie

Fialová levanduľa lahodí nielen oku, ale aj nášmu nosu. Jej vôňa ovplyvňuje nervový systém, dokáže nabudiť organizmus. Pôsobí osviežujúco, a tiež upokojujúco. Zmierňuje bolesť hlavy, odbúrava stres. Potláča pocity paniky, potláča migrénu a pomáha pri nespavosti.

 

Tip: Levanduľu si môžete vysušiť v malých kytičkách a rozvešať po byte. Éterický olej nakvapkajte do difúzera alebo aromalampy a nechajte sa unášať pohodou, ktorá vo vašej domácnosti zavládne.

Otvoriť galériu
Kadidlo
Zdroj: iStock

Kadidlo sa v minulosti používalo na odháňanie zlých duchov. V dnešnej dobe môžeme pod týmto pojmom chápať stres, úzkosť, depresie, obavy, ktoré sa môžu prejaviť ako fyzické alebo psychické choroby. Vôňa kadidla znižuje úzkosť, navodzuje pocit pokoja a harmónie. Tiež lieči zápalové ochorenia.

Tip: Aplikujte pár kvapiek éterického oleja na krk, šiju a hrudník na zmiernenie úzkosti, alebo rozvoňajte miestnosť aromalampou s kvapkami kadidla.

Otvoriť galériu
Mäta
Zdroj: iStock

Vôňa mäty je veľmi energická. Stimuluje nervový systém, zmierňuje bolesť hlavy. Listy mäty obsahujú silicu, mentol a ďalších viac ako 40 látok, ktoré majú blahodarný účinok aj na trávenie. Inhalovanie mäty pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, pôsobí proti stresu a únave.

Tip: Mätový čaj pozdvihne nielen náladu, ale aj prinesie pokoj do vašej duše. Najlepší je z čerstvej mäty, ale rovnako dobre chutí aj zo sušenej. Mäta so zázvorom posilňuje organizmus a pomáha pri nachladnutí.

Otvoriť galériu
Jazmín
Zdroj: iStock

Tento vzácny olej môžete miešať so zmesami, ktoré pomáhajú zmierňovať pocity strachu, smútku a ponurej nálady. Jazmín prináša sebavedomie, optimizmus a pocity eufórie. Pomáha tiež zmierňovať rôzne fóbie, je výborným pomocníkom pri rozhodovaní a podporuje predstavivosť.

Tip: Jazmínová vôňa prebúdza romantiku. Skúste si éterický olej natrieť denne na hrudník, zátylok a zápästia, aby ste s ním mohli byť prepojení počas dňa.

Otvoriť galériu
Vanilka
Zdroj: iStock

Vôňa vanilky je veľmi výrazná, preto ju každý neakceptuje. Pôsobí však veľmi stimulujúco na nervový systém a keďže úzko súvisí s ľudskými feromónmi, používa sa aj ako afrodiziakum. Povzbudzuje tiež pri depresii, pomáha pri horúčke a navodzuje optimizmus.

Tip: Doprajte si masáže olejom z vanilky, prípadne si vyrobte olej doma. Rozdrvte vanilkový lusk a zmiešajte s olivovým olejom. Zregenerujete svoju pokožku.

Otvoriť galériu
Pomaranč
Zdroj: iStock

Vôňa pomaranča zvyšuje viditeľne náladu, posilňuje psychiku a navodzuje duševnú pohodu. Esenciálne oleje z pomaranča riešia veľkú škálu citových problémov, dodávajú energiu a podporujú imunitný systém. Pomarančová vôňa je prírodným afrodiziakom.

Tip: Ak nemáte doma esenciálny olej, ošúpte pomaranč a šupku vytlačte do vzduchu, prípadne poukladajte šupky z pomaranča na radiátor, alebo len voľne položte na tanierik.

Otvoriť galériu
Citrón
Zdroj: iStock

Svieža citrónová vôňa povzbudzuje, pôsobí antidepresívne a zároveň neuveriteľne zlepšuje koncentráciu. Esenciálny olej má mnoho využití, môžete ho difúzovať, niektoré sa používajú aj vnútorne – stačí pár kvapiek do vody a osviežujúci nápoj urobí s vašou mysľou divy.

Tip: Ak nemáte aromalampu ani vonnú sviečku poruke, vytlačte citrónovú šťavu z niekoľkých citrónov a v miskách alebo v sklených pohárikoch porozkladajte po byte.

Aromaterapia v praxi

Otvoriť galériu
Miroslava Geri
Zdroj: anc

Esenciálne oleje sú prírodné aromatické zložky rastlín, väčšinou krásne voňajúce. Oleje môžu ovplyvniť náladu, zmysly, ale aj vyvolať silný emocionálny zážitok. Je veľmi dôležité používať 100% čisté esenciálne oleje, pretože to, čo dýchame, to nás ovplyvňuje.

V jesennom období odporúčam používať mätový olej, eucalyptový na dobré dýchanie, škoricu a klinček ako ochranu pred vírusmi, na zohriatie organizmu, levanduľa všeobecne upokojuje a podporuje dobrý spánok, ale dobre účinkuje pri popáleninách.

Citrónový olej výborne vonia, má čistiace účinky, vie pozdvihnúť náladu a poskytnúť energiu. Keďže je rastlín a esenciálnych olejov veľa, nie každému vonia všetko a vždy rovnako. Treba si vybrať to, čo vonia vám a čo váš organizmus podvedome potrebuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!