Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2018 04:30 | Správy | Zahraničné správy

Rana pre amerického prezidenta: Blíži sa koniec Trumpa?!

Zlaté časy Donalda Trumpa (71) sa skončili! Napriek tomu, že voľby do Kongresu USA sa ho priamo netýkali, jeho meno sa pri nich skloňovalo najviac.

Hlava Spojených štátov posilnila základňu republikánov v Senáte, no prišla o väčšinu v Snemovni reprezentantov. Čo pre Trumpa tento fakt znamená a ako to ovplyvní jeho ďalšie vládnutie? Voľby v polovici volebného obdobia vždy ukážu náladu v americkej spoločnosti. Práve tieto sa tak stali akýmsi neoficiálnym referendom o Trumpovi.

Kým demokrati si polepšili v dolnej komore - Snemovni reprezentantov o viac ako dve desiatky kresiel, vďaka čomu prelomili 8-ročnú nadvládu Trumpových republikánskych podporovateľov, republikáni, naopak, mierne posilnili v hornej komore - Senáte.

„Voľby do Snemovne lepšie kopírujú aktuálnu voličskú náladu, pretože sa každé dva roky mení počet všetkých jej členov, zatiaľ čo v Senáte sa volí iba tretina. V tomto volebnom cykle sa do Senátu volilo v štátoch, kde republikáni tradične dominujú, čiže ani nebol predpoklad, že by demokrati mohli výrazne posilniť,“ vysvetľuje Branislav Kováčik, dekan Fakulty politických vied na UMB v Banskej Bystrici.

 

Výhra demokratov v Snemovni podľa Kováčika znamená, že Trumpovi odporcovia získali moc vyšetrovať prezidenta a prispieť k vytváraniu politickej agendy v krajine na nasledujúce dva roky, pretože zástupcovia Snemovne v prípade obžaloby prezidenta vystupujú ako žalobcovia, kým členovia Senátu sú v pozícii sudcov.

„Bolo by to však veľmi komplikované a v súčasnom zložení Senátu ani nepredpokladám, že by mohol byť Trump odvolaný,“ dodáva Kováčik. V americkom volebnom systéme navyše platí, že demokrati a republikáni nehlasujú vždy po straníckej linke. „Je možné, že by niektorí zahlasovali podľa vlastnej vôle a prezidenta podržali,“ hovorí šéf fakulty.

Otvoriť galériu

Demokrati mu sťažia vládu

Pre Trumpa výsledok volieb znamená skôr ťažšie presadzovanie svojich návrhov zákonov než hrozbu straty úradu. „Návrh zákona musí prejsť v identickom znení v oboch komorách. To znamená, že ak neprejde napríklad v Snemovni reprezentantov, tak je jedno, že prejde v Senáte. Na druhej strane Trump často využíva výkonné príkazy, ktoré majú charakter zákona, a tým komory obchádza.

Tie však môže kedykoľvek zrušiť súd, čo sa Trumpovi už stalo,“ pripomína Kováčik. V praxi to znamená, že Trump môže výkonným príkazom síce nariadiť napríklad výstavbu sľubovaného múru medzi Mexikom a USA, no nemôže nimi zvýšiť dane. Samotný prezident Trump na twitteri komentoval výsledky utorkových volieb ako „ohromný úspech“. Súčasnej líderke demokratov Nancy Pelosiovej pogratuloval.

Demokrati nevyhrali tak presvedčivo

Petr Boháček, analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky

Demokratom sa osvedčili stratégie cielené na stredových a konzervatívnych voličov a ukázali, že môžu ohroziť republikánov aj v ich tradičných južanských baštách. Vysoká volebná účasť a mobilizácia žien boli rozhodne súčasťou úspechu demokratov.

V oblasti domácej politiky môžeme očakávať, že bez väčšiny v Snemovni reprezentantov bude Donald Trump viac závisieť od hľadania kompromisu alebo prijímania prezidentských direktív. Ak prezident pocíti tlak zo strany vyšetrovania svojho prepojenia s Ruskom, môže sa stať, že sa bude snažiť spojiť s demokratmi v Snemovni, ktorá spúšťa proces odvolávania prezidenta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu