Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2018 09:35 | Správy | Domáce správy

Porušenie volebného moratória môže viesť k zneplatneniu výsledkov: Ako je to s internetovými médiami?

Porušenie volebného moratória môže viesť k sankciám, v krajných prípadoch aj k zneplatneniu volieb.

O priebehu moratória v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami informoval predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Bárány upozornil, že 48 hodín pred voľbami platí prísne volebné informačné moratórium, ktoré sa týka rovnako všetkých typov médií. Uviedol, že pri internetovej kampani a pre online médiá platí zákaz dopĺňať akékoľvek nové informácie k už uverejneným. Podľa Báránya nemožno očakávať, že sa z internetovej stránky subjektu, ktorý legálne vedie volebnú kampaň, odstráni politická reklama 48 hodín pred voľbami. Počas moratória by sa nemali vyskytovať politické reklamné banery na internetových stránkach či prípady direct mailu spojeného s voľbami.

V súvislosti s moratóriom Bárány doplnil, že toto obdobie má voličovi poskytnúť priestor na pokojné zváženie svojej voľby. "Ak sa na poslednú chvíľu zverejní nejaká šokujúca informácia v prospech alebo neprospech niektorého kandidáta, čím bližšie časovo je to k momentu volebného rozhodnutia, tým má väčší dosah," priblížil Bárány a doplnil, že ak sa takáto informácia objaví v deň volieb, bez ohľadu na pravdivosť informácie to môže mať "zničujúce dôsledky na výsledok volieb".

Počas moratória by sa preto nemalo podľa Báránya objaviť nič v prospech či neprospech žiadneho z kandidátov. V prípade zverejnenia takejto informácie môže dôjsť k sankciám a tiež k zneplatneniu výsledkov volieb. "Viem si predstaviť, že takáto reportáž by mohla viesť následne k zrušeniu výsledkov volieb Ústavným súdom SR," ozrejmil. Ak sa dva dni pred voľbami stane závažná udalosť v obci či meste a médiá o nej chcú informovať, Bárány odporúča, aby sa vyhli rozhovorom so starostom či primátorom, ktorý kandiduje vo voľbách. Obrátiť by sa mali na obecný alebo okresný úrad, osloviť môžu tiež iné kompetentné osoby.

 

Pri kontrole a preverovaní prípadných porušení informačného moratória pred voľbami koná nielen štátna komisia, ale aj úrad štátnej komisie, ozrejmil Bárány. V prípade internetových médií má komisia k dispozícii aj informatikov Ministerstva vnútra SR. Pri ostatných typoch médií je podľa neho jednoduchšie uplatniť prípadné sankcie za porušenie zákazov, keďže sa dá ľahšie vyhľadať konkrétny prípad a zodpovedné osoby. Komunálne voľby budú 10. novembra. Hlasovanie vyhlásili celkovo v 2926 slovenských mestách a obciach vrátane mestských častí a magistrátov Bratislavy a Košíc. Právo voliť v týchto voľbách má na Slovensku viac ako 4,4 milióna ľudí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!