Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2018 20:47 | Správy | Zahraničné správy

Freddymu mizerný počet spermií zničil život: Stačil rok a stal sa jedným z najplodnejších mužov sveta

Dvadsaťsedemročný Brit Freddy Shaw si myslel, že žije zdravo. Pravidelne chodil do posilňovne, jedol pestrú stravu a vyhýbal sa ponocovaniu. Keď mu tak na klinike pre vyšetrenie spermií oznámili, že je neplodný, bol v šoku.

V jeho ejakuláte bolo tak málo spermií, že bez umelého počatia nemohol splodiť dieťa. Finančný poradca z Kentu si vstúpil do svedomia a výrazne zmenil svoj životný štýl. Po roku sa jeho počet spermií zvýšil desaťkrát a z neho sa stal jeden z najplodnejších mužov dneška. Preto svoj príbeh zdieľa, aby inšpiroval mnohých mužov majúcich depresiu z toho, že možno nesplodia dieťa.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

"Nebudem klamať. Keď mi oznámili, že som neplodný, cítil som sa ako vykastrovaný. Počuť, že možno nie všetko bude v pohode, bola tvrdá rana," priznal Shaw denníku The Sun.

Profesor Tim Child z Oxfordskej kliniky Fertility analyzoval jeho životný štýl, aby sa pokúsil zistiť, prečo má Freddy taký nízky počet spermií. A hoci nemal nadváhu a bol svalnatý, našlo sa dosť problémov.

 

Obezita a nedostatok pohybu sú síce dôležitými faktormi poškodzujúce plodnosť muža, ale nadmerná konzumácia alkoholu a fajčenie škodí ešte viac. A Freddy si doprial krabičku a pol týždenne a trikrát týždenne zašiel do baru na pár pív. S cigaretami tak prestal úplne a alkohol si teraz dopraje len trikrát do mesiaca.

Nielen doma pritom sedával s notebookom na kolenách. Ten však produkuje veľmi vysokú teplotu a zahrieva semenníky. To spoľahlivo znižuje kvalitu aj počet spermií v ejakuláte. Takže ďalším krokom v zmene životného štýlu bolo, že už nikdy nepracoval s laptopom na kolenách. Začal tiež nosiť voľné trenírky namiesto obtiahnutých a v sprche znížil teplotu vody a trávil v nej čo najmenej času potrebného na vykonanie hygieny. Aj v práci každú hodinu vstane a chvíľu sa prechádza, aby sa semenníky sedením neprehrievali.

Veľkou zmenou prešiel aj jedálniček. Pretože Shaw často cestoval, stravoval sa občas na benzínke či v rýchlom občerstvení a miloval steaky. S tým je teraz koniec. Jedlo si pripravuje doma dopredu, aby sa nemusel spoliehať na benzínku či fast food. Úplne vylúčil červené mäso (hovädzie steaky a bravčové), začal jesť ryby, veľa zeleniny a ovocia. "Jednoducho som sa vrhol na stredomorskú stravu," zveril sa denníku The Sun.

Milovník kávy obmedzil tiež jej konzumáciu a začal piť naopak oveľa viac vody. A zmenu prekonal aj jeho pobyt v posilňovni. Zatiaľ čo predtým pumpoval železo, aby mal objemné svaly, posledný rok strávil v starostlivosti fitness trénera a začal sa venovať pestrej palete cvičenia a celému telu, aby bolo v rovnováhe.

Po roku boli čísla jednoznačné. Pri prvom vyšetrení mal v ejakuláte len 5,9 milióna spermií na mililiter, zatiaľ čo priemerný muž má dnes okolo pätnástich až dvadsiatich miliónov spermií v mililitri, po roku nového životného štýlu sa zvýšil počet pohlavných buniek na 51 miliónov v mililitri, čo majú najplodnejšie a najzdravšie muži v populácii.

"Mnoho faktorov moderného životného štýlu môže negatívne ovplyvniť počet spermií v ejakuláte a tiež ich kvalitu. Ide predovšetkým o zlú stravu, obezitu, nedostatok pohybu, fajčenie, nadmernú konzumáciu alkoholu a rekreačných drog," dodal profesor Tim Child z Oxford Fertility Clinic v rozhovore pre The Sun.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Famous

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...