Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2018 18:40 | Správy | Zahraničné správy

Putin ocenil hudobníka Jaromíra Nohavicu: Ten mu za to zaspieval

Obaja získali významné ocenenie.

Hosťujúci choreograf Slovenského národného divadla Rafael Avnikjan a český hudobník Jaromír Nohavica sú medzi tohtoročnými držiteľmi Puškinovej medaily, ktorú v nedeľu v Moskve slávnostne odovzdával pri príležitosti Dňa národnej jednoty Ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra TASS.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Nohavica si cenu prevzal osobne. Podľa videozáznamu zverejnenom na stránke kremlin.ru vo svojom príhovore okrem iného povedal, že je to preňho "veľká česť". Zaspieval tiež úryvok piesne Bulata Okudžavu, ktorého skladby pred 35 rokmi ako mladý človek spieval. Puškinove medaily udelil Putin aj hercovi srbského národného divadla Miloš Bikovičovi, škótskemu podnikateľovi Angusovi Grossartovi či starostovi španielskeho mesta Málaga Franciscovi de la Torrovi Pradosovi.

Puškinova medaila sa udeľuje od roku 1999 ruským občanom aj cudzincom za prínos v oblasti kultúry, vzdelávania, humanitných vied, literatúry, výtvarného umenia, ako aj za zachovanie kultúrneho dedičstva a zbližovanie a vzájomné kultúrne obohatenie štátov a národov. Doteraz ju dostalo 952 ľudí. Putin v nedeľu odovzdával aj Rad priateľstva. Ocenení boli napríklad starosta Záhrebu Milan Bandič, zakladateľka charitatívnej organizácie To Children with Love Debbie Deeganová alebo poradca predsedu libanonskej vlády George Shaaban.

 

Šéf Kremľa pri tejto príležitosti povedal, že dialóg medzi štátmi na základe spoločných záujmov pomôže riešiť vzájomné problémy a spolupracovať v záujme všetkých. Rusov vyzval na jednotu, ktorá ich krajinu vždy zachránila v krízových obdobiach. "Pocit vlastenectva bol vždy dôležitou súčasťou našej národnej kultúry, známkou našej genetickej pamäti," citovala Putina agentúra Interfax.

Deň národnej jednoty pripadá na 4. novembra a v Ruskej federácii si ho pripomínajú od roku 2005. Na 4. novembra sa zo 7. novembra preniesol štátny sviatok s pracovným voľnom, keď sa v minulosti oslavovala Veľká októbrová socialistická revolúcia (VOSR). V 90. rokoch 20. storočia za vlády prezidenta Borisa Jeľcina sa stal Dňom súladu a zmierenia a ostal dňom pracovného pokoja.

Deň národnej jednoty je spomienkou na udalosť zo 4. novembra 1612, keď ruskí vojaci ľudovej domobrany pod velením Kuzmu Minina a Dmitrija Požarského zaútočili na moskovskú štvrť Kitaj-gorod a z Moskvy vyhnali poľských dobyvateľov. Tým sa skončilo obdobie nepokoja (smuta), ktoré trvalo 30 rokov. Zároveň sa začalo budovanie nového ruského štátu. Neskôr sa tento deň stal symbolom zjednocovania národov Ruska.

Súbežne s oficiálnymi oslavami sa každý rok konajú 4. novembra po celom Rusku demonštrácie nacionalistických a pravicových skupín. Tento rok boli v Moskve zadržaní štyria účastníci "Ruského pochodu", vrátane jeho troch organizátorov, hoci podujatie bolo povolené. Aj v niekoľkých ďalších došlo k zatknutiam, oznámil portál OVD-Info.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?