Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2018 07:59 | Správy | Politika

Odtajnená práca Danka má dvojníka: Koľko je rovnakých rigorózok?!

Po tom, čo šéf parlamentu Andrej Danko (44) odtajnil svoju prácu, je jasné, že takmer identickú rigorózku na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici obhajovali aj rok neskôr po Dankovi.

Existuje pritom ešte prinajmenšom jedna práca s rovnakým názvom a počtom strán, avšak ešte z roku 1999, čiže bola napísaná predtým, ako ju odovzdával šéf parlamentu. Tá sa však nedávno stratila, čiže porovnávať ju zatiaľ nie je možné. Otázka teda znie: Dá sa na základe odpísanej rigorózky odobrať titul JUDr.? Po vyše mesiaci utajovania Danko sprístupnil svoju rigoróznu prácu z roku 2000 s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty novinárom v priestoroch knižnice UMB bez možnosti fotografovania.

Otvoriť galériu

Pred pár dňami sa však zjavila ďalšia práca s rovnakým názvom, ktorú na univerzite o rok neskôr napísal advokát Daniel Pisák. Denník N upozornil na to, že obe práce sú takmer totožné a líšia sa iba vo formuláciách, slovoslede či rozložení kapitol. Ide pritom už o tretiu rigoróznu prácu s totožným názvom. V roku 1999 ju napísala Emília Shakkour na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, no tá sa z knižnice záhadne stratila. Otázne je, či neexistuje ešte viac podobných prác s rovnakým názvom.

Niektoré vysoké školy na naše otázky neodpovedali. UMB vraj podľa rektora Vladimíra Hiadlovského považuje plagiátorstvo za vážny celospoločenský morálny problém, no so škandalózne nadobudnutým titulom nemôže nič robiť. „Zákon o vysokých školách neumožňuje odobrať titul ani žiadnu formu revízie rigorózneho konania. Univerzita Mateja Bela dnes deklaruje transparentné procesy pri získavaní vysokoškolských titulov,“ vyhlásil Hiadlovský.

 

Advokát Pisák priznal, že pre časovú zaneprázdnenosť využil vtedy pomoc študenta, ktorý mu pripravoval podklady. „Ani na okamih by mi však nenapadlo, že by podklady mohli byť prevzaté z nejakej inej práce, a už vôbec nie, že by mohla byť prevzatá ako celok. Ak by som o tom vedel alebo ak by som to čo i len tušil, takú prácu by som nikdy neodovzdal,“ uviedol Pisák.

Väzenie za odpisovanie

Odpovedi na otázku, prečo sú práce Danka a Pisáka rovnaké, sa predseda NR SR vyhol. „Predseda NR SR Andrej Danko svoju prácu sprístupnil a vo všetkom vyjde UMB v ústrety. Spomínaného právnika pán predseda nepozná,“ uviedol jeho hovorca Tomáš Kostelník. Titul podľa odborníkov na Slovensku nie je možné odobrať nijakým spôsobom.

Otvoriť galériu

Právnik Marek Benedik však upozorňuje, že za porušenie autorského zákona kvôli plagiátorstvu hrozí až dvojročná basa. „Autor, ktorého autorské práva boli takto porušené, sa môže domáhať proti plagiátorovi nárokov podľa autorského zákona, napríklad ospravedlnenia, náhrady škody, vydania bezdôvodného obohatenia alebo náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch. Na existenciu akademického titulu to však z formálneho hľadiska nemá žiadny vplyv,“ dodal Benedik.

Chyba je, že to v škole pripustili

Dušan Katuščák, expert na písanie záverečných prác
Jeden z nich určite odpisoval, alebo si to dali urobiť. Niekto iba zobral práce a mierne ich redakčne upravil. Chyba je tá, že nemáme tú prácu prvú z Univerzity Komenskéhom lebo tá je rozhodujúca. Práce Pisáka a Danka sú rovnaké, tam niet pochybností o tom, že sú identické. Chyba je, že to dekan, školotelia a oponenti pripustili. Musia vedieť, že na jednej katedre dve rigorózne práce sú úplne identické. To muselo byť každému jasné, že to bolo ukradnuté. Zdá sa, že tí pedagógovia si neplnia riadne svoju robotu, svoje úlohy a nevedia čo sa v ich odboroch deje. Veď oni vypisujú tie témy záverečných prác.

Študentke sme dali na výber - nová práca alebo titul

Expremiérka Iveta Radičová v súčasnosti pôsobí ako profesorka na univerzite BISLA v Bratislave. Vysvetľuje, že mali v minulosti na Paneurópskej VŠ podobný problém s rigoróznou prácou v prípade istej rakúskej študentky. Tá totiž napísala prácu, ktorá nebola v súlade s pravidlami, no napriek tomu jej titul udelili. Keď zistili nezrovnalosti ponúkli jej dve možnosti. „Riešili sme to tým spôsobom, že sme jej navrhli, aby si obhájila titul s novou rigoróznou prácou alebo aby sa ho vzdala. Povedala, že radšej si ho nenechá,“ dodáva Radičová.

Práce s identickým názvom

1. Emília Shakkour „Verejná správa a jej charakteristické črty“

UK 1999 72

 - stratená

2. Andrej Danko „Verejná správa a jej charakteristické črty“

UMB 2000  72

- totožná

3. Daniel Pisák „Verejná správa a jej charakteristické črty“

UMB 2001 74

- totožná

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor