Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2018 11:40 | Správy | Domáce správy

SNS navrhla, aby sa Slovensko nepridalo ku globálnemu paktu: Vláda naďalej odmieta kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov

Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný.

Do Národnej rady SR predložili národniari uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. Dokument je podľa SNS vo filozofickom rozpore a nesúlade so slovenskou aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou. SNS o tom informovala vo svojom sobotňajšom stanovisku. Globálny pakt OSN podľa národniarov povyšuje práva migrantov nad slobody a práva pôvodného obyvateľstva. "Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii je vo svojej štruktúre a obsahu rozporuplný, nekomplexný, jednostranne orientovaný dokument, ktorý povyšuje záujmy, práva a potreby migrantov nad slobody a práva pôvodného obyvateľstva," vysvetlil prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Poslanci za SNS chcú, aby aj vláda SR zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu. Kabinetu navrhujú, "aby vykonala príslušné opatrenia k tomu, aby na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov štátov, ktoré bude na začiatku decembra v Marakéši, Slovenská republika tento pakt neprijala". Národniari pripomínajú, že o možných rizikách paktu pre Slovensko hovoria dlhodobo a nesúhlasia s návrhom ministerstva zahraničných vec akceptovať medzinárodné záväzky tohto dokumentu. "Ako vyplýva zo znenia tohto Globálneho paktu, plnenie 'nezáväzných' politických záväzkov a cieľov, ktoré pakt obsahuje, má byť dokonca pravidelne kontrolované a hodnotené," doplnil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu za účasti ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD). Šéf slovenskej diplomacie nedávno okrem iného vyhlásil, že Globálny pakt OSN o migrácii je politický dokument, ktorý členské krajiny do ničoho nenúti a formulovanie migračnej politiky ostáva suverénnym právom každého štátu. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v súvislosti s paktom ubezpečil občanov, že Slovensko nijako nemení svoju pozíciu v otázke migrácie. Vláda pod jeho vedením nebude súhlasiť s ničím, čo by mohlo akokoľvek ohroziť či oslabiť bezpečnosť a suverenitu Slovenskej republiky. Vláda naďalej odmieta kvóty a povinné prerozdeľovanie migrantov. Most-Híd nedávno uviedol, že nepovažuje za potrebné prijať uznesenie, ktorým Slovensko pakt odmietne.

 

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený