Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2018 12:15 | Správy | Domáce správy

RTVS zmenila pre Tisa pravidlá svojej relácie: Vyradia z Najväčšieho Slováka aj Jánošíka?!

Súťaž sa ešte ani nezačala a už sa okolo nej zdvihla veľká vlna rozruchu. RTVS pod vedením Jaroslava Rezníka (52) si zlízla vlnu kritiky za zaradenie exprezidenta Jozefa Tisa († 59) do relácie Najväčší Slovák, kde sa bude hľadať osobnosť Slovenska či už z histórie, alebo zo súčasnosti.

Telerozhlas tak narýchlo menil štatút súťaže a po novom nemôže byť nominovaný vojnový zločinec, ale ani vrah. Tieto pravidlá však môžu z ankety paradoxne vytlačiť napríklad aj Juraja Jánošíka († 25), ktorého mnohí Slováci uznávajú ako ľudového hrdinu. Súd v Liptovskom Mikuláši ho však v roku 1713 právoplatne odsúdil ako spolupáchateľa aj za vraždu farára. 

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

RTVS sa ešte pred pár dňami pýtala, či je prezident slovenského štátu Tiso mučeník, alebo vojnový zločinec. Historici upozorňovali, že Tiso bol ako najvyšší veliteľ armády zodpovedný za zločiny voči desaťtisícom Židov na Slovensku a právoplatne odsúdený v oficiálnom súdnom procese. Vzbúrili sa tak viaceré ľudskoprávne organizácie a RTVS čelila kritike na sociálnych sieťach. Rezník napokon pripustil, že zakročia. „V rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny, zločiny voči ľudskosti, za vraždu, vlastizradu a nebola rehabilitovaná,“ povedal.

Odsúdený vrah

 

Je však otázne, či riaditeľ spolu s organizátormi projektu, ktorý mapuje slovenských velikánov, myslel aj na ľudového hrdinu a zároveň zbojníka Juraja Jánošíka. Rodeného Terchovčana si mnohí dodnes spájajú s heslom „bohatým bral a chudobným dával“, čo na ňom dodnes oceňuje množstvo Slovákov. O tom, že sa môže aj toto meno objaviť medzi najväčšími Slovákmi, svedčí aj jeho zaradenie do upútaviek na reláciu. Paradoxné však je, že sám Jánošík bol v roku 1713 odsúdený okrem lúpeží aj za spoluúčasť na hrdelnom zločine vraždy farára. „... pana patera z Domaniže prostrelili a bezbožne zamordovali, tak tež i jinšich, jako jest predepsane, zlych skutkuv sa dopustil...“ píše sa v historickom rozsudku o Jánošíkovi.

Dodnes nebol omilostený, čo teda podľa novonastavených smerníc môže znamenať aj jeho vyradenie zo súťaže o najväčšieho Slováka. RTVS na naše otázky, týkajúce sa Jánošíka a prípadnej opätovnej zmeny pravidiel, do uzávierky nereagovala. Historik Dušan Kováč, ktorý je zároveň garantom ankety však pripúšťa, že môže nastať rozkol. „Jánošík bol odsúdený za vraždu, aj keď mu ju nedokázali, on to nepriznal. Závisí to od toho, ako rozhodnutie o odsúdených osobách bude kto interpretovať. Jánošík však podľa mňa nemá veľkú šancu,“ myslí si Kováč. Režisér projektu Peter Núñez však tvrdí, že napokon môžu spraviť výnimku. „Ak by hrozilo, že sa do ankety nedostane, tak spravíme všetko pre to, aby sme ho tam dostali. Práve rozpútanie debaty okolo osobností Slovenska je hlavným cieľom tohto projektu,“ dodal tvorca.

Rehabilitujú Jánošíka?

Spolurodáci Jánošíka z Terchovej majú v odpovedi, či by mal byť medzi nominovanými, jasno. Pre nich je národným hrdinom a zvažujú aj jeho symbolickú rehabilitáciu. „Z hľadiska právnej kontinuity by nám to asi žiaden súd vážne nezobral, Liptovská stolica už neexistuje. Žiadosť o omilostenie Jánošíka doteraz nikto nepodal, jeho obhajca Baltazár Paludžay všetky podozrenia voči nemu vyvrátil a žiadal o milosť pre Jánošíka, ale prokurátor to zamietol,“ obhajuje zbojníka organizátor Jánošíkových dní Peter Cabadaj z Matice slovenskej.

Opačný názor ako Terchovčania má historička Katarína Zavacká. Podľa nej je Jánošík len súčasťou nášho bájkoslovia. „Nespĺňa kritériá takéhoto rázu. Nebyť Jána Botta a jeho Smrti Jánošíkovej, ktorý ho opísal ako hrdinu, tak o ňom nikto ani nevie. Je ho ťažko odčítať od tej tradície, ktorá z neho robí hrdinu, šľachetného človeka, čo on nebol, “ vysvetlila Zavacká s tým, že podľa nej by nemal byť nominovaný.

Znenie konečného rozsudku nad Jánošíkom

Otvoriť galériu
„Ponevač podepsany obžalovany Juro Janošak, zavrhnuce prikazani jak bozke, tak tež krajinsky, predo dvema roky dal sa na zbojstvo a vudcom aneb hajtmanem takovym sa učinil, ktery s tymi tovariši svymi na cestach zastavujice mnohych lidi o statek, ano i jako sa z vlastneho vyznani zda, jeho tovariš, teda on tež bol pritomny, pana patera z Domaniže prostrelili a bezbožne zamordovali, tak tež i jinšich, jako jest predepsane, zlych skutkuv sa dopustil. Potom pre takove velike zle učinky a prikazanim prestupeni ma byt na hak na lavem boku prehnuty a tak na priklad jinšich takovych zločincou ma byt zaveseny.“

 

Kto nemôže byť najväčším Slovákom podľa RTVS?

  • právoplatne odsúdená osoba za vojnové zločiny
  • odsúdený človek za zločiny voči ľudskosti
  • odsúdená osoba za vraždu alebo vlastizradu
  • osoba, ktorá nebola rehabilitovaná

 

Obyvatelia Terchovej: Nastal čas, aby bol Jánošík rehabilitovaný?

Jozef Hanuliak (58), operátor

Otvoriť galériu
Jozef Hanuliak
Zdroj: roj
Bol dobrák, a veľa ľudí nevie, že naozaj nikoho nezabil a obesili ho za vraždu. Všeličo môže byť legenda a je možné, že keby ho neobesili za vraždu, ktorú nespáchal, tak ho obesia preto, lebo zbíjal, a aj za to, že rozdal chudobe.

 

Štefan Berešík (30), stavbár

Otvoriť galériu
- A čo už mu to teraz pomôže. A nám to teraz čo pomôže? Zbytočnosť.

Miroslav Rechotorík (30), čašník

Otvoriť galériu
Áno, nech ho rehabilitujú, veď je to naša legenda. Takto sú okolo toho zbytočné špekulácie, veď keď nikoho nezabil a za vraždu ho vešali, tak nech história vie, že nebol vrah. Mám ho rád, Terchová Jánošíkom žije.

 

Museli by zmeniť zákon

Róbert Bános, advokát

Na to, aby bolo možné rehabilitovať Jánošíka, by bol potrebný zákon, obdobný, ako bol zákon č. 119/1990 Zb., ktorý umožnil zrušiť odsudzujúce súdne rozhodnutia vyhlásené v čase od 25. februára 1948 do 1. januára 1990, týkajúce sa skutkov spáchaných po 5. máji 1945, ktoré boli uložené za činy, ktoré v rozpore s princípmi demokratickej spoločnosti a v rozpore s právami a so slobodami zaručenými ústavou v tom čase zákon označoval za trestné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu