Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2018 01:00 | Správy | Domáce správy

Slováci hľadajú zamestnanie aj v cudzine: Na čo máte nárok,ak pracujete u susedov?

Aj keď v zahraničí pracuje menej Slovákov ako v minulosti, stále je to pre vyššie platy pre nich výhodné. Najčastejšie robíme v susedných štátoch. Do Rakúska nás lákajú hlavne vyššie mzdy, Česi sú nám zase stále blízki nielen jazykom, ale aj kultúrou.

Oplatí sa podľa odborníkov stále robiť v týchto štátoch a kto vám bude platiť podporu v nezamestnanosti či dôchodok? Podľa štatistického úradu pracuje v zahraničí zhruba 140-tisíc Slovákov. Najčastejšie v Rakúsku, kde je zamestnaných vyše 50-tisíc ľudí a naši západní susedia. V Čechách je zamestnaných mierne pod 40-tisíc Slovákov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Do roku 2016 sme zaznamenávali trend rastúceho odchodu ľudí do zahraničia, avšak odvtedy je citeľný pokles,“ uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Ako doplnila, aktuálne sa situácia na slovenskom pracovnom trhu zlepšuje, je viac pracovných príležitostí a rastie aj mzda. Hlavnou motiváciou zamestnať sa v týchto krajinách je plat.

Otvoriť galériu
Porovnanie niektorých platov.
Zdroj: Profiesia.sk, platy.sk

„Ak sa však pozrieme na to čisto cez platy, v Rakúsku bola priemerná hodinová cena práce za minulý rok na úrovni 34,06 eura. Na Slovensku to bolo 11,07 eura. Česko nás za rok 2017 predbehlo v priemernej hodinovej cene práce len mierne, a to so sumou na úrovni 11,27 eura,“ vysvetlila Buchláková. Pracovať v zahraničí však znamená aj tam platiť odvody a následne dostávať podporu či penziu.

 

Podpora a penzia zo zahraničia

Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

Európska legislatíva všeobecne určuje, že nárok na dávku v nezamestnanosti sa uplatňuje v krajine posledného zamestnania v EÚ. Teda o dávku v nezamestnanosti treba požiadať v krajine, kde bol občan poistený v nezamestnanosti.

Otvoriť galériu

Výnimka (teda požiadať o dávku v Sociálnej poisťovni) môže nastať len vtedy, ak osoba pracujúca v zahraničí preukáže, že počas celého tohto obdobia mala zachované tzv. centrum životných záujmov v krajine svojho bydliska, v uvedenom prípade teda na území Slovenskej republiky.

Dôchodok z viacerých štátov

Ak Slovák pracoval v niektorej z uvedených krajín, prípadne pracoval v oboch krajinách, môže mu vzniknúť nárok na dva alebo aj tri dôchodky po­dľa toho, či splní legislatívne podmienky daných krajín – a tie sú rôzne. O dôchodky stačí požiadať jednou žiadosťou.

Ak má bydlisko v SR, o dôchodky požiada v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska. Ak poistenec nezískal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia po­dľa právnych predpisov SR, ale získal dobu poistenia aj v uvedenom štáte/štátoch, na vznik nároku na dôchodok sa v prípade potreby prihliadne.

Priemerná čistá mzda

Rakúsko - 2 009 €

Česká rep. - 837 €

Slovensko - 755 €

Odborník: Zarábať vo Viedni, žiť a míňať v BratislavePorovnanie niektorých platov

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Hlavným argumentom pre tých, čo si hľadajú prácu za našimi hranicami, sú mzdové rozdiely. V susedných krajinách sú totiž mzdy väčšinou vyššie ako u nás. V prípade Česka to nie je síce veľký rozdiel, ale predsa. Zárobky v Rakúsku sú ale aj niekoľkonásobne vyššie ako tie naše. V prípade Českej republiky sa dokonca stierajú aj jazykové bariéry.

Otvoriť galériu

Zo mzdového hľadiska môžeme závidieť predovšetkým Rakúšanom, ktorých priemerné hrubé zárobky sú približne 4–násobné v porovnaní s tými našimi. Ďalšími faktormi rastúcej migrácie Slovákov za prácou do Rakúska je geografická blízkosť, a to nielen medzi krajinami, ale aj medzi hlavnými mestami, to znamená Bratislavou a Viedňou. Našincom pracujúcim v prihraničných oblastiach nerobí problém ani každodenné dochádzanie za prácou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám