Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2018 12:00 | Tip od Vás | Kuriozity
FotoVideo

Dominikov film z najchladnejšej dediny na svete mieri na Oscara: Z detailov z nakrúcania vás bude mraziť!

Zo študentského filmu je svetová senzácia! Košický rodák Dominik Bari (24) sa odhodlal vytvoriť dokument o izolovanej dedinke Ojmjakon v Rusku, ktorá je označovaná za najchladnejšie obývané miesto na Zemi. S brazílskym kolegom strávil päť dní filmovaním v ukrutných mrazoch, v akých sa krádež čiapky berie ako pokus o vraždu.

Aby svetu priblížil život v tých najextrémnejších podmienkach, aké ľudstvo pozná, precestoval viac ako 16-tisíc kilometrov. Dychberúci film Slováka si vyslúžil celosvetovú pozornosť.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Dielo Dominika Bariho sa dostalo na filmové festivaly v Los Angeles, Prahe, Ríme aj Berlíne. Dokument z najchladnejšej dediny na svete - Ojmjakonu dokonca v septembri získal aj kvalifikáciu* Americkej filmovej akadémie na Oscara v kategórii Krátky dokumentárny film. Podľa Dominika ide o prvý slovenský film, ktorý môže zabojovať o prestížne ocenenie v tejto kategórii. „Film mi v USA pomohol spropagovať aj herec Leonardo DiCaprio prostredníctvom svojej nadácie Leonardo DiCaprioFDN, ktorá zdieľala na sociálnej sieti niekoľko záberov. To strhlo pozornosť amerických, francúzskych a ruských médií,“ povedal. O najchladnejšom mieste na planéte sa dozvedel od spolužiaka Petra Vinokurova z Medzinárodnej školy filmu a televízie v Paríži, ktorý pochádza z Jakutska v Rusku.

Najprv som nemohol uveriť, že najnižšia nameraná teplota tam bola až pod -70 °C. Nepodarilo sa mi nájsť žiadne filmy o tejto dedine, vtedy som vedel, že do toho chcem ísť,“ uviedol Dominik o prvotnej motivácii. Jeho škola však expedíciu finančne nepodporila, keďže ju považovala za nebezpečnú. Sponzorov si preto našiel sám. Než sa vydal na Sibír, rozhodol sa otestovať techniku na Slovensku v kryokomore v aquaparku.

Expedícia za tisíce eur

 

Dominik prezradil, že ich natáčanie a expedícia stála približne 5-tisíc eur. Do Ojmjakonu vycestoval 19. februára 2017 so spolužiakom a ostrieľaným kameramanom z Brazílie Felipem Paivom. Cestu začali v Paríži. „Odleteli sme do Švajčiarska a pokračovali do Moskvy, kde sme prestúpili na lietadlo do Jakutska, jedného z najväčších miest na Sibíri. Tam čakala spojka Maria Romanovová, ktorá nás do Ojmjakonu sprevádzala ako tlmočníčka, nakoľko jakutsky nerozprávame,“ opísal Dominik začiatok výpravy. Najnebezpečnejšia časť výpravy bola vyše tisíckilometrová cesta upraveným autom cez tajgu. Trvala 21 hodín. Najväčšia komplikácia nastala po príchode do Ojmjakonu. „Filipe hneď prvý deň prechladol. Bál som sa, že natáčanie budeme musieť ukončiť,“ povedal Dominik.

Technika zlyhala

V dedinke označovanej ako Pól chladu natáčali päť dní. „Technika zlyhávala pre extrémne mrazy, no podarilo sa nám zachytiť život, jazyk a tradície miestnych. Je neuveriteľné, v akých mrazoch sa naučili žiť. Nebol tam signál, internet ani tečúca voda,“ uviedol Dominik. Počas expedície sa musel rozlúčiť so statívom, okuliarmi aj telefónom. Praskli vplyvom mrazu -54 °C. „Umývali sme sa vodou z roztopeného ľadu, ktorý miestni vysekávali z neďalekej rieky. Jedli sme konské a sobie mäso,“ dodal. „Podpísané vlajky (brazílska a slovenská) zostanú v miestnom múzeu ako spomienka na tých, ktorí sa odvážili navštíviť ich dedinu v zime,“ zakončil s úsmevom.

Otvoriť galériu

Dominik Bari (24), rodák z Košíc

Po skončení gymnázia sa odsťahoval do Francúzska, kde študoval na International Film & Television School of Paris so špecializáciou na kameru a filmový strih.

Po skončení bakalárskeho stupňa sa presťahoval do Londýna, kde študuje na magisterskej úrovni na prestížnej škole National Film and Television School v odbore vizuálne filmové efekty.

Ojmjakon v Jakutsku

  • Nachádza sa na rieke Indigirka, asi 5 300 km východne od Moskvy a cca 460 km západne od Ochotského mora.
  • V dedine žije približne 700 ľudí. Nemajú ústredné kúrenie, dobrý telefónny signál a ani poriadne cesty. Autá majú domáci v zime neustále naštartované. 
  • Do základnej školy chodí 130 detí. Deti prvého stupňa nemusia ísť do školy, ak je menej ako -52 °C. 
  • 26. januára 1926 tu namerali teplotu -71,2 °C. V najchladnejších mesiacoch klesajú teploty pod -60 °C. Priemerná teplota v zime je podobná priemernej teplote na povrchu planéty Mars. V lete vystupujú teploty nad +30 °C.
  • Tradičnými pochúťkami sú mrazené konské mäso so soľou, taktiež nápoj kumis, ktorý pripravujú so sobieho alebo kobylieho mlieka. 
  • Dedina sa nachádza uprostred lesa. 
  • V januári 2013 sa v oblasti premnožili vlky natoľko, že vláda vyplácala odmeny za každého zabitého vlka. Blízke mesto Verchojansk vtedy napadla obrovská svorka asi 400 vlkov, musela zasahovať aj armáda

*pozn. redakcie: v tlačenej verzii Nový Čas nesprávne uvedené slovo nominácia

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!