Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Bašternák sa pred superrýchlym procesom zbavoval majetku: Na koho napísal luxusnú vilu?

Verdikt padol po šiestich rokoch vyšetrovania, ale za pár hodín! Podnikateľ Ladislav Bašternák (46) spájaný s viacerými politickými špičkami si podľa rozsudku súdu má posedieť päť rokov za mrežami.

Kauza, ktorú kompetentní spočiatku nechceli ani vyšetrovať, sa rozhýbala po tom, čo na ňu upozornili médiá. Bašternák, v ktorého byte stále býva aj šéf Smeru Robert Fico (54), napokon priznal, že je vinný z neoprávneného vypýtania si vratky vo výške 2 miliónov eur od štátu. Biznismena s realitami okresný súd v Bratislave uznal za vinného zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Celý škandál siaha ešte do roku 2012, keď si podľa polície Bašternák prostredníctvom firmy BL-202 kúpil sedem bytov v bytovom komplexe Mariána Kočnera Five Star Residence v Bratislave za 12 miliónov eur v hotovosti. Reálna hodnota nehnuteľností pritom bola oveľa nižšia - len 1,5 milióna eur. Vďaka tomuto mechanizmu si mohol vypýtať dva milióny eur od štátu späť a ten mu peniaze aj dal.

Bašternák sa po obvinení pred pár mesiacmi snažil vykúpiť aj tým, že sumu vrátil späť, no nepomohlo mu to, keďže ústavný súd povedal, že v prípade daňových podvodov sa účinná ľútosť uplatniť nedá. Bašternák v spoločnosti prominentných kamarátov zvyčajne pôsobil suverénnym dojmom. V stredu ráno po príchode na súd mu už úsmev na tvári zmizol. K novinárskym otázkam sa nevyjadroval, pred sudkyňou len v stručnosti šokujúco skonštatoval: „Som vinný.“

 

Vďaka jeho priznaniu tak súd nemusel pojednávať o samotnej veci, ale len o výške trestu. Jeho advokát Peter Filip na základe poľahčujúcich okolností žiadal oslobodenie alebo podmienku. „Pridržiavam sa záverečnej reči svojho obhajcu. Skutok ľutujem,“ dodal v súdnej sieni Bašternák.

„V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keď- že môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu,“ vyhlásil advokát Filip. Daňový úrad v Trenčíne ešte od Bašternáka žiada úhradu 242-tisíc eur, ktoré štátu chýbajú za jeho neoprávnené vratky.

Nie je mu to príjemné

Súd napokon rozhodol, že Bašternák pri odpočte DPH spáchal trestný čin a vymeral mu päť rokov natvrdo. Zároveň mu rozsudok zakazuje na 5 rokov podnikať. Podnikateľ sa proti rozsudku odvolal, čiže jeho prípad sa presunie na krajský súd.

„Môžete mu klásť otázky, nedostanete odpovede. Nie sme na tlačovej konferencii, aj keď to tak vyzerá. A nie je to príjemné,“ povedal novinárom Bašternákov advokát Peter Filip a dodal, že trest nepovažuje za adekvátny. „Pozrite sa, koľko takýchto trestných činov je na Slovensku prejednávaných, pozrite sa, kto uhradil čo len cent, a potom sa môžeme rozprávať o spravodlivosti,“ vysvetlil Filip.

Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je od 7 až do 12 rokov. Súd však v tomto prípade zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, oľutovanie a uhradenie škody. Podľa advokáta Róberta Bánosa stále existuje šanca, že podnikateľa odvolací súd oslobodí.

„Keby krajský súd rozhodol, že tento prípad spadá pod inštitút účinnej ľútosti, tak by ho mal oslobodiť. Môže to spraviť priamo krajský sudca a nie je tam dôvod, aby sa to vrátilo naspäť na okresný súd. Ak by mu potvrdil 5-ročný trest, tak minimálne dve tretiny trestu by mal odsedieť a potom môže požiadať o podmienečné prepustenie,“ doplnil Bános. Hovorí, že vyšší trest by mohol dostať iba v prípade, že by sa nepriznal. Dokonca však môže skončiť aj s podmienkou. „Ale v tomto prípade pri daňových podvodoch sú názory Ústavného súdu, že na toto sa nevzťahuje účinná ľútosť,“ zakončil Bános.

