Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.11.2018 03:30 | Správy | Domáce správy

Správa o stave vysokých škôl na Slovensku: Nečakané zistenie

Nezamestnanosť na Slovensku je na historických minimách a firmy sa trhajú za kvalitnými pracovníkmi. Podľa najnovšej správy z dielne ministerstva školstva pod Martinou Lubyovou (51) však na Slovensku rapídne klesá počet študentov vysokých škôl.

Na verejných univerzitách sa tento stav znížil o viac ako polovicu. Historické maximá zažívali vysoké školy približne pred desiatimi rokmi. Ešte v roku 2008 na súkromné školy prijali takmer 12-tisíc nových študentov, verejné vysoké školy zase viac ako 55-tisíc. V súčasnosti to je pri súkromných zariadeniach o 80 % menej a pri verejných školách pokles o polovicu. Na druhej strane rastie záujem ľudí zo zahraničia.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

„Počet študentov iného štátneho občianstva sa pritom medziročne zvýšil o 8,6 %,“ píše sa v správe rezortu školstva. Pripomínajú, že v priebehu roka 2017 riadne skončilo štúdium dokopy 45 595 študentov, čo predstavuje medziročný pokles o 10,8 %. Rovnako menší počet je aj pri uchádzačoch o štúdium. „Títo podali spolu s cudzincami 69 174 prihlášok, čo je najnižší počet za ostatné roky,“ dodávajú z ministerstva.

Medzi najväčšie vysoké školy stále patrí Univerzita Komenského v Bratislave a Slovenská technická univerzita tiež v hlavnom meste. Študuje v nich viac ako štvrtina všetkých študentov na Slovensku. Popri celkovom poklese študentov sa však môžu tešiť zamestnanci vysokých škôl. Tým stúpol medziročne plat o vyše 5 %.

 

Odborníci upozorňujú, že bude nutné rušiť odbory na vysokých školách. „Je verejným tajomstvom, že na Slovensku máme veľa vysokých škôl a mnohé z nich sú veľmi slabé. Študenti tam nemajú záujem študovať alebo tam idú len preto, aby mali titul. Problém je, že my nevieme tieto slabé školy zrušiť, pretože majú vysokú autonómiu,“ vysvetľuje Juraj Hipš z Komenského inštitútu.

Podľa neho vysoko nadaní študenti hľadajú kvalitné školy, ktoré častokrát nájdu mimo Slovenska. „Aj to, koľko máme prijatých študentov, nám ukazuje, že ak sa niečo nezmení, tak vysoké školy budú stagnovať alebo zhoršovať sa. Skôr ako mať vysokú školu v každom meste, by bolo prínosnejšie mať ich menej, ale kvalitnejších,“ dodáva Hipš.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Celkový počet študentov

136 684 (-10 996)

Ženy - 80 566

Muži - 56 118

Priemerný plat zamestnanca VŠ - 1 196 € (+5,4 %)

Priemerný plat VŠ učiteľa - 1 514 € (+5,3 %)

Priemerný plat profesora VŠ - 2 229 € (+4,6 %)

Počet prijatých študentov na VŠ

2008 - 69 159

2017 - 26 171

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Rektor BISLA Samuel Abrahám: Nie sme škola, ktorá predstiera štúdium
- Koncepcia BISLY je diametrálne odlišná. Na základe pohovorov prijímame študentov aj s horšími známkami, slabšou znalosťou angličtiny (celé naše štúdium je v angličtine), pretože im chceme dať šancu, aby zažili ozajstné kvalitné štúdium. Mnohí naši študenti po prvýkrát v živote zisťujú, že štúdium môže byť dôsledné a zábavné zároveň. A často sa stáva, že študenti, ktorí boli slabí na začiatku, sa stanú najlepší na konci.

Štúdium na BISLE je však naozaj náročné, pretože štúdium také má aj byť. Nie všetci študenti to zvládnu, hoci prvý rok sme veľmi tolerantní. Potom však musia podávať adekvátne výsledky. A tí, ktorí absolvovali štúdium na BISLE, majú skvelé uplatnenie v zamestnaní a úspechy v ďalšom štúdiu po celom svete.

Jednoducho, 32% študentov, ktorí nevynaložili dostatočnú snahu, a teda nedosiahli potrebný počet kreditov, museli štúdium ukončiť predčasne. Mrzí nás to, ale my nie sme škola, kde sa predstiera štúdium a učenie a ako bonus sa rozdávajú dobré známky. Prečo to tak robíme? Pretože nám na mladých ľuďoch a ich kvalitnom, modernom vzdelaní záleží.

Otvoriť galériu

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