Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zdesení manželia Belkovci: Samka nám zo školy uniesla sociálka!

Manželia Dana (36) a Viktor (41) Belkovci z Ovčiarska (okr. Žilina) prežívajú najhoršie chvíle života. Párik, ktorý sníval aj realizoval svoj sen o veľkej milujúcej rodine, sa pár týždňov pred Vianocami so zdesením prizerá, ako štátne orgány do tohto sna necitlivo zasiahli.

Pred dvoma týždňami im sociálni pracovníci rovno zo základnej školy a pred očami detí odviedli do krízového centra syna Samka (14), o ktorom úradníci usúdili, že môže byť týraný. Škola svojho žiaka vydala na základe kontroverzného listu, ktorý mal napísať. Otrasení sú nielen Samkovi rodičia, ale aj piati súrodenci. Rodina plná detí, v ktorej má otec dve vysoké školy a matka vedie úspešnú rodinnú nábytkársku firmu, je z toho všetkého zlomená.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

„To, čo sa nám stalo, nás položilo. Ja, muž aj deti sme vystrašení a bezmocní, nechápeme, ako sa takéto niečo môže stať. Deti sa boja, majú strach, že niekto príde a odvedie aj ich,“ povedala Novému Času mama Dana, ktorá je vo vysokom štádiu tehotenstva. Pred dvoma týždňami jej syn Samko napísal list, ktorý doniesol učiteľke. Stálo v ňom, že jeho mama je naňho veľmi prísna a že naňho kričí a urobila mu modrinu.

Podľa rodiny je zvláštne, že list je bezchybne napísaný a kopíruje skutkovú podstatu týrania z trestného zákona. Samko, ktorý trpí dysgrafiou aj dyslexiou a nedokáže podľa nich napísať súvislú vetu, pretože mu to zdravotné znevýhodnenie nedovoľuje. Navyše trpí syndrómom ADD, čo je porucha správania.

 

Zobrali ho pred bratom

Rodina je presvedčená, že list chlapcovi niekto nadiktoval a dieťa bolo zmanipulované. Na konaní vedenia školy je zvláštne, že si informácie nepreverovalo, ale napísalo rovno podozrenie na Úrad práce a nič netušiacim rodičom bol Samko odobratý do krízového centra Náruč. Stalo sa to pred očami jeho brata Adama na hodine fyziky.

„Prišli preňho a vraj ide k doktorovi, že mu nie je dobre. Som smutný a hnevám sa. Zobrali mi brata a nie je pravda, že mama je naňho zlá. On to napísal a ani to tak nemyslel, on sa dakedy správa uletene, ja mu aj sám niekedy nerozumiem. Ale my sa máme radi a on tu netrpí,“ povedal Samkov brat Adam.

Jeho otec Viktor (41) je stavebný inžinier a informatik, v štátnej správe odrobil 17 rokov. „Vždy som chcel veľkú rodinu, robil som pre štát. Ale že sa mi štát takto odvďačí, že mi vezme syna bezdôvodne, to som nečakal. Premýšľam, či vôbec má zmysel v takejto krajine žiť, že vezmeme deti a odídeme tam, kde nie je bezprávie,“ povedal zlomeným hlasom.

Nahnevaný advokát

Rodina prostredníctvom právneho zástupcu Radovana Konečného podala oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu únosu a trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. „Prišli pre chlapca bez toho, aby si čokoľvek overili, prešetrili dôkladne situáciu a čo je úplný škandál, nemali v čase jeho odoberania súdne rozhodnutie. To bolo vydané až dve hodiny po tom, ako bolo dieťa doslova unesené,“ hovorí právny zástupca rodiny.

To však odmieta hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová, ktorá tvrdí, že konali na základe podozrenia z týrania a disponujú platným súdnym rozhodnutím. Matka Dana, ktorá je vo vysokom štádiu tehotenstva a každú chvíľu má porodiť šiesteho syna Filipka, je na dne. Vyhľadala už aj pomoc psychológa.

Otvoriť galériu

„Bola som na Samka prísnejšia, pretože potrebuje s jeho chorobou pevné pravidlá. Chlapec je v puberte a tento výkyv je v tomto veku normálny. Ale že zo mňa niekto urobí tyranku a že mi vezmú syna, to nedokážem prežiť. Bojím sa, že predčasne porodím, mám už druhý týždeň strašné bolesti a psychické úzkosti,“ uzavrela nešťastná matka.

Trestné oznámenie pre podozrenie z únosu

Otvoriť galériu
Jana Balogová
Zdroj: PZ SR

Na odbore kriminálnej polície OR PZ v Žiline je od 5. novembra evidované trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania únosu a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Momentálne sú vykonávané úkony, v rámci ktorých bolo doručovanie predvolaní vykonávané prostredníctvom polície, čo nie je v rozpore so zákonom. V danom prípade najmä z hľadiska rýchlosti vyšetrovania.

Konali svoju povinnosť

Otvoriť galériu

Na základe písomnej výpovede dieťaťa, následne ním potvrdenej pri osobnom rozhovore v škole, úrad vyhodnotil situáciu dieťaťa ako podozrenie z týrania. Následne konal svoju zákonom stanovenú povinnosť, postaral sa o dieťa (ako jediné spomedzi detí z rodiny nemalo v škole zaplatené obedy) a navrhol súdu vydať neodkladné opatrenie a dočasne dieťa umiestniť do náhradnej starostlivosti.

Súd návrh a v ňom uvedené dôvody a dôkazy vyhodnotil a rozhodol. Vo veci bolo podané oznámenie o týraní. Dôrazne sa ohradzujeme voči znevažovaniu práce sociálnych pracovníkov, ktorí v situácii, keď zistia podozrenie z týrania, sú povinní okamžite konať.

Otvoriť galériu

Pred 2,5 rokom priamo zo školy v Brehoch (okr. Žarnovica) odviedli Marca Greguša (7) počas vyučovania jeho matka, vyšší sociálny úradník a zástupca sociálnej kurately. V tom čase minister práce Ján Richter povedal: „Treba povedať, že to bolo urobené veľmi neprofesionálne, dovolím si povedať, po slovensky - na hulváta, a nesmie sa to viacej opakovat,“ vyhlásil Richter po rokovaní vlády.

Sociálna pracovníčka podľa neho mala vstúpit do tohto procesu a trvať na tom, aby prebehol kultúrne, „aby to nebolo, preboha, v triede“. Prípad si dal vyšetriť. „Sociálny pracovník tam nemôže byť len asistent, ktorý je štvrtý v rade. On tam má svoje postavenie, zákonnú právomoc,“ dodal minister.

Ako odoberali Samka

26.10.2018

12.00 hod.

Dieťa bolo odňaté.

14.12 hod

Bol podaný návrh na odňatie

14.41 hod

Rozhodnutie o odobratí bolo právoplatné a vykonateľné

(Časy potvrdila hovorkyňa súdu Lenka Belavá.)

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?