Obrovskú vilu na Slavíne prepísal na ženu

Prokurátor na súde žiadal aj zabavenie Bašternákovho majetku, do súdneho verdiku sa táto požiadavka nedostala. Samotný Bašternák pritom nenechal nič na náhodu. Ešte pred začatím súdneho konania sa začal zbavovať svojich nehnuteľností. Podľa katastra koncom októbra prepísal luxusný dom pod Slavínom na svoju manželku Tatianu.

Otvoriť galériu
Vila na Slavíne.
Zdroj: tasr

Jeho advokát však oponoval, že sa neobával zabavenia majetku. Sudkyňa pri rozsudku prihliadala aj na to, že Bašternák nebol trestne stíhaný. Pripomenula však, že v posledných rokoch má na rováši 20 dopravných priestupkov. Bašternák sa preslávil aj tým, že svojím drahým Bugatti parkoval napríklad na mieste pre invalidov alebo ho zastavila hliadka pre predbiehanie cez plnú čiaru.

Ako sa ťahal prípad

2011 - 2012

Bašternák kupuje sedem bytov v bytovke Five Star Residence, ktoré staval Marián Kočner, za 12 miliónov eur v hotovosti a štát mu vyplatí vratku 2 milióny eur, aj keď ich trhová hodnota bola len 1,5 milióna eur.

2013

Minister vnútra Robert Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel v spoločnosti.

5. augusta 2014

Vyšetrovateľka zastavuje konanie s tým, že skutok sa nestal.

7. augusta 2014

Pracovníci Finančnej správy pripravili sťažnosť proti zastaveniu,
ale vedenie daniarov ju neposlalo polícii.

13. apríla 2016

Začalo sa trestné stíhanie vo veci.

29. júna 2016

V bytovom komplexe, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Bašternáka, podozrivého z daňových podvodov, prebiehala policajná razia.

14. februára 2017

Policajti vykonali päť domových prehliadok aj u Bašternáka.

17. marca 2017

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil podnikateľa Bašternáka zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

25. apríla 2017

Bašternák podal sťažnosť proti uzneseniu vyšetrovateľa NAKA o vznesení obvinenia pre zločin neodvedenia dane a poistného.

17. augusta 2017

Bašternák vypovedal pred vyšetrovateľom NAKA, kde si mal počas výsluchu uplatniť inštitút tzv. účinnej ľútosti a zaplatiť 1,7 milióna eur.

29. marca 2018

Prokurátor obžaloval Bašternáka z daňových podvodov

7. novembra 2018

Bašternáka odsúdil okresný súd na 5 rokov basy, no podnikateľ sa odvolal.

Fico o sťahovaní z Bonaparte mlčí

Už roky býva u Bašternáka v nájme v luxusnej rezidencii Bonaparte aj šéf Smeru Robert Fico. Ten niekoľkokrát povedal, že sa odsťahuje, no teraz mlčí.

September 2016 - „Už si hľadám pozemok, lebo si chcem postaviť dom.“

November 2016 - „Ak sa preukáže, že pán, ktorý je vlastníkom nehnuteľnosti, spáchal trestný čin, tak bez akýchkoľvek ťažkostí a rýchlo odtiaľ odídem preč.“

Február 2017 - „Len čo bude vznesené obvinenie, pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať.“

Marec 2017 - „Hľadám si bývanie, kde dožijem. Nemám 30 rokov, aby som sa ako dromedár sťahoval každé dve hodiny.“

Apríl 2018 - „Nájsť si normálne bývanie nie je také jednoduché. Mal som pokusy, ale dnes nájsť bývanie v Bratislave bez toho, aby nebolo historicky zaťažené ľuďmi, ktorí boli takí alebo onakí, je takmer nemožné.“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!